donderdag 28 maart 2013

Tomatentaartje met parmaham en ricotta


Ingrediënten:
- 75 g parmaham, in stukjes gesneden
- 250 g ricotta
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 el tijmblaadjes
- 1 el peterselie, gehakt
- 2 rollen bladerdeeg uit de koeling
- zout en versgemalen zwarte peper
- 30 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- verse peterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Vet 4 kleine taartvormpjes van 10 cm doorsnede goed in.
2. Meng in een kom de ricotta en de stukjes parmaham met zout en veel versgemalen peper.
3. Meng in een andere kom de doorgesneden tomaatjes met 1 el gehakte peterselie, 1 el tijmblaadjes zout en versgemalen peper.
3. Snijd uit de rollen bladerdeeg 4 cirkels met een doorsnede van 16 cm. Bekleed hiermee de ingevette taartvormpjes en prik met een vork gaatjes in de deegbodem, laat wat deeg overhangen.
4. Bestrooi de bodem met 30 g geraspte Parmezaanse kaas en verdeel het ricottamengsel erover. Beleg met de kerstomaatjes. Vouw het overhangend deeg terug over de vulling. Bak de taartjes in  35 à 40 minuten gaar en lichtbruin.

Bron: "Proef"


In het blaadje van de  Gall & Gall staan vaak leuke recepten met een wijnadvies erbij. Bij dit taartje adviseren ze een licht gekoelde bourgogne (macon Blason de Bourgogne). Heel handig, want dan weet je meteen wat je erbij kunt drinken. Het is een erg lekker taartje - de smaak van de parmaham door de ricotta maakt het heel bijzonder - om als voorgerecht. te serveren. Je zou het ook voor bij de  borrel kunnen maken, maak het dan in een muffinvorm, dan zijn ze iets kleiner en meer geschikt als borrelhapje.

6 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Wat een plaatje :)

Laura's Bakery zei

Ooooh wat ziet dat er lekker uit! Die gaat op mijn lijstje, moet ik ook in mijn muffinvorm kunnen maken :)

Anoniem zei

Oh these look soo good!

Martine zei

Ik was de parmezaanse kaas vergeten, maar ook zonder waren ze HEERLIJK!
Ik had ze in minipannetjes gemaakt met 1 plakje bladerdeeg per pannetje.
Een geweldig voorgerecht, bedankt voor het recept!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Martine voor je reactie. En fijn dat het zo in de smaak viel.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Is deze ook in een springvorm te maken als soort van hartige taart? Of blijft het niet stevig als je het aan snijdt?