dinsdag 13 september 2011

In de braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat


Ingrediënten:
- 300 g sperziebonen
- 20 kleine kerstomaatjes
- 1 - 2 handen vol zwarte olijven
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en zwarte peper
- 4 stukken zalmfilet, van ongeveer 200 g per stuk
- 2 citroenen
- wat extra vergine olijfolie
- 1 handvol verse basilicum
- 12 ansjovisfilets

Bereiden:
1. Maak de sperziebonen schoon en blancheer ze in kokend water met zout tot ze zacht zijn en laat ze uitlekken. Doe ze met de ontpitte olijven en de kerstomaatjes in een kom. Hussel er de olijfolie door en een snuf zout en peper.
2. Knijp het sap van een halve citroen uit over de zalmfilets, aan beide kanten, en wrijf ze ook aan beide kanten in met zout en peper. Sprenkel er wat olijfolie over.
3. Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Hussel de basilicum, de sperziebonen, de olijven en de tomaten door elkaar en schep dit mengsel aan de ene kant van de braadslee. Leg de ansjovis op de sperziebonen.  Leg aan de andere kant de zamfilets en zet de braadslee 10 minuten in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven en serveer met schijfjes citroen.
 Dit gerecht is erg lekker met mayonaise met wat citroensap erdoor en enkele fijngehakte basilicumblaadjes.

Bron: "The naked chef" Jamie Oliver. (de essentie van het koken)

Ideaal gerecht voor als je eters hebt. Je kunt dit helemaal van tevoren bereiden en vlak voor het serveren even in de oven schuiven.

15 opmerkingen:

  1. O ja o ja o ja..heel lekkere kombinatie.Zalm mag elke dag van mij;))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super leuk gerechtje! Met wat serveer je dit het best? Rijst?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Stéphanie, wij eten het zo, maar het gaat ook prima samen met gebakken aardappeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Caroline,

    Jaha, dit is één van mijn favorieten! Ik vind dat groentenmengsel ook zo'n geweldige combinatie! Doet het ook goed met pasta. En een beetje rode peper. Kan dan met vis of kip. Altijd weer succes. En simpel, simpel, simpel.
    Ik heb de door jou genoemde versie zelfs nog op video staan: onvergetelijk. Sommige gerechten haken zich vast in je geheugen. Dit is er zo één.

    Mooie en informatieve site heb je! Ik mag er graag doorheen bladeren.

    Groet!
    Prakkie
    http://prakkie.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel Prakkie. Hier ook een favoriet dit recept. En heerlijk als je eters hebt. Voor te bereiden en alleen even in de oven schuiven!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk gerecht, net gegeten en ik moest van mijn man doorgeven : een 10 ! Dus bij deze Caroline.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk Marja. Ook een fijn recept als je eters hebt. Helemaal voor te bereiden,
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker ook met gnocchi. Tomaatjes even aanstoven met sjalot en look in wat olijfolie. Onder de gnocchi mengen. Sperzieboontjes met ansjovis in een ovenschaal, gnocchi erover, beetje parmigianno .. smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij ons ook een grote favoriet.
    Iedere keer als we met onze vriendengroep op vakantie gaan wordt dit besteld bij mij.Heerlijk na een hele dag de bergen in geweest. Met in de schil gebakken aardappeltjes erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is dit de zalm waar Aaf Brandt Corstius op 5-12-16 in de Volkskrant over schrijft....moet ik het toch eens gaan proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hi Caroline,

    Dit recept gaat zo voor de 2e keer de oven in, was erg lekker. Nu ook broccoli en zongedroogde tomaatjes toegevoegd aan de groenten.
    Het grappige is dat dit recept gewoon in het kookboek van Jamie staat die hier al jaren op de plank staat (oei oei). Maar soms is het makkelijker even op internet te zoeken naar een nieuw recept :-)

    Deze houden we er zeker in, en gaan het ook met het pepertje proberen zoals iemand tipte.

    Dank!

    Gr. Nadia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Nadia,
    Dank voor je reactie. Toevallig heb ik dit pas geleden ook weer gemaakt toen ik eters had. Fijn dat het voor te bereiden is en zo de oven in kan, zodat je niet te lang in de keuken staat als je gasten er zijn.
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen