dinsdag 26 februari 2013

Wortelkoekjes met harissa-yoghurt


Ingrediënten:
- 600 g wortels in plakjes
- 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 3 el fijngesneden korianderblad (of meer naar smaak)
- ½ el korianderpoeder
- ½ el komijnpoeder
- 1 klein ei, losgeroerd
- ½ - 1 el harissa
- 150 g Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- zout en peper

Bereiden:
1. Kook de wortel in ca. 20 minuten in kokend water met zout gaar. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken in een vergiet. Als de wortel gaar is, giet je ze af en laat even droog stomen.
2. Doe de kikkererwten en wortel in een foodprocessor en maal grof. Als je geen foodprocessor hebt, kun je ze ook met een vork prakken. Laat afkoelen.
3. Doe de kruiden, het korianderblad en het ei erbij en voeg zout en peper naar smaak toe, meng alles goed door elkaar. Draai er 8 balletjes van (voeg evt. wat bloem toe, als dit lastig gaat) en zet ze minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
4. Maak intussen de harissa-yoghurt: roer naar smaak harissa met een beetje zout in een spiraal door de yoghurt en zet apart.
5.  Doe de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en bak de wortelkoekjes in de pan op matig vuur. Druk de wortelballetjes licht tot koekjes en bak ze 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en door en door warm zijn. Serveer ze met de harissa-yoghurt.

Harissa koop je bij de Marokkaanse of Turkse winkel, kun je het niet krijgen, dan kun je ook sambal gebruiken.

Bron: Delicious, januari 2013

Een héérlijk vegetarisch gerecht; de combinatie van de zoete wortel met de nootachtige smaak van de kikkererwten is erg lekker in combinatie met de pittige harissa-yoghurt. In de Delicious staat dat het voor vier personen is, maar wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes. Je kunt er eventueel nog een groene salade bij serveren.

12 opmerkingen:

Brenda (Kookt) zei

Leuk om te lezen dat de wortelkoekje bij jullie in de smaak vielen Caroline. Hij staat op mijn to-cook-list. Ben benieuwd of Joost dit gaat eten, i.v.m. kikkererwten. Nu ik jouw reactie lees moet ik het toch gaan maken.

Eijra zei

Dit is nou precies weer een recept voor mij. Dank.

Marainneke zei

Zou je dit ook kunnen maken met een andere groente? ik mag geen wortelen eten door mijn fructose-intolerantie.

Caroline Brouwer zei

@Marainneke, je zou falafel kunnen maken met alleen kikkererwten. Kijk eens bij dit recept: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/07/kikkererwtenburgers.html

Unknown zei

Hoi Caroline,

ze zijn lekker hé!
heb ze ook gemaakt (alleen geen foto kunnen maken) maar bij ons waren ze ontzettend snel weg. Gelukkig had ik ze gemaakt als bijgerecht. Krijg er weer zin in


Groet Fatima

Crazy Dutch Foodie zei

Lekker receptje! Ik heb het gemaakt met een restje hummus ipv kikkererwten en dat ging ook prima. Al waren het bij meer uit de kluiten gewassen hamburgers als koekjes :-)

Suzan zei

Super recept. Het had zo uit Plenty kunnen komen! Helemaal in dezelfde style.

Delevienl zei

Beset Caroline, Ga het vandaag maken hopen dat ze net zo mooi worden als die van jou. Misschien past mijn http://delevie.nl/tunesische-wortelmousse-of-salade/ er wel mee of te veel wortel? heb in iedergeval de beste harisa ;-)

Unknown zei

Hoi Caroline, wat een smaakvol gerecht! Alleen is het bij mij een soort peëen stamppot geworden :-). Ik weet niet ik verkeerd heb gedaan maar na ruim 30 minuten in de koelkast waren de bolletjes nog slap dus koekjes werden het niet. Alles viel uit elkaar. Maar al bij al vonden we het lekker!!

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik kan me nog herinneren dat het moeilijk was om alles bij elkaar te houden. Toch was het bij mij wel aardig gelukt. Misschien volgende keer wat bloem toevoegen. Gelukkig heeft het wel gesmaakt!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline, vandaag dit heerlijke gerecht gemaakt. Bij mij waren de koekjes ook erg slap en heb wat volkorenmeel en broodkruim toegevoegd. Toen waren ze oké. Toch zou ik wat meer bite willen hebben. Volgende keer meng ik er wat gehakte cashewnoten bij. Groetjes Lily

Caroline Brouwer zei

@Lily, goed idee!