vrijdag 12 september 2014

Tarte tatin van aubergines, rode ui en pijnboompitten


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- snuf zout
- 150 g boter, in blokjes
- 1 eidooier
-1 el tijmblaadjes

Voor de vulling:
- 2 aubergines, in plakken
- 4 rode uien, in ringen
- olijfolie
- 2 el rietsuiker
- 1 el salie, fijngehakt
- peper & zout
- 75 g feta, verkruimeld.

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem met het zout in een foodprocessor of keukenmachine (kan natuurlijk ook met de hand) en voeg de blokjes boter toe. Druk een paar keer op de pulseerknop tot er grove korrels ontstaan. Voeg de eidooier en de tijm toe en pulseer nog een paar keer. Voeg dan een paar druppels ijskoud water toe en pulseer tot het deeg samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet te lang kneden! Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
2. Verwarm de oven voor op 180' C.Leg de plakken aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat en vet de plakken aubergine aan beide zijden in met olijfolie. Bestrooi ze met zout en peper aan beide zijden. Bak de aubergine ongeveer 20 minuten, of iets langer tot ze gaar zijn. Keer ze na een kwartier om de andere kant ook te bruinen.
3. Fruit ondertussen de uienringen zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer af en toe door.
4. Vet de tarte tatinvorm in met olijfolie (heb je geen vorm, dan kun je ook een dichte quiche vorm gebruiken, leg dan wel bakpapier rond uitgeknipt op de bodem en vet dat ook in met olijfolie). Bestrooi de bodem met de rietsuiker en pijnboompitten. Belg hem dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uienringen en strooi er steeds wat fijn gehakte salie door.
5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvalk en rol het deeg uit, tot iets groter dan je vorm. Leg het deeg op de groenten en stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht goed kan verdampen.
6. Zet de vorm in de oven en bak de taart 35 minuten tot het deeg goudbruin is en de groenten gekarameliseerd zijn. Laat de taart 5 minuten uit de oven rusten, leg er een groot bord op en keer hem in een snelle beweging. Bestrooi met de verkruimelde feta en serveer.

Bron: "Home Made Zomer" Yvette van Boven

Kijken jullie ook naar Heel Holland Bakt? Vorige week in de eerste uitzendingen kregen de kandidaten de opdracht een tarte tatin te bakken. Je kunt natuurlijk voor de klassieke tarte tatin met appels gaan, maar er zijn ook veel recepten voor een hartige tarte tatin (bij de labels onder tarte tatin staan  verschillende hartige varianten en allemaal even lekker). Deze tatin stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje en dit was een mooie gelegenheid. De tatin viel erg in de smaak; door de rietsuiker krijgt de rand en de bovenlaag een gekarameliseerd laagje en dat combineert weer erg goed met het zoutige van de feta.

woensdag 3 september 2014

Crème Brûlée-taart



Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 2 eidooiers
- 35 g amandelmeel
- 240 g bloem

Voor de crème brûlée:
- 1½ blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- 400 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 100 g suiker (zou iets minder kunnen)
- 200 g bosvruchten (frambozen, bramen en blauwe bessen)

Voor de afwerking:
- 50 g witte chocolade, gesmolten
- rietsuiker, voor het afbranden

Bereiden:
1. Voor het deeg: kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door tot je er een bal van kunt vormen. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een lage ronde vorm van 26 cm doorsnede en met losse bodem goed in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3 à 4 millimeter dik en iets groter dan je vorm. Bekleed de vorm ermee en laat het deeg aan de zijkanten overhangen. Prik de bodem in met een vork en leg er een stuk bakpapier op met daarop een steunvulling. Bak de bodem 15-18 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de steunvulling en het bakpapier weg en snijd met een mes van  binnen naar buiten het overhangende deeg af. Zet de bodem weer terug in de oven en bak de bodem in 15-18 minuten af, tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen.
3. Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat dat anders verbrandt tijdens het afbranden.
4. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit samen met de slagroom en het stokje in een pannetje dat je op het vuur verwarmt tot het kookt.
5. Doe de suiker met de eidooiers in een vuurvaste schaal en klop dit kort door met een garde. Giet al roerend de slagroom bij het eimengsel en verwijder het vanillestokje. Zet de schaal op een pannetje met kokend water (au-bain-marie) en klop tot de saus dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met een vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt is het goed. Haal de kom van de au-bain-marie en los de uitgeknepen gelatine erin op.
6. Verdeel het rode fruit over de bodem  en schenk de crème er voorzichtig op. Zet de taart minstens drie uur in de koelkast. Haal de taart 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met de rietsuiker. Karameliseer de suiker met een crème brûléebrander of zet kort onder de hete grill.

Bron : Rutger Bakt


Op Rutgers Facebookpagina las ik van de week dat Rutger met een tweede boek bezig is: "Rutger bakt feestelijk", dat vanaf 1 november in de winkel ligt. Ik heb meteen "Rutger Bakt' tevoorschijn gehaald, want daar staan nog zoveel recepten in die ik wil maken! Ik heb hieruit al het een ander gemaakt en het was allemaal een groot succes. Rutger heeft aparte recepten en daar houd ik van. Aangezien crème brûlée een van mijn lievelings-desserts is, viel de keus op deze taart. En wat een verrukkelijk taartje weer. De taart moet je maken in een platte vorm met losse bodem van 26 cm doorsnede; aangezien ik die niet in mijn kast heb staan, maar wel eentje van 24 cm heb ik die gebruikt. Maar je kunt beter 26 cm nemen, want mijn bodem werd hierdoor vrij dik en ik had ook veel van de crème brûlée  over. Dat was overigens geen probleem, want dat heb ik in 2 schaaltjes gedaan en hebben wij als dessert gegeten. Maar al met al een zalig taartje dat ik zeker vaker ga maken!