zaterdag 10 november 2012

Perzische rijst met linzen


Ingrediënten:
- 250 g basmatirijst
- 1 kaneelstokje
- 1 tl koenjit (kurkuma)
- zout
- 4 el boter
- 40 g amandelschaafsel
- 150 g rozijnen
- 1 blikje linzen (425 g ), uitgelekt
- 2 tl gedroogde dille

Voor de yoghurt- muntsaus:
- 250 g Griekse yoghurt
- 3 el fijngehakte muntblaadjes
- mespunt gemalen komijn
- peper en zout naar smaak

Bereiden:
1. Kook de rijst volgend de verpakking gaar met een kaneelstokje en de koenjit.
2. Smelt de boter in een koekenpan en bak de rozijnen en de amandelsnippers al omscheppend zachtjes bruin.
3. Schep de linzen en de dille door de rijst en verwarm nog 2 minuten  mee, voeg naar smaak zout en peper toe.
4. Maak intussen de yoghurt-muntsaus, door alle ingrediënten door elkaar te roeren, voeg zout en peper naar smaak toe
5. Schep de rijst in een schaal, verwijder het kaneelstokje en verdeel de rozijnen en amandelen met de boter erover. Serveer met de yoghurt-muntsaus.

Bron: AH, (aangepaste versie)

Een heerlijk gerecht, rijst op een verrassende manier. De combinatie van de kruidige rijst met het zoete van de rozijnen en het nootachtige van de linzen smaakten voortreffelijk samen met het yoghurt-muntsausje. Wij aten het als hoofdgerecht, maar eigenlijk is het een buffetgerecht, maar kan volgens mij ook prima als bijgerecht  bij een barbecue.

8 opmerkingen:

  1. Hallo Caroline,
    Dit gerecht heb ik ook al eens gemaakt, maar jouw foto is natuurlijk weer veel mooier als de mijne ;-)
    Groetjes,
    Paulien (Hobbykok Pluis)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Paulien, vonden jullie het ook zo lekker?! Ik heb het recept wel een beetje aangepast, vond er te weinig rozijnen en amandelsnippers inzitten en de yoghurtsaus vond ik ook te weinig. Maar verder een super recept!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me erg lekker, die combinatie met rozijnen en noten.... perfect bij een barbecue, zoals je zegt! Spijtig dat het barbecue seizoen voorbij is, maar dit lijkt me zo ook superlekker!
    PS: ik heb trouwens in't weekend de pompoen-noten-geitenkaastaart gemaakt en het was suuuuperlekker! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen

  4. Lijkt me een heerlijk rijstgerechtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lijkt me lekker. Ik ben net als jij enorm fan van de Midden Oosterse keuken.. Oh en die goddelijke choco taart die hieronder staat, moet ik ook echt een x maken :)

    Groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben va via op je of terecht gekomen!! Wat een lekkere recepten zie ik langskomen!! Heb zin m aan de slag te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb dit vanavond gemaakt, het was makkelijk te maken en erg lekker. Komt hier vaker op tafel! groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedenk het maar:linzen en rijst. Het was écht heel lekker! Dank weer Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen