zondag 6 maart 2016

Mascarpone - appeltaart


Ingrediënten voor het deeg:
- de rasp van 1 citroen
- 250 g zelfrijzendbakmeel
-  80 g suiker
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- mespuntje zout

Mascarponevulling:
- 1 vanillestokje
- 100 g suiker
- 325 g masarpone
- rasp van 1 citroen (optioneel)
- 2 eieren
- 100 g bloem
- 2 appels (bv  Jonagold)
- 75 g suiker
- ½ tl kaneel

Garnering:
- 3 el abrikozenjam
- 3 el water

Bereiden:
1. Voor het deeg: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom (of keukenmachine) en kneed het tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
2. Vet een taartvorm (Rudolph gebruikt een rechthoekige taartvorm van 35 x 11 cm, maar ik was bang dat niet alles erin zou passen), dus gebruikte ik een springvorm van 24 cm doorsnede. Ik belegde de bodem ook nog met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde vorm iets groter dan je springvorm. Leg het deeg in de vorm, ook minstens 2 cm tegen de opstaande rand. Prik gaatjes in het deeg en zet  tot gebruik in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180' c boven-en onderwarmte.
4. Doe de mascarpone in een kom en roer los met de suiker, de zaadjes uit het vanillestokje, voeg één voor één de eieren toe en meng als laatste de bloem erdoor. Schenk de mascarponevulling op het deeg, net onder de rand. Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Steek de plakjes dakpansgewijs in de mascarpone vulling. Meng de suiker met de kaneel en bestrooi hiermee de appelplakjes.
5. Bak de taart ca 50 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is. Laat afkoelen en verwijder de vorm.
6. Voor de garnering: verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.

Bron: Rudolph's Bakery

Jullie zullen wel denken; alweer een appeltaart. Ja, weer een appeltaart, daar kun je nooit genoeg recepten van hebben en dit is een heerlijke romige variant. Zelf heb ik nog wat citroenschil toegevoegd aan het mascarponemengsel om de vulling nog wat frisser te maken. Héérlijk bij een kopje koffie of thee en natuurlijk ook als dessert met een klodder slagroom, crème fraîche of een bolletje ijs.