dinsdag 30 juni 2015

Gekruide gebakken aardappeltjes


Ingrediënten:
- 1 kilo aardappels, geschild en in blokjes van 2 cm
- 150 ml olijf- of zonnebloemolie
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
- zout naar smaak
- handvol korianderblaadjes
- sap van 1 citroen
- 2 tl gemalen komijn
- ½ tl paprikapoeder

Bereiden:
1. Kook de aardappels 3-5 minuten voor in gezouten kokend water, giet ze af en laat iets afkoelen.
2. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aardappeltjes goudbruin. Voeg ongeveer 2-3 minuten voordat ze klaar zijn de knoflook toe.
3. Giet wanneer de aardappeltjes krokant zijn de olie uit de pan en voeg de kruiden toe en hussel ze ongeveer 1 minuut op hoog vuur door elkaar. Serveer ze met koriander en citroensap.

Bron: Comptoir Libanais

Een simpel Libanees en Syrisch gerecht dat vaak geserveerd wordt als een mezze. En omdat we het zo lekker vonden, plaats ik het recept.

zaterdag 27 juni 2015

Tabouleh van bulgur en quinoa met kruiden


Ingrediënten:
- 75 g bulgur
- 75 g quinoa
- 200 g cherrytomaatjes
- 5 lente-uitjes
- ½ komkommer
- 1 bosje verse koriander
- ½ bosje bieslook
- 4 takjes verse munt
- 100 g blanke rozijnen
- sap van 2 citroenen
- 2 el olijfolie
- 10 radijsjes
- zout en peper

Bereiden:
1. Kook de quinoa (ik gebruikte rode quinoa) en de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.
2. Snijd de trostomaatjes in vieren. Snipper het wit van de lente-uitjes. Schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en verwijder de pitjes, snijd in blokjes. Snijd alle kruiden fijn.
3. Meng de quinoa en de bulgur in een grote schaal en voeg de groentes, kruiden, rozijnen het citroensap en de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en hussel alles door elkaar. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en verdeel ze over de tabouleh.
4. Zet de tabouleh afgedekt in de koelkast en haal kort voor het serveren eruit.

Bron: Saveurs Magazine

Saveurs is een nieuw tijdschrift dat eens in de twee maanden verschijnt. Ik heb het nu 2 x gekocht en vind het een erg leuk blad. Nu de weersvoorspellingen aankondigen dat het eindelijk zomer wordt en er a.s. week zelfs een hitte golf wordt voorspeld, smaakt zo'n salade altijd lekker. Het voordeel is dat je deze tabouleh 's morgens al klaar kan maken, zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Zelfs als bijgerecht  bij een barbecue is het een aanrader. Het zoetje van de rozijnen smaakt er erg lekker in en volgende keer probeer ik het met stukjes gedroogde abrikozen. En het lijkt me ook lekker om er nog stukjes feta aan toe te voegen. Kortom een salade om mee te variëren.

vrijdag 26 juni 2015

Stroopwafel-ijs


Ingrediënten:
- 360 g volle melk
- 25 g melkpoeder
- half vanillestokje
- 30 g suiker
- 40 g keukenstroop
- 50 g eidooier
- 10 g druivensuiker
- 35 g slagroom
- 2 g zout
- 2½ stroopwafels in heel kleine stukjes gesneden

Bereiden:
1. Doe de melkpoeder,de melk, de suiker, de zaadjes van een half vanillestokje en de keukenstroop in een pannetje. Zet op het vuur en verwarm het 15 minuten tot 60-70 graden zonder te roeren.
2. Klop de eigelen met de druivensuiker luchtig. Giet een klein beetje van het melkmengsel er bij en roer met een garde goed door. Doe terug bij het overige melkmengsel en zet het terug op het vuur en verwarm al roerend tot 85 graden. Doe vervolgens de slagroom en het zout erbij, goed doorroeren. Zet het pannetje in koud water en als het afgekoeld is, minstens twee uur in de koelkast.
3. Draai het ijs in een ijsmachine, volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine en voeg op het laatst de stukjesstroopwafel toe. Zet het ijs nog een paar uur in de vriezer om verder op te stijven.
Haal het ijs 10-15 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Bron: "IJstijd", Kees Raat

Nu er voor a.s. week een hitte golf voorspeld wordt, is het weer tijd om de ijsmachine te voorschijn te halen. In het boekje IJstijd staan heerlijke recepten, maar aangezien ik nog nooit stroopwafelijs had gegeten, maakte ik deze als eerste. En wat is het lekker, ik heb alleen maar spijt dat ik niet de dubbele hoeveelheid heb gemaakt!

woensdag 24 juni 2015

Salade van perziken, geitenkaas en geroosterde amandelen


Ingrediënten:
- krop sla met zachte bladeren
- 3 wilde perziken, elk in 8 partjes gesneden
- 120 g zachte geitenkaas, zonder korst
- 50 g geroosterde amandelen, grof gehakt
- 4-5 takjes koriander, alleen de blaadjes
- een mespunt zeezout / zwarte peper

Voor de dressing:
- 2 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- ½ el oranjebloesemwater
- ½ tl rietsuiker (of lichtbruine suiker)
- een mespunt zout

Bereiden:
1. Verdeel de sla over een mooi bord en verdeel de perzikpartjes, geitenkaas, amandelen en koriander erover. Bestrooi met wat zeezout en een beetje versgemalen zwarte peper.
2. Doe de ingrediënten  voor de dressing in een bakje met een deksel schud goed door elkaar en verdeel over de salade.

Bron: Honey & Co

Eindelijk krijgen we een beetje mooi weer en dan smaakt zo'n salade heerlijk bij de lunch of als voorgerecht bij een barbecue. De zoete wilde perziken smaken lekker zoet en zijn nu volop te verkrijgen. Ik was een beetje voorzichtig met het oranjebloesemwater en deed er iets minder in, maar volgende keer durf ik best een ½ el (maatlepel) te gebruiken. Ik gebruikte een zakje eikenbladsla melange van de AH. Simpele, maar lekkere salade! 

donderdag 18 juni 2015

Libanese moussaka met tahin


Ingrediënten:
- 2 aubergines
- olijfolie
- 1 grote ui, fijngehakt
- 4 tenen knoflook, geperst
- 400 g tomaten, in kleine stukjes gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 6 middelgrote tomaten, in plakjes
- 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
- zout en zwarte peper uit de molen

Voor de tahindressing:
- 125 g Griekse yoghurt
- 40 g tahin (Turkse winkel)
- paar snufjes za'atar (naar smaak)
- bosje platte peterselie (20 g), grofgehakt

Bereiden:
1. Snijd één aubergine in kleine blokjes en snijd de andere aubergines in plakken.
2. Verhit wat olijfolie in een grote braadpan en sauteer op laag vuurde ui in ongeveer 10-15 minuten tot ze beginnen te karameliseren. Voeg nog een el olijfolie toe en voeg de blokjes aubergine toe. Bak ze onder af en toe roeren in 10 minuten zacht en goudbruin. Roer de knoflook erdoor en laat het mengsel een paar minuten bakken tot het begint te geuren. Voeg de gehakte tomaten toe, breng zachtjes aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.
3. Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet een bakplaat goed in met olijfolie. Kwast de plakjes aubergine aan beide zijden goed in met olijfolie en rooster ze aan beide kanten goudbruin (maak ze niet te donker, want ze worden in de oven ook nog wat donkerder).
4. Leg de auberginesaus op de bodem van een ovenvaste schaal. Leg daarop de tomaten plakjes en de kikkererwten. Verdeel de geroosterde aubergine plakjes erop. Druppel er nog wat olijfolie op en bestrooi met zout en peper. Zet de schaal in de oven, die op 200' C staat en bak de moussaka nog 20-30 minuten in de oven tot het het pruttelt.
5. Maak intussen de tahindressing; doe de yoghurt in een schaaltje en roer de tahin en de za'atar (naar smaak) erdoor. Bestrooi de moussaka met de gehakte peterselie en serveer met de tahindressing.

Bron: Comptoir Libanais

Dit boek heb ik geleend uit de bibliotheek, er staan zoveel lekkere recepten in, dat ik bang ben dat ik het binnenkort toch ook maar zelf aan moet schaffen. We kennen allemaal de Griekse moussaka, een gerecht van aubergine, vlees en overgoten met een bechamelsaus, maar de schotel wordt ook gemaakt in vele nationale keukens; er zijn Turkse, Servische en Egyptische versies. Deze Libanese schotel wordt vaak geserveerd als een mezze. Deze versie is vegetarisch en veel lichter dan de Griekse. Maak zeker de yoghurt-tahin dressing, die smaakt er verrukkelijk bij.

zondag 14 juni 2015

Cheesecake met feta en honing en een kadaifi-bodem


Voor de kadaifi-bodem:
- 25 g gesmolten boter
- 50 g kadaifi (Turkse winkel)
- 1 el kristalsuiker

Voor de cheesecakevulling:
- 160 g  roomkaas (philadelphia of monchou)
- 160 ml slagroom
- 40 g poedersuiker
- 40 g honing
- 50 g feta (liefst uit Turkse winkel)

Voor de honigsiroop:
- 50 ml honing
- 50 ml water

Voor de garnering:
- een paar verse blaadjes oregano
- een handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
- wilde perziken / blauwe bessen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 180'C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Meng in een kom de gesmolten boter met de suiker en verkruimel het deeg met je handen er boven en meng het gelijkmatig met de suiker en boter. Verdeel het in vier porties, door het een beetje los te trekken en maak kleine hoopjes op de bakplaat. Ze lijken op kleine vogelnestjes, ter grootte van een onderzetter. Bak ze in 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje tot je ze gaat serveren. Het kadaifideeg dat je overhoudt, kun je invriezen en bewaren voor een volgende keer.
3. Doe alle ingrediënten voor de cheesecake in een grote schaal en vouw met een spatelof grote lepel  tot het beslag dikker en glad wordt. (gebruik geen garde, want dan sla je teveel lucht in het beslag). Het beslag is dik genoeg als je een lepel vol kunt opscheppen en het beslag er niet afvalt als je de lepel omkeert. Valt het eraf, dan is het beslag nog te dun en moet je het nog verder vouwen. Zet het beslag in de koelkast tot dat je het gerecht afmaakt.
4. Doe de honing met het water in een pannetje en kook de siroop 1 minuut. Als er schuim ontstaat schep dit er dan af met een schuimspaan. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
5. Als je het dessert gaat serveren, leg je de deegnestjes op 4 borden en schep daar een flinke lepel van de cheescake op. Bestrooi met de oregano en de gehakte amandelen. Leg er een paar schijfjes perzik en/of blauwe bessen op en besprenkel met de honingsiroop.

Bron: Honey & Co

Tip: het is niet het meest fotogenieke dessert, het ziet er een beetje rommelig uit. Mijn cheesecake was ook een beetje te vloeibaar. In het recept gebruiken ze double cream en ik heb gewone slagroom gebruikt. Misschien volgende keer een mengsel van slagroom en 1/3 deel vervangen door mascarpone.

Steeds maak ik met mezelf een afspraak om geen kookboeken meer te kopen, mijn kast puilt uit en er kan eigenlijk niets meer bij. Maar ja, als er dan weer boeken verschijnen met recepten uit het Midden-Oosten en ik lees overal op internet dat het weer een geweldig boek is, ga ik toch weer overstag. Ook zo met dit boek :Honey & Co.(geen spijt van trouwens). Ik maakte uit hetzelfde boek al eerder de "Kokostaart met kersen en pistachenoten", ook al een succesrecept. Het boek is geschreven door een echtpaar afkomstig uit Israël. Zij werkten samen in vele keukens (o.a. van Ottolenghi) in Londen en zijn zelf een restaurant begonnen en hebben nu ook dit boek uitgegeven dat dezelfde naam draagt als hun restaurant. Dit nagerecht staat op hun kaart in het restaurant en is een topper. Het kadaifadeeg koop je in een Turkse winkel. Ik maakte er al eens dit heerlijk Turks nagerecht mee "Hatays künefe"

dinsdag 9 juni 2015

Geroosterde aubergine met feta


Ingrediënten:
- olijfolie
- 2 aubergines
- 150 g feta
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 35 g pijnboompitten, licht geroosterd
- handje gesnipperde verse munt
- peper
- za'atar

Bereiden:
1. Verhit de grill  op de hoogste stand en vet een bakplaat in met olie.
2. Verwijder de uiteinden van de aubergines en snijd ze in de lengte in dunne plakjes. Smeer de plakjes royaal in met olie en maal er wat peper over. Leg ze op de ingevette bakplaat.
3. Schuif de bakplaat onder de grill en rooster de aubergines aan beide kanten goudbruin.
4. Prak intussen de feta op een bord fijn en giet er een scheutje olijfolie door, meng de knoflook en de pijnboompitten erdoor.
5. Schep het kaasmengsel op de plakjes aubergine en zet ze nog een minuut of twee onder de hete grill.
6. Leg de plakjes aubergine op een schaal, strooi de gesnipperde muntblaadjes en de za'atar erover en serveer.

Bron: Comptoir Libanais

Tip: Za'atar is een kruid uit het Midden-Oosten, het is een soort wilde oregano en smaakt naar oregano en tijm. Het wordt gedroogd en gemalen en dan gemengd met sumak en sesamzaad. AH verkoopt het tegenwoordig van Jonnie Boer.

Wij aten dit gerecht als voorgerecht, maar in het Midden-Oosten zetten ze heel veel van dit soort gerechten (mezze) op tafel en neemt iedereen van alles wat. Laat in dit gerecht het zout weg, de feta en de za'atar zijn al zout. Een beetje za'atar over een gebakken eitje smaakt ook erg lekker! Of mengen met een beetje olijfolie en je brood erin dippen!

vrijdag 5 juni 2015

Taart van sloffendeeg met zomerfruit


Ingrediënten voor de sloffen:
- 180 g roomboter
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 g zout
- 1 eidooier
- 250 g bloem (liefst een combinatie van Zeeuwse- en patentbloem)
- 10 g bakpoeder

Voor de frangipane:
- 185 g amandelspijs
- 10 g citroenrasp
- 37 g roomboter
- 55 g ei

Voor de vulling:
- 200 g mascarpone
- 100 g zure room
- van 1 vanillepeul, de zaadjes
- 20 g fijne kristalsuiker
- ongeveer 350 g gemengd zomerfruit

Bereiden:
1. Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met deeghaken van de mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1 cm dikte en ter grote van een springvorm van 24 cm doorsnede. Steek met de buitenkant van de springvorm een deegplak uit en zet dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Voor de frangipane: meng amandelspijs, citroenrasp ( ik gebruikte het van Dr Oetker) en roomboter (dit gaat het makkelijkst als je het op een groot bord doet en met een vork goed mengt). Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat 1 cm vanaf de rand vrij (dit kan je ook met een lepel doen en dan met de bolle kant verdelen). Bak de sloffenbodem met de vorm erom in ongeveer 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160'C boven-en onderwarmte. Het sloffendeeg is klaar, wanneer het gerezen en goudbruin is. Laat afkoelen op een bakplaat.
3. Klop de mascarpone los met de zure room en de zaadjes van de vanille peul, roer alles met de suiker goed door elkaar en doe het in een spuitzak. Spuit met een glad spuitmondje het mascarponemengsel op de bodem. Verdeel de vruchten erover en bestuif met wat poedersuiker.

Bron: sloffendeeg van Judith's Cakes.



Dit keer heb ik gekozen om van het sloffendeeg één grote taart te maken ipv twee sloffen en een vulling te maken van mascarpone met zure room. Het is eindelijk zomer en gelukkig is er bij de groenteboer, in de supermarkt en op de markt  weer volop zomerfruit te verkrijgen. En wat is er dan lekkerder om op zo'n heerlijke sloffenbodem met een vulling van mascarpone een hele lading van dat overheerlijke fruit te leggen.