zaterdag 8 juni 2013

Spiraalbroodjes met parmezaan & parmaham


Ingrediënten voor het deeg:
- 500 g tarwebloem
- 20 g grof griesmeel
- 7 g gedroogde gist
- 10 g zout
- 50 g extra vergine olijfolie
- 320 g lauwwarm water

Voor de vulling:
- 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 g pijnboompitten, licht geroosterd
- 2 el extra vergine olijfolie
- 12 plakjes parmaham

Bereiden:
1. Maak eerst het deeg: doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en kneed 10 minuten tot een samenhangend deeg dat van de zijkanten los laat (je kunt natuurlijk ook met de hand kneden). Breng het over in een kom die je met zonnebloemolie lichtjes hebt ingesmeerd. Draai het deeg zodat alles met een laagje olie bedekt is. Dek af en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
2. Meng in een kom de Parmezaanse kaas met de geroosterde pijnboompitten.
3. Haal het deeg uit de vorm en leg het op een licht met bloem bestoven werkvlak, bol goed op en laat afgedekt 10 minuten rusten.
4. Druk het deeg voorzichtig met je vingertoppen uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 45 cm. Bestrijk met de olijfolie en verdeel de helft van de Parmezaanse kaas en pijnboompitten erover. Leg daar de plakjes parmaham op en strooi de andere helft van het parmezaan-pijnboompittenmengsel erover. Rol vanaf de lange kant het deeg op en druk de naad goed dicht.
5. Snijd de rol met een scherp gekarteld mes in 12 plakjes en leg deze op hun kant op een bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt. Dek ze af en laat nog 45 minuten tot bijna het dubbele volume rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 240' C boven-en onderwarmte en bak de broodjes in 12 - 15 minuten goudbruin. Bestrijk terwijl ze nog warm zijn met olijfolie en laat verder afkoelen op een rooster.

Bron: "Deeg", Richard Bertinet.

Deze broodjes lijken een beetje op de zoete kaneelbroodjes. Het zijn héérlijke hartige broodjes die je zo kunt eten, maar je kunt ze ook opensnijden en met wat rucola en geschaafde Parmezaanse kaas beleggen. Waarom er 20 g grof griesmeel in het recept gaat, weet ik niet, ik gebruikte fijne griesmeel. Ik denk dat je het ook kunt vervangen door wat extra bloem.

22 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit!! Lijkt me nu al lekker, als ontbijt:) Maar eerst de kaneelbroodjes... *zucht door te lange lijst*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker Caroline, heb je wat over voor ontbijt nu. Kan zo naar Zandvoort worden gestuurd. Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze broodjes ga ik ook zeker eens maken. Heb jij wel eens de hartige broodjes van Levine gemaakt met rucola en zongedroogde tomaat? Die zijn ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Marja, bedoel je dat hartig afbreekbrood bij Levine? Dat staat nog op mijn "to-do-lijstje". Of bedoel je iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben ze nu aan het proberen....
    Bedoel je niet een gekarteld mes i.p.v. gekanteld mes? Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen.. ;-)
    Ik laat je weten hoe ze uitgevallen zijn. ( de mijne worden wel vegetarisch dus met een berg goede Parmezaan!)

    Groetjes,
    Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Sonja, ik heb het veranderd. Sorry, tikfoutje! Veel succes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Caroline, Ik bedoel idd andere broodjes http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/07/broodjes-met-rucola-en-gedroogde.html

    Had ze een tijdje geleden gemaakt voor op een verjaardag met soep. Ze waren zo op...
    Ben benieuwd naar jou broodjes, dus ga ze zeker snel maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Marja,
    Die lijken er inderdaad heel erg op! Zal ik ook eens maken. Dat hartig afbreekbrood lijkt me ook erg lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het deeg is wel vochtig...heb deze gemaakt met pesto, parmezaan en pijnboompitten. Ze vielen in de smaak bij mijn ouders die gisteren uit Puglia terug kwamen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het deeg is wel vochtig...heb deze gemaakt met pesto, parmezaan en pijnboompitten. Ze vielen in de smaak bij mijn ouders die gisteren uit Puglia terug kwamen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Anke, dat klopt, maar bij mij was het toch goed te verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik beloofde nog het resultaat. Wij eten geen vlees, maar met alleen de Parmezaan en pijnboompitten, waren de broodjes toch wat flauw.
    We hebben de chilisaus er bij gebruikt, maar besloten de volgende ronde wat knoflook en/of een pepertje de smaak wat zou kunnen ophalen.

    Groetjes,
    Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Sonja,
    Ik kan me voorstellen dat de broodjes zonder de ham een beetje flauw waren. Misschien met de rucola erop nog wel lekker, maar ja dat moet je dan ook maar net in huis hebben.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Caroline,

    Vandaag deze broodjes gemaakt. Ik had geen tarwebloem van de molen meer en heb de franse 'farine de blé'gebruikt. Verder precies het recept gevolgd. ik heb het in de Kenwood gekneed op 2. Na 10 min. bleef op de bodem nog deeg dat maar niet werd gemengd met de rest van het deeg. Het voelde ook heel vochtig aan. Dus heb ik er een paar lepels meel bij gedaan. Uiteindelijk bleef het nog heel vochtig maar het was aan te handelen. Ik heb wel een fout gemaakt. De tweede laag parmezaan met pijnboompitten had ik vergeten!! Stom he? Gauw ingevroren voor de volgende keer. Oh ja, ik heb wel een beetje broodverbeteraar er bij gedaan. Deze bevat: ascorbinezuur, gluten en tarwebloem. Ik vond het brood wel lekker maar toch aan de droge kant. Had ik er toch geen meel bij moeten doen?
    groeten van Siesie

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Klopt Siesie dat het deeg erg vochtig is, maar na de eerste rijs, was het bij mij toch goed te verwerken. Ik gebruik eerlijk gezegd nooit broodverbeteraar.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Klinkt super lekker! Vraagje; maakt het uit of ik parmaham of serranoham gebruik?

    Groetjes,
    Noelle

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ Noëlle, het zijn allebei rauwe hammen, alleen Serano ham is Spaans en Parmaham is Italiaans.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ja, maar vroeg me af of de smaak nog uit maakt :-).

    Kan ik het deeg ook twee uur laten rijzen (wil in de tussentijd even gaan sporten, maar dan ben ik langer dan 1 uur weg)?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Noelle, je krijgt een andere smaak, maar het zal ook best lekker zijn. Als je deeg te lang laat rijzen, stort het in. Je zou het wel in de koelkast kunnen zetten en dan na het sporten nog laten rijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heb het uiteindelijk na het sporten gemaakt, midden in de nacht :-).

    Was alleen het zout vergeten, balen! maar erg lekker en voor herhaling vatbaar. Dank voor je antwoorden!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoe kan ik dit soort broodjes goed bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Lodewijk, ik zou ze invriezen en dan voor gebruik laten ontdooien en dan 5 minuten even oppiepen in een voorverwarmde oven van 200' C.

    BeantwoordenVerwijderen