woensdag 30 juni 2010

Pastasalade met tonijn

Ingrediënten:
- 250 gram fusili
- 1 rode en 1 groene of gele paprika
- ½ tot een hele komkommer in kwart plakjes gesneden
- 1 rode ui in ringen en die door de helft gesneden
- 20 zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 blikje tonijn in olie
- 4 - 6 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels citroensap
- peper en zout

Bereiden:
Snijd de paprika's in blokjes en meng in een grote kom met de olijven, kappertjes, de ui, de komkommer en de tonijn. De pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afgieten in een vergiet en met koud water afspoelen (om het kookproces te stoppen). Goed uit laten lekken.
Schep de mayonaise en het tonijnmengsel door de pasta en maal er naar smaak zout en peper over. Eventueel nog mayonaise en citroensap toevoegen.

Bron: Dit recept ooit eens van iemand gekregen.

Een heerlijke simpele pastasalade. Ik maak dit recept 's morgens al, zet het dan afgedekt in de koelkast, zodat de salade door en door koud wordt en de smaken goed in kunnen trekken. Lekker voor een warme avond in de tuin.

dinsdag 29 juni 2010

Waterlelie



Vandaag bloeien voor het eerst dit jaar weer de waterlelies in onze vijver.
's Avonds sluiten de bloemen zich en 's morgens gaan ze weer open en dat drie dagen lang. Prachtig!


Kalfsvleesrolletjes met caponatasaus

Ingrediënten:
- 4 dunne kalfsschnitzels ca 400 gram
- 4 plakken rauwe ham (Parmaham)
- 1 bol mozzarella, heel fijn geraspt of in kleine stukjes
- 4 el olijfolie
- 50 gram kappertjes
- 80 gram zwarte olijven, grof gehakt
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 blik gepelde tomaten à 400 gram (cherrytomaatjes)
- 2 el fijngesneden oregano (of 2 tl gedroogd)
- 1 el fijngesneden basilicum
- evt. gekookte witte asperges, voor erbij

Bereiden:
Beleg elke schnitzel met een plakje ham en bestrooi met mozzarella en zout en peper. Rol de kalfsvleeslapjes op en zet ze vast met een prikker. Verhit de olie en bak de vleesrolletjes in ca 10 minuten rondom bruin en rosé van binnen, of tot ze gaar zijn naar wens. Neem ze uit de pan en voeg de kappertjes, olijven, knoflook en tomaten (zonder sap) toe aan de pan. Roer de aanbaksels los en laat 1 min. zachtjes sudderen. Voeg de oregano en basilicum toe, breng op smaak met zout en peper en roer door elkaar. Serveer de kalfsrolletjes met de saus. Lekker met witte asperges erbij.

Bron: 'Delicious' juni 2009.

Voor dit heerlijke recept heb ik cherrytomaatjes uit blik gebruikt (AH). Dit recept doet het altijd erg goed met een etentje. Snel klaar en goed voor te bereiden.

maandag 28 juni 2010

Koude komkommersoep

Ingrediënten:
- 3 grote komkommers, elk ca 650 g, zo uit de koelkast
- citroensap naar smaak
- 1 el olijfolie
- een handvol verse takjes dille, grofgehakt, plus wat voor garnering
- 500 ml yoghurt
- 1 - 2 tl mierikswortelroom, naar smaak

Bereiden:
1. Schil de komkommers en snijd 2 komkommers overlangs in kwarten. Verwijder de zaadjes van elk stuk en hak het vruchtvlees in blokjes. Leg ze in een grote kom en zet ze apart.
2. Snijd de resterende komkommer met een dunschiller in lange dunne linten. (Snijd de linten doormidden als je ze te lang vindt.) Leg ze in een andere kom en meng ze met wat citroensap. de olijfolie, gehakte dille en peper en zout. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast.
3. Doe de helft van yoghurt, een snufje zout en peper en de helft van de blokjes komkommer in een blender en pureer het mengsel tot er een gladde puree ontstaat. Wrijf de puree met de bolle kant van een soeplepel door een fijne zeef. Gooi de pulp in de zeef weg. Herhaal dit met de resterende blokjes komkommer en yoghurt.
Breng de komkommerpuree indien nodig op smaak en voeg indien gewenst 1 of 2 eetlepels mierikswortelroom of citroensap toe. Dek de soep af met plasticfolie en zet hem in de koelkast als je hem niet meteen serveert.
4. Schenk de koude soep in gekoelde kommen of glazen en garneer met de komkommerlinten en takjes dille.

Bron: 'Gordon Ramsay kookt'.

Op warme dagen gaat er niets boven een koude komkommersoep, die het lichaam verkoelt en de eetlust prikkelt. Een beetje mierikswortelroom pept de soep op, maar je kunt deze ook weglaten om de smaken licht en subtiel te houden.
De volgende keer doe ik er niet van die komkommerlinten in, want dat eet een beetje moeilijk., ik rasp de komkommer dan grof, dat lijkt me beter.

zondag 27 juni 2010

Tropische chocoladetaart

Ingrediënten:
- 220 g ananas op sap uit blik
- 75 g roomkaas
- 200 g bloem
- 125 g suiker
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel dubbelkoolzure soda
- 200 g boter
- 40 g cacao, gezeefd
- 2 eieren
- 2 eetlepels Malibu (of gebruik het sap van de ananas uit blik)

Voor het glazuur:
- 2 eiwitten
- 100 g suiker
- 4 eetlepels golden syrup (of keukenstroop)
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel wijnsteenzuur (cream of Tartar)
- 2 theelepels kokos-essence
- 40 g gedroogde of geraspte kokos

Bereiden:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet twee taartvormen met losse bodem met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Je kunt ook alles in één vorm doen en later de taart door midden snijden. De baktijd is dan langer.
Meng de uitgelekte ananas en roomkaas in de keukenmachine tot een glad mengsel. Doe er alle ingrediënten bij en meng alles tot een glad beslag. Verdeel het in de taartvormen en bak ze 20 - 25 minuten. Een satéprikker moet er schoon en droog uitkomen. Als je één vorm gebruikt dan ca 40 minuten bakken. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen, los ze op een rooster en laat ze verder afkoelen.
Hang voor het kokosglazuur een kom in een pan met water dat bijna kookt (het water mag de bodem van de kom niet raken) en klop met een elektrische mixer de eiwitten, suiker, siroop, zout en wijnsteenzuur tot het mengsel dik, wit en glanzend is en in pieken blijft staan. Haal de kom van de pan en zet op het aanrecht. Klop de kokos-essence door het schuim. Smeer ongeveer 1/3 van het schuim op een afgekoelde cakeplak, leg er de andere cakeplak op. Smeer de rest van het schuim als een dikke laag sneeuw op en om de taart. Strooi er onmiddellijk de gedroogde kokos op en vergeet de zijkant van de taart niet.

Bron: 'Feest' van Nigella Lawson.

Marlous heeft deze taart gemaakt omdat Eus jarig is! Hij smaakt erg lekker. Het deeg is door de ananas lekker smeuïg. Het wijnsteenzuur heeft ze gekocht bij een delicatessezaak. Het is hetzelfde als cream of Tartar. I.p.v 1 theelepel bakpoeder en ½ theelepel bakingsoda kun je ook 1½ theelepel bakpoeder gebruiken. De kokos-essence kon ze niet krijgen en heeft ze weggelaten.
JB vond dit een moeilijke taart om te fotograferen, door al dat wit!
Maar de taart smaakt er niet minder om :-)

zaterdag 26 juni 2010

Aardbeien in rodewijnsiroop met mascarpone 'zabaglione'

Ingrediënten:
- 160 gram fijne kristalsuiker
- 375 ml rode pinot noir wijn
- 110 gram aardbeienjam
- 1 kaneelstokje
- 1 citroen, de schil in reepjes
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 500 gram aardbeien, gehalveerd

Bereiden:
Verwarm de suiker, wijn, jam, kaneelstokje, citroenschil en vanillestokje in een grote steelpan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker oplost, stop met roeren en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, zodat het mengsel gelijkmatig bubbelt en laat het ca 12 minuten koken tot het een beetje ingekookt is. Neem van het vuur. Laat afkoelen en schenk de siroop door een fijne zeef om de jampulp te verwijderen. Doe het vanillestokje en citroenschil terug in de siroop. meng de aardbeien voorzichtig door de siroop en marineer 30 minuten.

De siroop kun je een paar dagen van te voren maken en op een koele plaats bewaren.

Voor de mascarpone 'zabaglione' :
- 3 eieren
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 375 gram mascarpone
- 2 tl vanille-extract

Bereiden:
Klop de eieren met de suiker met een elektrische handmixer in een grote roestvrijstale kom tot ze goed gemengd zijn. Zet de kom op een pan zachtjes kokend water (laat de kom het water niet raken) en blijf het mengsel 5 min. kloppen of tot het warm en dik is. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, anders krijg je roerei. Neem de kom van het vuur en klop nog 6 - 8 min. tot het mengsel koud, heel licht en dik is. Meng met de mixer op de laagste stand de mascarpone en het vanille-extract erdoor tot alles net gemengd, heel licht en romig is. Door te lang kloppen wordt de zabaglione korrelig; voeg als dit gebeurt
1 -2 el slagroom toe en roer het mengsel glad. Serveer met de aardbeien.

Dit is geen echte zabaglione, maar het heeft dezelfde lichte, delicate structuur. Serveer dit direct of bewaar goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.

Bron: 'Delicious' juni 2009.
Dit is een héérlijk zomers dessert. Ook als je een etentje geeft, helemaal van tevoren te bereiden. Denk er alleen aan dat je de aardbeien een half uur voor serveren even in de rodewijnsiroop marineert. Dit recept is voor 6 personen.

donderdag 24 juni 2010

Fistikli Revani (griesmeel pistache-cake)

Ingrediënten:
- ½ cup ongezouten pistachenootjes, gepeld
- 3/4 cup griesmeel
- ½ cup cakemeel
- 6 eieren
- 1 eetlepel geraspte citroenschil en sinaasappelschil
- ½ cup suiker

Voor de siroop:
- 1 ½ cup suiker
- 2 ½ cup water
- vanillestokje
- 1 eetlepel citroensap

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 'C. Hak de pistachenoten fijn in een hakmolentje en doe ze in een grote kom, voeg de griesmeel en het cakemeel toe. Doe de eieren, suiker en citroen- sinaasappelschil in een andere schaal en meng dit met de mixer tot het luchtig is (een paar minuten mixen). Voeg het eimengsel toe aan het droge mengsel en giet het in een ingevette springvorm met een doorsnede van 20 cm. Bak de cake in 30 - 40 minuten goudbruin. Maak intussen de siroop door de suiker en het water zo'n 10 minuten in een pannetje te koken, voeg een vanille stokje en 1 eetlepel citroensap toe en kook nog een paar minuutjes.
Als de cake klaar is, prik er direct flink wat gaatjes in met een satéprikker en giet alle siroop over de cake. Zet de cake op een schaal of bord tegen eventueel lekken en zet hem nog 15 minuten in de uitgeschakelde oven.
Serveer er opgeklopte slagroom of romige Turkse yoghurt bij. Je kunt wat verse abrikozen met een beetje suiker en een vanillestokje 10 minuten koken en erbij serveren. (of neem een potje abrikozen).

Bron: 'Classical Turkisch Cooking' van Aylan Algar.

woensdag 23 juni 2010

Dereotlu Peynirli Poğaça (dille-feta koekjes)

Poğaça is een traditionele Turkse lekkernij, die men onderweg naar school of werk warm bij de bakker koopt, of 's middags bij de thee neemt.

Ingrediënten:
- 1 cup (250 g) yoghurt ( liefst Turkse of Griekse)
- ½ cup (125 ml)olijfolie
- 2 eieren ( 1 eigeel bewaren om mee te bestrijken)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2½ - 3 cups (3750400 g) bloem
- 1 cup (200 g)Turkse feta, verkruimeld
- dille, fijngehakt
- 1/4 cup (50 g)zwarte olijven, zonder pit in stukjes
- sesamzaad

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 ' C. Meng alle ingrediënten in een kom, maar houd het sesamzaad en 1 eigeel apart. Breng op smaak met zout en peper, voorzichtig met het zout, want de feta is al zout. Maak met je handen of een lepel kleine hoopjes deeg op een met bakpapier belegde bakplaat. Bestrijk de poğaça's met eigeel en strooi er sesamzaad op. Zet ze 40 - 50 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Lekker als ontbijt met een kopje (Turkse) thee, maar ook bij een wijntje smaken ze heerlijk.

maandag 21 juni 2010

Romige doperwten & waterkers pasta

Ingrediënten:
- 350 gram penne
- 300 gram verse doperwten (gedopt)
- 1 teentje knoflook
- 100 gram waterkers
- 2 à 3 eetlepels mascarpone
- 2 eetlepels gehakte munt
- sap en geraspte schil van één citroen
- zout / peper

Bereiden:
1. Kook de pasta, volgens de instructies op de verpakking. Kook ondertussen de doperwten met de teen knoflook 3 - 5 minuten tot ze gaar en zacht zijn. Laat ze in een vergiet uitlekken, maar vang wat van het vocht op.
2. Doe de doperwten de knoflook en de waterkers in een keukenmachine met 2 eetlepels van het kookwater van de pasta. Maal tot een grove puree.
3. Giet de pasta af en doe weer in de pan. Roer de doperwten- waterkerspuree er doorheen en voeg de mascarpone, fijngehakte munt, citroensap en -rasp toe. Naar smaak peper en zout toevoegen. Eventueel nog wat vocht van de doperwten toevoegen, als het geheel te droog is.

Bron:"Good Food" van juli 2010.

zaterdag 19 juni 2010

Mozzarella 'wentelteefjes'


Voor 2 personen.

Voor de pesto:
- 30 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- zout
- 100 gram basilicumblaadjes
- olijfolie
- 50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas

Voor de broodjes:
- 2 eieren
- scheutje melk
- 4 sneetjes witbrood
- 1 bol buffel mozzarella
- een paar semi-gedroogde tomaatjes
- versgemalen peper
- klontje boter


Bereiden:
1. Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan. Hak ze grof in de keukenmachine met de knoflook en een snufje zout. Basilicum erbij en een flinke scheut olijfolie, dit kort mengen. Parmezaan erbij en al draaiend olie toevoegen tot je een mooi smeuïge pesto hebt.
2. Klop de eieren los met de melk. Drenk de sneetjes brood aan één kant in dit eiermengsel en besmeer de andere kant met pesto. Beleg twee ervan op de pestokant dik met mozzarella, bestrooi met versgemalen peper en de fijngesneden stukjes tomaat. Dek ze af met de andere twee sneetjes, pestokant naar binnen. Bak ze aan beide kanten mooi goudbruin in de boter en leg ze dan 5 minuten in een hete oven (200' C) zodat de mozzarella goed smelt. Snijd de wentelteefjes in tweeën.
Lekker met een tomatensalade.

Bron:"Cook fresh food" (als je hierop klikt, krijg je het videorecept)

Zelf ben ik niet zo voor "de kant en klare producten" , maar omdat ik vandaag makkelijk wilde doen, heb ik bij AH groene pestospread gekocht, in een plastic bakje. Die is best wel lekker, in ieder geval veel beter dan de pesto uit potjes. Maar eigengemaakt blijft toch het lekkerst. Ondanks dat, was het toch erg lekker en snel klaar!

Chocolade - courgette cake

Ingrediënten:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram cacao
- 1 theelepel speculaas- of koekkruiden
- 175 ml extra vierge olijfolie
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 500 ml geraspte courgettes (2 stuks)
- 140 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Voor het glazuur:
- 200 gram donkere chocolade, in stukjes
- 100 ml slagroom

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 ' C. Meng de bloem, de cacao, de kruiden en een theelepel zout in een grote kom. Doe in een andere schaal de olijfolie, suiker, eieren, vanille-extract en de geraspte courgettes en meng alles goed. Meng nu de droge en de natte mengsel met elkaar en meng de hazelnoten erdoor.
Bekleed een ronde vorm van 24 cm met bakpapier en vet in. Giet je beslag erin. Bak 40 - 50 minuten tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
2. Maak het glazuur. Verwarm de chocolade au-bain-marie met de slagroom. Laat het mengsel iets afkoelen, zodat het wat dikker wordt en verdeel het daarna over de taart, zodat het er aan de zijkanten afdruipt.

Bron: "Good Food" juli 2010.
Ik was heel benieuwd hoe deze taart zou smaken. Leek mij wel apart met de courgette erdoor.
Nou hij smaakt héérlijk! Lekker smeuïg door de courgette.

donderdag 17 juni 2010

Gevulde courgettes

Ingrediënten:
- 2 courgettes
- zout / peper
- 2 el olijfolie
- ½ ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 200 gram rundergehakt
- 2 tomaten, zaadjes verwijderd, in blokjes
- 1 el fijngesneden munt
- 1 el fijngesneden peterselie
- 50 g Griekse feta

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180' C. Snijd de courgettes in de lengte door. Haal met een lepel een deel van het vruchtvlees uit de helften. Laat minstens 1 cm vruchtvlees aan de schil zitten. Bestrooi de binnenkant van de uitgeholde courgettes met peper en zout en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 7 min in de oven. Maak intussen de vulling. Snijd het courgettevruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui met de knoflook ca 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het los en rul. Doe de tomaten- en courgetteblokjes erbij en bak ze 2 - 3 minuten mee. Haal de pan van het vuur, voeg de kruiden en de verkruimelde feta toe en breng op smaak met peper en zout. Haal de courgettehelften uit de oven en vul ze met het gehaktmengsel. Zet ze terug in de oven en laat nog ca 10 - 15 minuten garen.
Lekker met pilavrijst.

Bron: "Tip Culinair" 2004.

Lekker en snel te maken. De foto is niet echt mooi geworden, maar ik heb het recept toch maar geplaatst, omdat wij het erg lekker vonden en ik dit recept zeker vaker ga maken.

woensdag 16 juni 2010

Vijgenjam met amandelstukjes

Ingrediënten:
- 250 gram gedroogde vijgen
- 200 ml vers sinaasappelsap
- 150 ml rode wijn
- 200 gram geleisuiker
- 3 el rozijnen
- 3 el gehakte amandelen

Materialen:
-pan
- jampotten

Bereiden:
Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en breng ze met het sinaasapplesap aan de kook. Laat alles zo'n 4 minuten doorkoken en hak ondertussen de amandelen. Voeg erna de rode wijn, geleisuiker, rozijnen en de amandelen toe en breng opnieuw aan de kook. Laat alles 5 minuten goed doorkoken.
Giet de jam in schone jampotten of wekpotten, sluit de pot af en laat 5 minuten op de kop staan (dit zorgt ervoor dat het geheel goed luchtdicht afsluit).

Bron: Rik van Schendel.
Lekker op geroosterd brood, beschuit of op een toastje met geitenkaas. Natuurlijk ook leuk om zo'n zelfgemaakt potje met jam cadeau te geven!

dinsdag 15 juni 2010

Aardbeien - marshmallow mousse

Ingrediënten:
- 250 gram aardbeien en 4 voor garnering
- 25 gram poedersuiker
- 140 gram mini marshmallows
- 200 ml slagroom

Bereiden:
1. Doe de aardbeien, behalve de 4 voor garnering, in een pan met 100 ml water en de poedersuiker.Verhit ze op een matig vuur ongeveer 3 minuten tot ze zacht genoeg zijn om fijn te maken.Maak de aardbeien fijn met de staafmixer. Doe de marshmallows erbij en roer tot ze gesmolten zijn. Laat het geheel afkoelen.
2. Sla de slagroom stijf en roer voorzichtig door het afgekoelde aardbeien- marshmallowsmensel. Verdeel de mousse over vier mooie glazen en zet ze minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.Versier voor het serveren met de achter gehouden aardbeien.

Bron: "Good Food" site.

Ik had zin in een lekker dessert met aardbeien en die vind je altijd wel op de "Good Food" site.Aangezien ik ook gek ben op marshmallows, leek dit mij wel wat. Kijk trouwens ook eens bij Eton mess, ook niet te versmaden! Ik kon geen mini marshmallows krijgen en heb de gewone genomen en die met een schaar wat kleiner geknipt. Door de marshmallows stijft de mousse prachtig op.
Verder staat er in het recept dat je double cream moet gebruiken. Daarvoor in de plaats kun je 1/3 deel slagroom nemen en 2/3 deel mascarpone, maar je kunt natuurlijk ook alleen slagroom gebruiken. Deze aardbeien mousse is de lekkerste die ik tot nu toe heb gegeten!

maandag 14 juni 2010

Boursin hapje


Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 1 groot pakje boursin met kruiden
- semi-zongedroogde tomaatjes
- basilcumblaadjes
- vers gemalen zwarte peper

Bereiden:
Was de komkommer en snijd hem in de lengte door midden. Schaaf aan de onderkant met de kaasschaaf een randje eraf, zodat de komkommer blijft liggen. Schraap met een lepeltje de zaadjes er royaal uit, zodat je een uitholling krijgt. Dep de komkommer goed droog met keukenpapier.
Vul de holte met de boursin en strijk glad met een mes. Tot zover kan je dit hapje voorbereiden. Doe er plasticfolie omheen en bewaar in de koelkast.
Als je het hapje gaat serveren: snijd de komkommer in stukjes van ongeveer 1½cm en leg op elk stukje een blaadje basilicum en een stukje zongedroogde tomaat, zet vast met een cocktailprikker en maal er wat peper over.

Bron: Cherrapeno.

Gemarineerde mozzarella in crème fraîche met citroen



Ingrediënten:
- 2 bolletjes mozzarella di bufala
- 4 volle eetlepels crème fraîche
- zeezout en peper
- 1 citroen
- basilicum
- 1 rode peper
- olijfolie
- cherrytomaatjes

Bereiden:
Snijd de bolletjes mozzarella in dunne plakjes en leg die op een groot bord of een schaal, smeer er de crème fraîche over. Maal er naar smaak zout en peper over. Was de citroen en rasp er de helft van de schil over en knijp er de helft van het sap over uit. Bewaar de rest van de citroen voor het geval dat de smaak nog enige aanpassing behoeft. Strooi er een flinke hand verse in stukjes gescheurde basilcumblaadjes over. Proef of de smaak goed in balans is. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snijd in dunne reepjes. Strooi deze over de mozzarella, besprenkel er 4 eetlepels olijfolie extra vierge overheen.

Bron: Jamie Oliver.

Dit gerecht kun je als voorgerecht serveren met een paar gehakte verse tomaatjes en wat gegrilde bruschetta. Ik serveer het op een crostini belegd met in vieren gesneden cherrytomaatjes en dan een plakje van deze overheerlijke gemarineerde mozzarella erover.
Serveer dit op een feestje als borrelhapje, succes verzekerd!

zondag 13 juni 2010

Crostini met prosciutto, geitenkaas en vijgenjam


Ingrediënten:
- 1 baguette
- olijfolie
- zout
- zachte geitenkaas
- vijgenjam
- prosciutto
- basilicumblaadjes

Bereiden:
Snijd de baguette in schuine plakken, bestrijk met olijfolie aan beide zijden, strooi er een beetje gemalen zeezout over en bak ze onder de gril. Pas op, want ze verbranden snel, blijf er bij staan. Laat ze afkoelen en bewaar ze luchtdicht.
Voor het serveren: besmeer de crostini met geitenkaas, leg er een lepel vijgenjam op en rol een half plakje prosciutto op en leg dat erop. Versier met een blaadje basilicum.

Heerlijk borrelhapje, iedereen vond het lekker. Het recept kwam ik eens tegen op internet.
De hoeveelheden heb ik er niet bij gezet, die zijn afhankelijk van hoeveel crostini's je gaat maken.

Chocolade cupcake met dulce de leche vulling



Ingrediënten:
- 150 gram zachte ongezouten boter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 160 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram cacao
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract

Voor het cholcoladeglazuur:
- 100 gram pure of melkchocolade, in stukjes gehakt
- 2 eetlepels melk
- 50 gram ongezouten roomboter
- 75 gram poedersuiker

Bereiden:
1. Zet in een muffinvorm 12 papieren cakevormpjes en verwarm de oven voor op 180' C.
2. Klop de boter met de suiker romig en voeg één voor één de eieren toe, voeg de volgende pas toe als het ei helemaal is opgenomen. Voeg het vanille-extract toe.
3. Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel en de cacaopoeder toe en meng nog even goed met de mixer.
4. Vul de vormpjes voor de helft en doe er een flinke dessertlepel dulce de leche op, daarna weer een eetlepel chocolade beslag.
5. Zet de cakejes 18 - 20 minuten in de oven en laat de cakejes gaar worden.
6. Verwijder ze uit de oven en laat helemaal afkoelen.
7. Maak het glazuur: doe de chocolade, melk en boter in een kleine steelpan met dikke bodem en verwarm al roerend zachtjes tot de chocolade en boter gesmolten zijn. Neem de pan van het vuur, voeg de poedersuiker toe en roer tot een gladde massa.
8. Verdeel het glazuur als het nog warm is over de cakejes.

Bron: "Kleine cakejes" van Joanna Farrow.


Ik heb het basis recept gebruikt uit "Kleine cakejes", omdat ik nog dulce de leche over had van een paar weken geleden, heb ik ze daarmee gevuld.

zaterdag 12 juni 2010

Rocky Road



Ingrediënten:
- 250 gram pure chocolade
- 150 gram melkchocolade
- 175 gram zachte roomboter
- 4 eetlepels golden syrup (kan je ook weglaten)
- 200 gram amaretti biscuits
- 150 gram bigareaux (gekonfijte kersen)
- 150 gram gepelde paranoten
- 125 gram marshmallows
- 1 eetlepel poedersuiker

Bereiden:
1. Hak beide soorten chocolade in stukjes en doe ze met de boter in een pan. Smelt au bain marie op zacht vuur (voeg eventueel ook nog de golden syrup toe).
2. Doe de amaretti koekjes in een diepvrieszak en bewerk ze met een deegroller zodat je grote en kleine kruimels krijgt; je wilt grote stukjes om op te kauwen en verder klein, zanderig spul.
3. Doe de paranoten in een andere diepvrieszak en bewerk ook die, zodat je notenkruimels en - stukjes krijgt.
4. Zet de pan van het vuur als de chocolade gesmolten is en roer de biscuits en noten door het mengsel in de pan. Roer er ook de hele gekonfijte kersen en de in stukjes geknipte marshmallows door. Doe dat zorgvuldig, zodat alles met een stroperig chocoladelaagje bedekt wordt.
5. Doe het mengsel in een met aluminiumfolie of bakpapier bedekte bakvorm van ca 23 bij 30 cm en strijk de bovenkant zo glad mogelijk, al zal het er bobbelig uit blijven zien.
6. Zet de vorm in de koelkast tot de Rocky Road stevig genoeg is om te snijden, dat zal 1½ tot 2 uur duren. Haal hem uit de vorm als hij stijf genoeg is geworden om er stukken van te snijden.
7. Snijd de Rocky Road in gelijke stukken.
8. Strooi de poedersuiker door een zeefje over de stukken Rocky Road.

Bron: "Nigella's Kerst".
Altijd een groot succes, als ik dit maak. En lekker natuurlijk, niet alleen met de kerst! De golden syrup laat ik weg, want het smaakt zo al zoet genoeg.

vrijdag 11 juni 2010

Romige courgette lasagne



Ingrediënten:
-1 ui, fijngesneden
- 1 eetl zonnebloemolie
- 2 courgettes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 g ricotta
- 150 g geraspte belegen kaas
- verse basilicum
- 1 pot tomatensaus met basilicum (AH)
- zout en peper
- verse lasagnebladen (AH)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180' C.
1. Fruit de ui glazig. Voeg de knoflook en 2 in halve maantjes gesneden courgettes toe en roerbak 3 tot 4 minuten. Laat afkoelen.
2. Roer er een bakje ricotta, de helft van de geraspte kaas, zout en peper en de fijngesneden basilicum door.
3. Vet een rechthoekige ovenschaal in en begin met een laagje tomatensaus( 1/3).
Dan een laagje lasagnevellen en daarna de helft van het courgettemengsel.
Daarna weer een laagje verse lasagnevellen, laagje tomatensaus, laagje lasagnevellen en de rest van het courgettemengsel . Weer een laagje lasagnevellen en de rest van de tomatensaus er op en bestrooi met de geraspte kaas.
4. Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Bron: "BBC Good Food".

Weer zo'n lekker recept van de "Good Food" site dat ik al een paar keer gemaakt heb.

woensdag 9 juni 2010

Tahu telor

Ingrediënten:
- 1 pak tofu roerbakreepjes, pittig gekruid (AH)
- 200 gram taugé
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 rode lombok
- 3 takjes selderij, fijngesneden
- 4 eieren
- zout
- plantaardige olie
- 3 eetlepels ketjap manis
- gebakken uitjes

Bereiden:
1. De taugé blancheren en uit laten lekken in een vergiet.
2. De eieren in een kom loskloppen, fijngesneden lombok, knoflook, zout en de helft van de taugé erdoor roeren.
3. 2 theelepels olie verhitten in een grote koekenpan, giet het eimengsel erin.
Vuur laag zetten en de tahu erover verdelen. Deksel op de pan en ei laten stollen.
5. Het ei op een groot bord laten glijden, de rest van de taugé erover verdelen, de fijngesneden selderij erover strooien, besprenkel met de ketjap en strooi er de uitjes over.

Bron: Lonny.

Dit recept eten wij met z'n tweeën als hoofdmaaltijd, maar je kunt het ook in punten bij een rijsttafel serveren. Zelf de tahu bakken kan natuurlijk ook, maar dit is wel zo makkelijk en erg smakelijk.
Ik heb op internet even opgezocht wat het verschil is tussen tofu en tahu, wel tahu is Indonesisch en tofu is Chinees. Het is gemaakt van sojabonen.

dinsdag 8 juni 2010

Wraps met avocado en gerookte kip

Ingrediënten:
- 4 grote tortilla wraps
- 1 gerookte kipfilet, in blokjes gesneden
- 2 rijpe avocado's, in blokjes gesneden
- 1 rood pepertje, gehakt
- 1 bosje koriander (ca 15 g), grof gehakt
- 1 bakje garneer amandelen (ca 95 g), geroosterd
- 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden

Voor de dressing:
- 1 grote eetlepel witte wijnazijn
- 4 grote eetlepels extra vierge olijfolie
- ½ eetlepel grove mosterd
- zout / peper

Bereiden:
Maak de dressing en doe alle andere ingrediënten in een schaal. Voeg de dressing toe en roer alles goed door elkaar.
Verwarm de wraps in een droge koekenpan, niet te lang anders worden ze hard.
Verdeel het mengsel over de wraps, oprollen en smullen maar!

Bron: een beetje van Jamie Oliver en een beetje van mijzelf.
Héérlijk gerecht. Staat bij ons regelmatig op het menu. Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 3 à 4 wraps. De amandelen rooster ik tegenwoordig even in de oven op 200' C, dan worden ze mooi egaal bruin en verbranden ze niet zo gauw. Als je niet van pittig houdt, haal dan de pitjes uit het pepertje.

zondag 6 juni 2010

Pindakoekjes


Na het mooie weer van zaterdag viel het zondag een beetje tegen.
En wat doe je dan op een regenachtige zondagmiddag? Juist ja, koekjes bakken.
Ik had dit recept gezien bij "Yummy in my Tummy" en had meteen zoiets van die koekjes ga ik ook een keer maken.
Het is een makkelijk recept en je hebt alle ingrediënten wel in huis, zodat je meteen aan de slag kunt. Ze smaken echt yummy!

Bron: :Baking from my home to yours", Dorie Greenspan

Peynirli ekmek (feta kaas brood)

Ingrediënten:
- 1 cup Turkse yoghurt
- 125 gram ongezouten roomboter
- 125 ml extra virgine olijfolie
- 1 ½ cup Turkse feta, verkruimeld of in blokjes
- ¼ cup dille, fijngehakt
- ½ cup platte peterselie, fijngehakt
- 2 - 3 lente uitjes, fijngehakt
- 3 eieren
- 2 ¾ cup bloem
- 1 theelepel bakpoeder

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180' C.
Meng alle ingrediënten behalve de bloem en de bakpoeder in een kom. Mix de bloem met de bakpoeder en meng door het fetamengsel.
Doe alles in een ingevette ovenschaal (ongeveer 18 x 25 cm) en bak 45 - 60 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal uit de schaal en laat verder afkoelen op een rooster.


De Turken serveren dit bij Turkse thee. Wij vinden het erg lekker bij Turks eten of in blokjes bij een glaasje wijn.
De eerste keer dat ik het maakte vond ik het vrij vet. Daarna heb ik het recept gemaakt zonder de boter en de hoeveelheid olijfolie iets aangepast (150 ml ).
I.p.v. de dille, is het ook erg lekker met munt

zaterdag 5 juni 2010

Kisir (pittige bulgursalade)

Ingrediënten:
- 200 g fijne bulgur (Turkse winkel)
- sap van een ½ citroen
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
- ½ - 1 verse rode of groene chilipeper, fijngehakt
- zout
- 5 bosuitjes
- 300 gram tomaten in blokjes
- bladpeterselie (ca 50 g ) , fijngesneden
- munt (ca 25 g ), fijngesneden
- opdienen met 2 kropslaharten of little gemsla

Bereiden:
1. Doe de bulgur in een schaal, overgiet met kokend water, roer en laat het 15 - 20 minuten zwellen tot de korrels gaar zijn. Voeg niet meer water toe, omdat er nog tomatenpuree en citroensap bij gaan.
2. Meng er grondig de tomatenpuree, citroensap en olie, chilipeper en wat zout doorheen. Snijd het bovenste deel van het groen van de bosuitjes af en de rest in dunne ringetjes. Doe de tomatenblokjes met de peterselie en de munt bij de salade en schep alles luchtig door elkaar.
3. Schik de slablaadjes rondom. En leg op elk slablaadje een flinke schep van de salade.

Bron: "Duizend-en-één smaken" van Claudia Roden.

Lekkere aparte mezze. Ik heb couscous gebruikt i.p.v. bulgur, verder heb ik bij de tomaten de velletjes en de pitjes verwijderd voordat ik ze in stukjes heb gesneden. Ik heb de salade op little gemslabladeren gelegd.

vrijdag 4 juni 2010

Citroen cheesecake

Een weelderige, gebakken cheesecake.


Ingrediënten:
- 225 gram digestive biscuits
- 100 gram gesmolten roomboter
- 250 gram mascarpone
- 600 gram roomkaas (monchou kuipjes)
- 2 hele eieren en 2 eigelen
- de geraspte schil van 3 citroenen en van één het sap
- 175 gram basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem

Voor de garnering:
- 250 ml zure room
- 3 eetlepels lemon curd
- 1 doosje frambozen of aardbeien



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Bekleed de bodem van een vorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet hem in. Doe de digestive koekjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en meng met de koek kruimels. Verdeel het over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de bakvorm ca 15 minuten in de koelkast.
2. Doe al de andere ingrediënten in een grote schaal en meng ze met de mixer goed door elkaar.
Schenk alles in de taartvorm en bak 35 - 40 minuten in het midden van de oven.
3. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven.
4. Smeer voor het serveren de losgeklopte zure room over de taart en verdeel er de lemon curd en de frambozen over.

Bron: "Good Food" site.

Deze taart heb ik een half jaar geleden ook eens gemaakt. Hij smaakte verrukkelijk. Vandaag weer gemaakt, alleen na alle recensies gelezen te hebben nog van een ½ citroen het sap extra toegevoegd en ook de geraspte schil. Na het verstrijken van de oventijd is het midden van de taart nog een beetje zacht, maar dat komt helemaal goed als je de taart in de oven af laat koelen.
Ik heb lemon curd uit een potje gebruikt (AH), dit kun je het beste een héél klein beetje verwarmen voordat je het op de taart smeert, dan kun je het beter verdelen.
Zoals je op de onderste foto kunt zien, had ik weer geen geduld om de taart na het decoreren weer terug te zetten in de koelkast. Dat kun je beter wel doen, dan kan het zich even zetten.

woensdag 2 juni 2010

Fritata met courgette, doperwten en geitenkaas

Ingrediënten:
- 5 eieren
- 60 ml melk
- 120 gram zachte geitenkaas (bv Bettine Blanc)
- 1 courgette
- diepvries doperwten
- handvol muntblaadjes, in stukken gescheurd
- zout / peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. En vet een ovenschaal van 24 cm doorsnede in.
2. Klop in een grote kom de eieren met de melk los, voeg naar smaak zout en peper toe.
Snijd de courgette in hele dunne reepjes en schenk bij het eimengsel. Voeg een flinke hand doperwten toe en roer de munt erdoor.
3. Schenk het mengsel in de ovenschaal en verkruimel de geitenkaas erover.
4. Plaats in de oven en bak ca 25 minuten.

Dit recept (of iets dat erop lijkt) had ik al eens eerder gemaakt, maar ik kon het recept niet meer terug vinden. Dus heb ik het nu maar zelf een beetje gedaan. En het klopt volgens mij aardig met het orginele recept, het was in ieder geval lekker en snel klaar.

dinsdag 1 juni 2010

Aspergerolletjes met mozzarella en prosciutto

Ingrediënten:
- 500 gram groene asperges
- mozzarella di bufala
- 8 - 12 plakjes prosciutto
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- klein bosje basilicum
- zout en peper

Bereiden:
1. Blancheer de asperges 2 minuten en spoel ze daarna af met koud water. Snijd het mozzarella bolletje in 4 stukken en leg een stukje op 2 asperges. Leg er weer 2 asperges op en rol de asperges in twee plakjes prosciutto.
2. Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak de rolletjes voorzichtig tot de prosciutto knapperig is en de mozzarella begint te smelten.
3. Meng de olijolie met de azijn en voeg zout en peper toe. Scheur de basilicum in kleine stukjes en voeg toe aan de dressing. Serveer de aspergerolletjes met de dressing.

Bron: "Good Food" site.

Ik had nog wat groene asperges over en ging op internet kijken wat ik er van kon maken. Kwam dit eenvoudige recept tegen. Het smaakte erg lekker. Ook leuk als voorgerechtje.