woensdag 10 februari 2016

Appelcake uit de Joodse Keuken


Ingrediënten:
- 5 à 6 appels zoet of zuur
- sap van 1½ citroen
- 4 eieren, gesplitst
- 150 g fijne kristalsuiker
- 140 g bloem
- 2 el gesmolten boter
- 1 tl kaneel, voor de bovenkant

Bereiden:
1. Snijd de appels in vieren, schil ze, verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne plakjes. Leg de appels in een kom met water en 1/3 van het citroensap. Zo verkleuren ze niet, giet ze daarna af en laat uitlekken.
2. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van ca 23 cm goed in met boter, beleg de bodem met bakpapier.
3. Klop de eidooiers met de suiker (houd 1 eetlepel apart voor de bovenkant van de cake). Voeg de rest van het citroensap en de bloem toe en roer krachtig door elkaar. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het deeg.
4. Doe de helft van het deegmengsel in de vorm en verdeel de helft van de plakjes appel over het deeg. Verdeel dan de rest van het deeg erover en schik de rest van de appelschijfjes netjes over het deeg. Smeer ze in met de gesmolten roomboter en strooi de eetlepel suiker en de kaneel over de appels.
5. Zet de vorm ongeveer 50 à 60 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen, verwijder de vorm en serveer.

Bron: De Joodse Keuken, Claudia Roden

 
Het was al een tijdje stil op mijn blog. Ik zat in een blogdipje en had  privé  andere dingen aan mijn hoofd. Maar hier dan toch weer een recept. Ik kreeg een vriendin op de thee en wilde toch zelf iets bakken, maar had zin om iets eenvoudigs te maken. Deze appelcake stond al een tijdje op het lijstje en kwam nu goed van pas. In de cake zelf wordt geen boter gebruikt, alleen maar een beetje om de appels in te smeren. Wij vonden de cake simpel, maar erg lekker. Bak de cake een dag van tevoren, want de cake wordt steeds lekkerder naar mate hij langer staat. Ik gebruikte Jona Gold appels.

10 opmerkingen:

  1. Hallo Caroline.

    Ik hoop dat het beter met u gaat, en wat ziet de cake lekker uit. Ik heb vaak je andere recept van appelcake gemaakt, die is echt heerlijk. Dank je wel voor het delen van nog een appelcake ��

    Sara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Caroline,

    Hopelijk mag het snel weer beter gaan. Deze cake ziet er in elk geval heel erg lekker uit. Bedankt voor het delen van het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt nooit genoeg appelreceptjes hebben :-))) Dankjewel!
    Hopelijk wordt het wat rustiger aan jouw 'front'
    Lieve groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om je weer in actie te zien op je site, Caroline! Ik hoop dat je privé weer in rustiger vaarwater bent (en blijft). Je recept ziet er weer lekker uit! Groetjes, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk dat je weer iets geplaatst hebt. Zat er al naar uit te kijken. Lees altijd met plezier je blog. Ik heb vorige week nog de blauwe bessen ricotta cake gemaakt. Heerlijk! En deze appelcake ga ook zeker maken. Zonder boter. Ik ben benieuwd.
    Lieve groet,
    Sieni

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Caroline,
    Weer een heerlijk recept. Dank je wel. Ik hoop dat het privé weer wat beter gaat. En dat je uit je blogdip bent. Ik lees en maak het daarna altijd met plezier. Wilde ik je toch even laten weten.
    Groetjes, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk Caroline, deze taart. Mijn moeder heeft altijd appeltaarten uit hun Joodse Poolse keuken gebakken, wel met margarine maar hij lijkt heel erg hierop. Deze ga ik zeker proberen past ook bij een Cholesterolarm dieet, kan ik aan mensen adviesren ;-)

    Wat fijn dat jij terug bent! strekte met alles, hopelijk de lente zou je stimuleren om meer lekkere recepten te plaatsen.
    Groetjes, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zeer lekker
    Alles zelf gemaakt proficiat

    BeantwoordenVerwijderen
  9. is het zelf rijzende boem of gewoone dank u

    BeantwoordenVerwijderen