- 300 g bloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 2 el speculaaskruiden
Voor de vulling:
- 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 75 g rozijnen
- 1 dl versgeperst sinaasappelsap
- 2 stevige appels
- 300 g amandelspijs
Bereiden:
1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskuiden en het zout door elkaar in een kom. Kneed de blokjes koude boter erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Als het deeg te kruimelig is, kun je er nog 1 - 2 el koud water door kneden. Leg het deeg in plastic folie, minstens een uur in de koelkast (hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken intrekken).
2. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3. Doe de rozijnen, met de in stukjes gesneden abrikozen en het sinaasappelsap in een steelpannetjes en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen.
4. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes (ik heb 1½ grote jonagold gebruikt). Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en doe het rozijnen-abrikozenmengsel en de appel erbij. Roer door elkaar, als het nog te droog is, kun je nog iets sinaasappelsap toevoegen.
5. Verdeel het deeg in tweeën; rol een deel uit en en beleg de vorm met de deeglap, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (doe dit bij de andere helft van het deeg). Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
6. Vom van de rest van het deeg kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met de kruidnootjes.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.
Bron: Judiths Cakes
Wil je eens iets anders dan gevulde speculaas of banketstaaf op Sinterklaasavond , dan is dit een lekkere en originele taart. Toch de smaak van speculaas en spijs, maar net even anders! Deze appel-speculaastaart is ook een goed alternatief om eens iets aparts te serveren. Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas!
It looks wonderful :)!
BeantwoordenVerwijderenWauw ziet er heerlijk uit! Die ga ik maar een maken voor 't heerlijk avondje (;
BeantwoordenVerwijderenAhhh, wat ziet dat er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenDat wordt ook mijn baksel voor DE dag! ;-)
Bedankt weer!
Hoi caroline
BeantwoordenVerwijderenIk heb alle ingredienten in huis behalve abrikozen.
Zou ik dikke abriozen jam( die van bonmam) kunnen gebruiken?
Groetjes van saskia
@Saskia, als het niet te vochtig is, zal het wel gaan. Succes,Caroline
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline
BeantwoordenVerwijderenWe zitten nu te smullen van de taart.
Met abrikozen jam lukt het dus ook. Zelf ben ik niet zo'n zoetekauw dus zou ik de volgende x 200 gram spijs doen en wat meer appel. Bedankt weer voor het delen van een super recept!
Hallo Saskia,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het laat weten!
Geniet van je taart.
groeten, Caroline
nice page
BeantwoordenVerwijderenGisteren gemaakt, ga nu proeven. Ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Linde
Van de week deze taart gebakken. Weer eens wat anders! Wel erg machtig, dus de volgende keer misschien wat minder spijs erin. Wel heerlijk zoet en passend bij sinterklaas!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Viviane
Van het weekend gemaakt. Was erg lekker. De volgende keer gebruik ik iets minder spijs en wat meer appels, omdat ik het erg zoet vond.
BeantwoordenVerwijderenHester
Hoi Caroline, bijna 5 december dus de komende weken maar bakken met speculaas en amandelspijs. Heerlijk! "Gelukkig" had ik geen vorm van 24 cm dus maar een kleinere vorm gebruikt. Anders had ik ook te weinig deeg denk ik. Hij staat nu in de oven én ben benieuwd . Bedankt weer voor het delen van dit recept! Groetjes Marja
BeantwoordenVerwijderen