zaterdag 28 maart 2015

Citroen-ricottacake met frambozenroom


Ingrediënten:
- 240 g gemalen amandelen (amandelmeel)
- 75 g bloem, gezeefd
- 3 biologische citroenen, rasp en sap
- 300 g ricotta
- 225 g boter, op kamertemperatuur
- 250 g fijne kristalsuiker
- 6 eieren, gesplitst
- 250 ml crème fraîche
- 2-3 el poedersuiker
- 250 g frambozen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe het amandelmeel, de bloem, citroenrasp en -sap en de ricotta in een kom en meng door elkaar.
3. Klop in een andere kom de boter en de suiker met de mixer licht en romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg het ricotta-amandelmengsel toe en spatel het er luchtig door.
4. Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Schep een derde van het eiwit door het ricottamengsel, zodat dit losser wordt. Spatel de rest er snel en luchtig door.
5. Schep het beslag in de vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven, een in het midden gestoken satéprikker moet er droog en schoon uitkomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
6. Snijd 125 g van de frambozen in kleine stukjes. Meng in een kom de crème fraîche met de poedersuiker en meng de kleingesneden frambozen er losjes door, zodat je een gemarmerd effect krijgt. Bestrijk de cake, als deze helemaal is afgekoeld, met de frambozenroom, garneer met de hele frambozen en serveer.

Bron: Delicious, april 2015

En nog een taart uit de nieuwe Delicious, er staan zoveel lekkere recepten in die ik wil maken. Taarten of dessert trekken altijd mijn aandacht, zeker als er citroen in zit. Deze taart ziet er niet alleen erg lekker uit, maar smaakt ook eens verrukkelijk, lekker fris door de citroen en smeuïg door de ricotta. Een taart die je met de paasdagen je visite gerust voor kunt zetten.

dinsdag 24 maart 2015

Bosvruchtentaart met kaneeldotjes


Ingrediënten:
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 500 g bosvruchten, frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bessen, aardbeien (vers of uit de diepvries)
- 4 volle eetlepels geleisuiker
- poedersuiker om te bestrooien

Voor de kaneeldotjes:
- 3 eiwitten
- 75 g fijne kristalsuiker
- 75 g poedersuiker
- 1 volle tl maizena
- 1 tl gemalen kaneel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Vet een vorm van 15 x 30 cm met losse bodem (ik gebruikte een vorm van 22 x 22 cm) goed in.
2. Voor de kaneeldotjes: klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Voeg beetje voor beetje de kristalsuiker toe en klop het eiwit helemaal stijf.  Voeg dan de poedersuiker, de kaneel en de maizena toe en meng met een spatel goed door het stijve eiwit. Zet op zij.
3. Snijd het bladerdeeg bij zodat het aan alle kanten 2 cm groter is dan je vorm. Bekleed de vorm ermee.
4. Meng de vruchten met de geleisuiker en verdeel over het bladerdeeg. Spuit met een spuitzak en een glad mondstuk (1½ cm doorsnede) een regelmatig patroon dotjeskaneelschuim op het fruit. Bak de taart 25 -30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur en bestuif dik met poedersuiker. Lekker met een bol vanilleroomijs.

Tip: De taart kan ook zonder de kaneeldotjes gebakken worden. Spuit de dotjes dan later op de afgekoelde taart en brand ze goudbruin met een crème brûléebrander. (Zo heb ik het gedaan). Heb je geen langwerpige of vierkante vorm, kun je deze taart ook in een ronde vorm van 24 cm doorsnede bakken.

Bron: Delicious, april 2015

In de Delicious van deze maand staan veel lekkere recepten die je kunt maken voor de Paasbrunch of je Paasdiner. Deze Delicious is vanaf woensdag 25 maart te koop in de winkel. Kijk ook eens op hun site voor nog meer recepten. Deze taart stond op de voorkant en zag er zo lekker uit dat ik meteen besloot aan de slag te gaan. Voor veel mensen schijnt het lastig te zijn om merinque te maken, maar met de tips die in de Delicious worden gegeven moet het voor iedereen te doen zijn. Toen  ik het recept doorlas was ik bang dat het fruit veel vocht af zou geven en vroeg me af of het niet beter was om het bladerdeeg blind voor te bakken met een steunvulling. Achteraf spijt dat ik het niet gedaan heb. De taart is echt héérlijk, ook erg lekker met de kaneeldotjes, maar door het vele vocht was de bodem erg vochtig en niet goed gaar. Dus als je de taart wilt maken, bak de bodem dan eerst een minuut of 10 voor met steunvulling en zet hem dan nog 5 minuten terug in de oven zonder steunvulling en doe dan pas de vruchten erin en bak hem verder af. Dan zet je een heerlijk dessert op tafel met de Pasen. 

zaterdag 21 maart 2015

Pecannoten-karameltaart


Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 100 g boter,
- 1 ei
- snuf zout

Voor de vulling:
- 150 g pecannoten, ongezouten en geroosterd
- 150 g golden syrup
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g boter
- 50 ml slagroom
- 3 eieren losgeklopt

Bereiden:
1. Voor de bodem: kneed een deeg van alle ingrediënten (je kunt dit ook in een foodprocessor doen). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175 'C boven-en onderwarmte en vet een ronde vorm met losse bodem van 24 - 26 cm doorsnede goed in.
3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit, iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij.
4. Voor de vulling: doe de boter, suiker en golden syrup in een pannetje en verwarm dit tot de boter gesmolten is. Meng kort met een garde van het vuur de eieren en de slagroom erdoor. Giet de vulling op het deeg en verdeel de pecannoten erover.
5. Zet de taart in de oven en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. De vulling komt iets omhoog, maar zakt tijdens het afkoelen weer iets in. Laat de taart afkoelen en geniet er van!

Bron: "Home Made Winter" van Yvette van Boven


Vandaag gewerkt en voor de collega's deze taart gebakken. Een heerlijke combinatie van karamel en pecannoten. Er ging bij mij iets mis in de oven ( ja ook bij mij gaat er wel eens iets mis), de vulling liep er een beetje uit. De volgende keer gebruik ik geen vorm met losse bodem maar een quichevorm, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Ondanks dat smaakte de taart heerlijk: een aanrader!