maandag 14 oktober 2013

Frisse citroentiramisù


Ingrediënten:
- 2 citroenen, biologisch 
- 2 blaadjes witte gelatine
- 75 g suiker
- 3 el limoncello
- 20 amaretti koekjes (grote)
- 250 g mascarpone
- 50 ml slagroom
- poedersuiker
- 4 kookringen van 7 cm doorsnede

Bereiden:
1. Leg de kookringen op een met bakpapier bekleed plat bord. Bekleed ook de binnenkant van de kookringen met een reep bakpapier (als je ze licht invet, blijft het bakpapier kleven tegen de binnenkant).
2. Was de citroen en rasp de schil van 1 citroen. Pers de beide citroenen uit, je moet 100 ml sap hebben.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
3. Breng het citroensap met de citroenschil en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Doop voor iedere ring 4 amarettikoekjes in de citroensiroop en leg ze op de bodem in de kookringen. 
4. Verwarm de resterende citroensiroop weer en los van het vuur de uitgeknepen gelatine erin op, laat iets afkoelen.
5. Klop intussen de mascarpone los met de slagroom tot een dikke romige crème. Voeg de citroensiroop toe en schep de citroencrème op de amaretti koekjes. Zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.
6. Zet de tiramisù vlak voor het serveren op 4 borden, verwijder de kookring en het bakpapier. Garneer de taartjes met de laatste vier amaretti en bestrooi met wat poedersuiker. (Ik heb er ook nog wat citroenstukjes opgelegd).

Tip: Amaretti zijn harde Italiaanse koekjes. Je hebt kleine en wat grotere. Als je voor dit recept de kleinere gebruikt, heb je 32 koekjes nodig. Voor dit recept kun je i.p.v. citroen ook sinaasappel, grapefruit of limoen gebruiken.

Bron: "Mijn Favoriete Desserts" Janneke Philippi en dit recept stond ook in de Delicious van oktober 2013

Dit recept trok meteen mijn aandacht in de Delicious en natuurlijk ook in het boek, ik ben namelijk gek op citroen in gebak en desserts, geeft altijd zo'n lekkere frisse smaak. Aangezien ik maar twee kookringen heb van 7 cm doorsnede heb ik ook er ook twee in een wijd glas op een poot gemaakt en ook daarin geserveerd, dat gaat prima, dus een goed alternatief voor als je niet in het bezit bent van kookringen. En natuurlijk heb ik dit héérlijke frisse dessert gemaakt met mijn eigen home made Limoncello en uiteraard serveerde ik er ook een glaasje bij! En wat was het lekker, een topper!

25 opmerkingen:

  1. Wat ziet het er weer heerlijk uit Caroline. Ik ben inmiddels ook fan van dit boek, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Caroline, je zou zo een kookboek kunnen uitgeven met die heerlijke gerechten en prachtige foto's. Ik zou het meteen kopen. Je staat voor mij echt op nr 1 van de foodblogs.

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Ymme,
    Dank voor je lieve compliment. Ik moet er van blozen! Een kookboek uitgeven gaat natuurlijk niet, want ik kook de recepten van een ander na en daar maak ik geen geheim van! Maar ik vind het erg leuk om te horen dat anderen er wat aan hebben.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja Caroline, dat van dat kookboek was ook maar om mijn bewondering uit te drukken. Je hebt een top blog!
    groetjes,
    nog een fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mi sembra buonissimo, oltre che e bello! Komplimenti, Karoline!

    BeantwoordenVerwijderen

  6. Wat een lekker toetje !
    En wat leuk dat je zelf Limoncello
    hebt gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aah, ziet er lekker uit, mooie foto ook! Ik word steeds nieuwsgieriger naar dat toetjes-boek:)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er weer heerlijk uit. Ga het zeker ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi hoi, is dit dessert ook te maken met zachte amaretti koekjes? Ps complimenten voor je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Qlisusetta, volgens mij bestaan er geen zachte amaretti koekjes. Met harde koekjes bedoelen ze dat ze knapperig zijn, ze worden trouwens vanzelf zacht doordat je ze in de citroensiroop doopt.Dank voor je aardige compliment!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat dacht ik ook! Tot ik ze bij de lidl zag liggen, het waren zachte (natuurlijk heb ik even gevoeld of het klopte)
    Misschien voor dit dessert toch maar de gewone harde nemen!
    De zachte eten we lekker bij de koffie!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Qlisusetta, als ze hetzelfde smaken, kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Caroline,

    Ik wil zo graag dit dessert maken voor kerst. Ik ben nu 7 winkels af geweest, maar echt nergens vind ik de Amaretti....
    Kun je mij zeggen waar jij ze hebt gehaald? Of anders waardoor ik ze kan vervangen??
    Dankjewel!
    Silvia

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Silvia,
    Ik koop ze bij een delicatessen winkel (heb ze al bij verschillende winkels gekocht). Maar ik hoor van een vriendin dat de Xenos ze altijd heeft. Vroeger had AH ze ook met de feestdagen. Ik geloof dat Oil&Vinegar ze trouwens ook heeft.
    Leuk dat je dit dessert wilt maken. Ontzettend lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. AH en Xenos helaas niet, misschien dat we morgen naar Urrecht gaan, daar is een Oil&Vinegar!! Had voor de zekerheid bitterkoekjes gekocht, maar dat lijkt me toch minder lekker.
    Dankjewel voor je reactie en een smaakvolle kerst gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De Xenos hier verkoopt ze wel. Goed opletten, sommige notenbars die ook andere dingen verkopen hebben ze ook. Of koffiespeciaalzaken misschien. Ik hoef er hier nooit ver voor te zoeken. Succes! Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Gelukt! Bij de Xenos in Utrecht lagen ze volop! En ook nog eens goed geprijsd (zag ze bij Dille en Kamille voor Euro 10,50, wordt een duur toetje...)
    Bij Oil en Vinegar nog veel lekkers meegenomen, o.a. basilicumolie voor de knolselderijsoep. Laat de kerst maar komen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het dessert was heerlijk maar ik begreep niet of ik de slagroom moest kloppen of niet .heb deze toen maar voor de helft geklopt. Maar moest dit nu of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Edith,
    Bij punt 5 staan dat je de slagroom samen met de mascarpone los moet kloppen tot een dikke romige crème. Maar ik neem aan dat je dessert goed gelukt is. Door de gelatine stijft het toch wel op.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Caroline,

    Een heerlijk dessert. Ik heb het geserveerd met een beetje zelfgemaakte frambozen saus en enkele verse frambozen.

    groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Caroline, vanavond eters en eentje is gek op limocello dus dan zoeken op jouw blog. Dit recept en de trifle met limocello en vers zomer fruit maken-het is tenslotte al lente :-). Bedankt weer voor je heerlijke recepten, zo is eters krijgen nooit erg.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb deze gemaakt zonder de limoncello, en ik moet zeggen dat ik deze niet gemist heb, ook zonder een prima receptje!
    Ook zonder toevoeging van nieuwe receptjes ben ik nog even zoet met al de rest uit te proberen! Ondertussen zit ik toch al aan recept 60? van je blog..

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wauw Esther, recept 60, dan ben je al goed bezig geweest. Leuk hoor!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Was een heerlijk fris gerecht! Ik heb bitterkoekjes gebruikt, heb die verkruimeld als bodem en besprenkeld met de siroop. En een beetje vijgensaus erbij gedaan. Was heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen