zondag 31 mei 2015

Bastilla met kip


Ingrediënten:
- 4 grote uien, gesnipperd
- olijfolie
- stukje verse gember van 5 cm, geschild en fijngeraspt
- 1 tl kaneel + extra voor de garnering
- ½ tl foelie
- ½ tl nootmuskaat
- 1 el fijne kristalsuiker
- flinke handvol dadels, ontpit en fijngehakt
- 1 gegrilde kip van ongeveer 1,2 kilo, in fijne reepjes geplukt
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 5 grote eieren, hardgekookt en in stukjes gesneden
- 1 eigeel, losgeklopt
- 1 bosje platte peterselie (20 g), fijngehakt
- 1 bosje koriander (20 g), fijngehakt
- 1½ el heldere honing
- versgemalen zwarte peper en zeezout
- 6 vellen filodeeg of yufkadeeg
- poedersuiker om te bestrooien

Bereiden:
1. Bak de uien in een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en roer regelmatig door. Laat de uien karameliseren en voeg de gember, de specerijen, de suiker en de dadels toe. Laat koken tot het vocht is opgenomen. Haal de pan van het vuur en zet apart.
2. Doe de stukjes kip met de pijnboompitten, de stukjes ei, de peterselie en de koriander in een grote kom en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 180' C.
4. Bestrijk de vellen filodeeg (ik gebruikte yufkadeeg, dat vind ik lekkerder en is wat makkelijker te hanteren. Je koopt het bij de Turk) met wat gesmolten roomboter en leg twee vellen in een ronde ovenvaste schaal van ongeveer 24 cm doorsnede (je kunt ook een springvorm gebruiken). Laat de stukken overhangen. Verdeel de vulling erin en knip een beetje van de overhangende delen af en vouw de rest over de vulling. Maak van twee andere filodeeglappen  twee rondjes, groter dan de vorm en leg die op de bovenkant. Stop het teveel aan de zijkanten goed in. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de bastilla 25- 30 minuten in de oven tot de taart goudbruin is aan de bovenkant. Haal de bastilla uit de oven, laat iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker en kaneel. De bastilla is het lekkerst op kamertemperatuur.

Bron: Persiana


Al heel lang wilde ik eens een Bastilla maken, maar er zijn zoveel verschillende recepten van te vinden, dat ik geen keus kon maken. Ik kan hier veel vertellen wat een bastilla precies is,maar als je op de link klikt, kun je het allemaal lezen. In het boek Persiana, dat ik kort geleden aanschafte, stond dit  recept van een bastilla dat mij meteen aansprak. Vandaag was het een regenachtige zondag en dus tijd om eens de keuken in te duiken. De kip had ik de dag van tevoren al gegrilleerd, maar je kunt ook best een kant-en-klare gegrilde kip kopen. De héérlijke smaken in dit gerecht komen van de kruiden en specerijen die je gebruikt en combineren perfect met de zoete componenten. Dit is echt een feestmaal en ieder hap is een waar genot!

vrijdag 29 mei 2015

Zoete aardappelgalettes


Ingrediënten:
- 2 zoete aardappelen 
- 250 g bladerdeeg (diepvries of uit de koeling)
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml zure room
- 100 g zachte geitenkaas
- zout en peper
- 2 el pompoenpitten
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1-2 el olijfolie
- ½-1 teen knoflook, uitgeperst
- 2-4  tl fijngesneden bladpeterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Pof de zoete aardappels 35 - 45 minuten in de schil tot ze bijna gaar zijn, in het midden nog iets rauw. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in 3 mm dikke plakken.
2. Ik gebruikte 4 deegplakjes uit de diepvries, sneed er een stukje vanaf tot ik de goede maat had (7 x 14 cm).  Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar het bladerdeeg op en prik met een vork in het hele oppervlak gaatjes.
3. Bestrijk het deeg dun met losgeklopt ei. Verdeel de zure room op de deeglappen en laat een 5 mm brede rand rondom vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat de rand vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en de fijngehakte chilipeper.
4. Bak de galettes 20 - 25 minuten tot het deeg gaar is.
5. Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk de galettes direct met dit mengsel als ze uit de oven komen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur. (koud ook lekker).

Bron: "Ottolenghi Het Kookboek".

Mijn trouwe lezers herkennen dit recept vast wel, ik plaatste het al eerder en het is één van de eerste recepten van ottolenghi dat ik maakte. Ik maakte het van de week nog eens met een nieuwe foto en omdat het weer zo ontzettend in de smaak viel, durf ik het best nog een keer te plaatsen. De knoflook olie met peterselie maakt het gerecht helemaal af, bestrijk de galettes er rijkelijk mee. In het originele recept wordt harde geitenkaas gebruikt, maar ik maak ze eigenlijk altijd met zachte geitenkaas.  Je kunt het als voorgerecht serveren of als hoofdgerecht voor 2 personen.

dinsdag 26 mei 2015

Mini pavlova's met frambozen, pistachenootjes & rozenwater


Ingrediënten voor 4 mini pavlova's:
- 2 eiwitten
- 130 g fijne kristalsuiker
- ¼ tl rozenwater (Turkse winkel)

Voor de vulling:
- 2 doosjes frambozen
- 250 ml slagroom
- ½ vanille peul, alleen de zaadjes
- suiker naar smaak
- 50 g pistachenootjes, geroosterd en grof gehakt

Voor de frambozensaus:
- 1/3 van de frambozen
- poedersuiker naar smaak
- ¼ tl rozenwater

Bereiden:
1. Maak eerst de pavlova's: klop de eiwitten met een elektrische handmixer stijf en voeg op het laatst beetje bij beetje de suiker toe en het rozenwater. Verwarm de oven voor op 120' C en teken op een stuk bakpapier 4 rondjes van 10 cm doorsnede. Draai het papier om en leg het op een bakplaat. Verdeel met een lepel de stijfgeklopte eiwitten op de rondjes, maak een beetje met de bolle kant van de lepel een opstaand randje. Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden en zet de pavlova's 60 minuten in de oven. Laat ze in de oven afkoelen. Haal ze voorzichtig van het bakpapier af en bewaar ze tot je ze opmaakt om te serveren.
2. Voor de frambozensaus: pureer met de staafmixer de frambozen met de poedersuiker en het rozenwater. Wrijf door een zeef, zodat je de pitjes kwijt bent. Zet apart.
3. Klop de slagroom stijf met twee grote lepels suiker (naar smaak), voeg de vanillezaadjes toe.
4. Voor het serveren: verdeel de slagroom over de pavlova's, leg de overgebleven frambozen erop en bestrooi met de pistachenootjes. Stuif er wat poedersuiker over door een theezeefje en verdeel wat van de frambozensaus erover.

Bron: geïnspireerd door een recept in "Persiana".



Laatst kreeg ik bij een vriendin Turks fruit met de smaak van rozenwater. Ik ben daar gek op en at het hele schaaltje leeg (sorry Margret)! Toen ik in mijn nieuwe kookboek Persiana dit recept voor Oosterse Eton Mess (Oosters omdat er rozenwater in gaat) zag staan, wilde ik dat meteen gaan maken. Iedereen kent Eton Mess wel, schijnt te zijn ontstaan door een mislukte pavlova. De meringues wilde ik zelf maken, maar bedacht me dat ik dan net zo goed mini pavlova's kon maken. Ik heb de hoeveelheden voor het recept dus wat aangepast. Altijd een feestje als je je gasten een pavlova serveert, iedereen is altijd onder de indruk, terwijl het echt niet moeilijk te maken is. Als je niet van rozenwater houdt, kun je het natuurlijk ook weglaten. En als je de hoeveelheden aanpast, kun je van dezelfde ingrediënten dus zo een Eton Mess maken.

zondag 24 mei 2015

Wraps met kip & ras el hanout



Ingrediënten:
- 2 volle el ras el hanout
- olijfolie
- 4 kipfilets, de dikke kant ingesneden
- zout
- 4 - 6 tortilla's
- 1 rode ui, in dunne, halve ringen
- granaatappelmelasse
- rucola en granaatappelpitjes, ter garnering

Voor de yoghurtsaus:
- 1 klein bosje munt (15-20 g) fijngehakt
- 400 g Griekse yoghurt
- 2 el sumak
- versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Meng de ras el hanout met 4 - 5 el olijfolie in een klein kommetje tot een dikke pasta. bestrijk hiermee de kipfilets (ik ben meer van van kippendijen, zonder bot en vel, dus die heb ik gebruikt) en bestrooi met zeezout. Laat de kip afgedekt een paar uur marineren in de koelkast.
2. Meng voor de yoghurtsaus in een kom de yoghurt, de munt, de sumak en een flinke snuf peper en zout en meng goed.
3. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak de kipfilets 8-10 minuten op de ene kant en 6-8 minuten op de andere kant gaar. Leg de kip op een snijplank en laat een paar minuten rusten.
4. Snijd de kip in repen en leg een paar repen met wat ui op elke tortilla .Schep er ongeveer 3 lepels yoghurtsaus per tortilla op, besprenkel met granaatappelmelasse en garneer met de rucola en de granaatappelpitten.

Tip: Ras el hanout, sumak en granaatappelmelasse  koop je in een Turkse winkel

Bron: "Persiana"


Dit supersimpele recept staat zo op tafel, ideaal voor als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Door de ras el hanout krijg je weer typisch de smaken uit het Midden-Oosten die wij zo lekker vinden. Echt een aanrader! 

donderdag 21 mei 2015

Geroosterde zoete aardappel met pecannoten en ahornsiroop


Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 zoete aardappelen (totaal 850 g)
- 3 el olijfolie
- 35 g pecannoten, geroosterd
- 4 bosuien, grof gehakt
- 4 el grof gesneden platte peterselie
- 2 el grof gesneden koriander
- een klein beetje gedroogde chilivlokken
- 35 g sultanarozijnen
- zout en peper

Voor de dressing:
- 4 el olijfolie
- 2 el ahornsiroop
- 1 el sherry-azijn
- 1 el citroensap
- 2 el sinaasappelsap
- 2 tl geraspte verse gember
- ½ tl kaneel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190" C.  Was de aardappels goed en snijd ze (zonder te schillen) in blokjes van ongeveer 2 cm., verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Strooi er zout en peper over en hussel goed door elkaar. Rooster de aardappelen 30 minuten in de oven tot ze net gaar zijn (controleer de aardappels eerder, bij  mij waren ze na 20 minuten al goed gaar). Schep ze halverwege de tijd om.
2. Klop voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje door elkaar. Proef de dressing en voeg eventueel wat zout en peper toe.
3. Doe de aardappelen als ze gaar zijn en nog warm in een grote schaal. Voeg bosui, peterselie, koriander, pecannoten en sultana's toe. Giet de dressing erover en meng alles losjes door elkaar. Breng nog eens op smaak met zout en peper en maal er voorzichtig wat chilivlokken (pas op je gebruikt snel teveel) over. Serveer de salade direct of op kamertemperatuur.


Eén van mijn favoriete gerechten van Ottolenghi, een verrukkelijke smaakexplosie van zoet, pittig en kruidig. Serveer dit op kamertemperatuur. Het restje is de volgende dag koud ook eg lekker. Als je nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt hebt, is dit een mooi gerecht om mee te beginnen: niet teveel ingrediënten, niet teveel werk en bomvol smaak!

dinsdag 19 mei 2015

Recepten van Judith's Cakes


Bericht van Judith's Cakes:

De afgelopen tijd heb ik veel berichtjes gekregen met de vraag om een bestand met alle recepten van mijn website.
Ik heb daarom besloten om hier een document van te maken, dat per e-mail te verkrijgen is. Het document bestaat uit ongeveer 150 - 200 recepten.
Dit zijn recepten die ik zelf  'ontworpen' heb, maar ook recepten van andere auteurs, waar ik vaak wel aanpassingen aan gedaan heb. Sommige recepten, die ik volledig heb overgenomen, laat ik weg.
Ik vraag hier € 12,50 voor, waarvan een gedeelte naar een nog nader te bepalen goed doel gaat, .
Het zal over 2 à 3 weken beschikbaar zijn.
Heb je interesse en wil je t.z.t. meer informatie, stuur dan een e-mail naar: info@judithscakes.nl of schrijf je in bij www.judithscakes.nl .

maandag 18 mei 2015

Workshop vlechtbroden maken


Vorig jaar hadden we met een stel foodbloggers afgesproken om een  workshop vlechtbroden maken bij Levine te volgen en afgelopen zaterdag is het er dan eindelijk van gekomen. Simone van Simone's Kitchen was er, Wilma van Kookgek en Els van Eetlust. We begonnen met pistoletjes met nigella-en sesamzaadjes en daarna onder begeleiding van Levine de vlechtbroden. De 6-vlecht ging in één keer goed, maar verschillende van ons hadden toch wel moeite met de 8-vlecht, maar met de goede begeleiding van Levine hebben wie ook die tot een goed eindresultaat gebracht. Het zijn héérlijke broden geworden. We bakten ook nog pistoletjes met nigella- en sesamzaadjes en smulden bij de lunch weer van verschillende overheerlijke broden die Levine had gebakken.
Wil je ook een workshop volgen bij Levine, hier kun je je aanmelden.



zondag 17 mei 2015

Koffietaart met pecannoten en karamelglazuur


Ingrediënten:
- 225 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g muscovado suiker (of 200 g rietsuiker en 25 g stroop)
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 1 el koffie korrels (bv van nescafé), gemengd tot een papje met 2 el melk
- 175 g patentbloem
- 3 tl bakpoeder
- 150 g pecannoten, houd er 8 over voor de garnering, de rest gehakt

Voor de garnering:
- 150 g kristalsuiker
- 250 g zachte boter
- 500 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte, vet twee springvormen van 20 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de suiker en de boter in een kom en mix met de elektrische handmixer tot het glad en romig is. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop ze er goed door samen met de koffie en 1 eetlepel bloem. Vouw met een spatel de overige bloem, de bakpoeder en de gehakte pecannoten door het deeg.
2. Verdeel het deeg over de twee bakblikken en bak de cakes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gerezen zijn en als je met een vinger op het midden drukt het deeg terug veert. (Bij moesten ze 10 minuten langer in de oven). Laat de taarten even afkoelen, verwijder de buitenkant van de springvorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
3. Doe de 150 g kristalsuiker en 2 el water in een pan en zet op halfhoog vuur. Verwarm tot de suiker is gesmolten. Blijf koken tot je een amberkleurige karamel hebt. Haal de pan van het vuur en doop de 8 pecannoten in de karamel. Haal ze er met een vork uit en leg ze op een stuk bakpapier (pas op karamel is gloeiend heet). Giet de karamel op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dunne laag en laat helemaal afkoelen.
4. Doe de boter en de poedersuiker in een kom en klop zacht en romig met een elektrische handmixer. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het te vast is. Plet de karamel tot een fijne poeder door er met een deegroller een paar keer goed over te rollen (er moeten geen grote stukken meer inzitten). Klop dit door het botermengsel.
5. Breng een dun laagje van het glazuur op één cake aan en leg de andere cake erop  Bedek de taart met de rest van het glazuur (dit gaat het best met een spatel, of een groot mes). Ik heb niet alle glazuur gebruikt, anders werd de taart wel erg zoet.Versier de taart met de gekarameliseerde pecannoten.
Als je de taart in de koelkast bewaard, haal deze dan minstens 2 uur voor het serveren uit de koelkast en laat goed op kamertemperatuur komen, dat komt de smaak ten goede.

Tip: maak 3/4 van de aangegeven hoeveelheid voor het glazuur, dan heb je meer dan genoeg. Gebruik maar een dun laagje van het glazuur want het is lekker maar erg zoet. Het laagje moet dus veel dunner worden dan bij mij op de foto te zien is.

Tip: moscovado suiker is in Nederland bijna niet te verkrijgen, je kunt daarvoor in de plaats rietsuiker gebruiken en een klein gedeelte vervangen door stroop. Het wordt ook wel eens vervangen door bruine basterdsuiker, maar daar zit teveel vocht in.

Bron: Olive magazine


Deze taart heb ik speciaal gemaakt voor een trouwe volgster van mijn blog, Sylvia. Zij volgt al heel lang met enthousiasme mijn blog en maakt bij iedere familiegelegenheid, kerst of andere zon- en feestdagen met veel succes gerechten van mijn blog.
Sylvia ik wens je nog vele gelukkige en gezonde jaren en nog veel bak-en kookplezier met de recepten van mijn blog. Een gezellige dag en er staat vast net zo'n lekkere taart op je te wachten!

dinsdag 12 mei 2015

Kokostaart met kersen en pistachenoten


Ingrediënten:
- 100 g kristalsuiker + 20 g voor de garnering
- 90 g lichtbruine basterdsuiker
- 180 g amandelen, gemalen
- 30 g pistachenootjes, gemalen
- 45 g gemalen kokos
- 50 g zelfrijzend bakmeel
- een mespunt zout
- 1 tl gemalen mahleb (Turkse winkel)
- 150 g boter, gesmolten
- 3 eieren
- 300 g kersen, pitten verwijderd
- 50 g grofgehakte pistachenootjes voor de garnering

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190 ' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm doorsnede in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
2. Meng de droge ingrediënten in een kom. Giet de gesmolten boter erbij en roer de eieren erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
2. Ontpit de kersen, doe dit boven de bakvorm, zodat het kersensap op de taart drupt. Laat de kersen in het beslag vallen en strooi de resterende 20 g suiker en de grof gehakte pistachenootjes over de taart.
3. Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot de taart tussen de kersen goudbruin is. Laat in de vorm afkoelen en snijd dan los van de vorm. Laat de taart echt even rusten (een hele dag is het beste), hoe moeilijk je het ook vindt, het komt de smaak ten goede!

Tip: Mahleb (weichselzaad) is een zaad uit het Midden-Oosten dat vaak toegevoegd wordt aan brood en zoet gebak. Het heeft een beetje de smaak van een bittere amandel. Kun je het niet krijgen, laat het gewoon weg. Ik kocht het in een Turkse winkel.

Tip: Zijn er geen verse kersen, dan kun je ook diepvries kersen gebruiken (heb ik ook gedaan van AH en die zijn echt prima, laat ze iets ontdooien). Je kunt ipv kersen ook frambozen of pruimen nemen.

Tip: Mijn taart heb ik  - afgedekt met aluminiumfolie - 15 minuten langer in de oven gehad, omdat het midden nog niet gaar was. Zelfs na die 15 minuten leek het midden nog niet gaar. Volgende keer zet ik de oventemperatuur iets lager en gaat de taart langer in de oven. Maar nadat de taart afgekoeld was, viel dat alles mee en was het middelste gedeelte erg lekker! Op FB hebben de schrijvers van het boek laten weten dat de taart 15 minuten langer in de oven moet. Ik zou de taart dan wel afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

Bron: Honey & Co


Op Facebook ben ik lid van een groep die foto's van gerechten van Ottolenghi deelt, overigens ook andere gerechten uit kookboeken met recepten uit het  Midden-Oosten. Vorige week kwam steeds deze taart voorbij met zulke enthousiaste reacties en ja dan kan je niet achter blijven. Inmiddels ook het boek gekocht waar het recept in staat en er staat nog veel meer lekkers in. Dit is echt een super makkelijke taart om te maken en echt héérlijk van smaak. Afgedekt en in de koelkast is de taart wel een week houdbaar (serveer wel op kamertemperatuur), maar wedden dat ie dat niet haalt!  ;-)

zaterdag 9 mei 2015

Kip met granaatappelmelasse en bulgursalade


Ingrediënten:
- 8 kippendijen, zonder vel en zonder bot
- 1 el plantaardige olie om in te bakken

Voor de marinade:
- 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
- ½-1 groene chilipeper, in ringetjes
- 3 el granaatappelmelasse (Turkse winkel)
- 1 el plantaardige olie
- ½ tl versgemalen zwarte peper

Voor de bulgursalade:
- 200 g bulgur
- ½ tl zout
- 1 tl olijfolie
- 200 ml kokend water
- 50 g gepelde pistachenoten, geroosterd en grof gehakt (bewaar de helft voor de garnering)
- 75 g krenten
- 2 tl gedroogde munt (Turkse winkel)
- 1 el granaatappelmelasse
- 50 g verse granaatappelpitten (bewaar 1 el om te garneren)
- 1 klein bosje munt, grof gehakt (ongeveer 15-20 g)
- 1 klein bosje platte peterselie, grof gehakt (15-20 g)

Bereiden:
1. Meng de ingrediënten voor de marinade en wrijf de kip er mee in. Dek de kip af en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren (langer mag ook). Voeg ook nog naar smaak zout toe.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte.
3. Doe de bulgur in een kom met het zout en de olie en overgiet met 200 ml kokend water en laat afgedekt met plasticfolie 5 minuten staan. Schep de bulgur los met een vork. Voeg de resterende ingrediënten, behalve die voor de garnering toe en schep alles goed door elkaar.
4. Verhit de olie in een grote ovenvaste pan op middelhoog vuur en leg de kippendijen er met de platte kant in. Bestrooi ze met zout en peper en bak de filets 2-3 minuten, tot het vlees goudbruin van kleur is. Keer ze om en bak de andere kant ook 2 minuten. Zet daarna de pan 12 minuten in de oven of tot ze gaar zijn. Heb je geen ovenvaste pan kun je het ook even in een braadslede doen.
5. Schep de salade op afzonderlijke borden of op een grote serveerschaal en leg hier de kip op. Giet het bakvet uit de pan erover. Bestrooi met de achtergehouden pistachenoten en  en granaatappelpitten en serveer meteen.

Bron: "Honey & Co"

Afgelopen week heb ik mezelf twee kookboeken met recepten uit het Midden-Oosten cadeau gedaan: Honey & Co en Persiana en vandaag meteen twee lekkere recepten uit Honey & Co gemaakt. Het zijn echt geweldige boeken als je tenminste - net zoals ik - van de keuken van het Midden-Oosten houdt. Ik houd van de specerijen en de zoete accenten in de gerechten. Dit gerecht smaakt zoet en zuur, is kleurrijk en ontzettend lekker. Leuk om op tafel te zetten als je eters hebt.

maandag 4 mei 2015

Appelsloffen


Ingrediënten voor de sloffen:
- 180 g roomboter
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 g zout
- 1 eidooier
- 250 g bloem (liefst een combinatie van Zeeuwse- en patentbloem)
- 10 g bakpoeder

Voor de frangipane:
- 185 g amandelspijs
- 10 g citroenrasp
- 37 g roomboter
- 55 g ei

Voor de appelvulling:
- 3 grote appels, in blokjes gesneden
-  klontje boter
- 2 el geleisuiker (of gewone suiker naar smaak)
- 2 tl kaneel

Bereiden:
1. Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met de mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1 cm dikte en ter grote van 2 sloffenringen. Steek met de sloffenringen een deegplak uit en zet dit met de sloffenringen er nog omheen op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Voor de frangipane: meng amandelspijs, citroenrasp ( ik gebruikte het van Dr Oetker) en roomboter (dit gaat het makkelijkst als je het op een groot bord doet en met een vork goed mengt). Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat 1 cm vanaf de rand vrij. Bak de sloffenbodems in ongeveer 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160'C boven-en onderwarmte. De sloffen zijn klaar, wanneer ze gerezen en goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bakplaat.
3. Smelt wat roomboter in een koekenpan en voeg de appelblokjes, die je omgeschept hebt met wat geleisuiker en kaneel toe. Bak ze een beetje bruin en laat daarna in een vergiet goed uitlekken en afkoelen. Verdeel ze dan over de sloffen. Versier eventueel nog met stijfgeklopte slagroom.

Tip: heb je geen sloffenringen dan kun je het ook in een ronde vorm van 24 cm doorsnede maken. Gebruik bv. de buitenkant van een springvorm.

Bron: het recept voor de sloffenbodem komt van Judiths Cakes (de site bestaat inmiddels niet meer).


Jullie zullen wel denken, al weer gebak? Ik had weer een goede reden om wat te bakken, want vandaag is Johan jarig en daar hoort natuurlijk taart bij. Ik doe hem geen groter plezier dan een appeltaart te bakken, maar aangezien ik al zoveel appeltaartrecepten op mijn blog heb staan, heb ik voor de verandering deze heerlijke appelsloffen gemaakt, toch iets met appel. Het recept voor de sloffen kreeg ik van Judith. Het is een fantastisch lekker recept, je krijgt echt een soort bakje in de slof dat je goed kunt vullen. De appels heb ik even gebakken met geleisuiker, maar als je dat niet hebt, kun je ook gewone suiker gebruiken.  Zo ontzettend lekker die sloffenbodems en je kunt naar harte lust variëren.