zaterdag 18 januari 2014

Appeltaart met havermout


Ingrediënten:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 300 g donkere basterdsuiker
- 150 g havermout
- 250 g roomboter
- 1200 - 1500 g appels (goudrenetten)
- 150 g rozijnen
-  kaneel
- springvorm van 26 cm

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng ze met de rozijnen en voeg  naar smaak kaneel toe.
3. Meng het bakmeel met de suiker en de havermout door elkaar. Smelt de roomboter zachtjes op het vuur en roer goed door het meel-havermoutmengsel.
4. Bekleed met driekwart van het deeg de bodem en de rand van de springvorm, druk aan met de bolle kant van een lepel. Verdeel het appel-rozijnenmengsel over het deeg en verkruimel de rest van het deeg erover en druk licht aan.
5. Bak de appeltaart 40-45 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart gaar en goudbruin is. Bij mij stond de taart 45 minuten in de oven, maar dat was toch iets te lang, volgende keer 10 minuten korter.

Tip: Ook erg lekker om 250 g amandelspijs los te maken met een ei en een beetje citroenrasp en dit over de bodem te verdelen, voordat je de appels erin doet. (Ik maakte de taart met amandelspijs).

Bron: Judith's Cakes

Appeltaart recepten kan je nooit genoeg hebben. Een appeltaart is altijd lekker en iedereen lust het. Een hele tijd geleden vroeg ik op twitter: wat is jullie ultieme appeltaart recept? Ik kreeg toen veel recepten en het was moeilijk kiezen. Heb toen als eerste gekozen voor de 'Appelkruimeltaart van Levine' en daarna de 'Appelkwarktaart met kruimellaag van Maaike' gemaakt en dan nu deze 'Appeltaart met havermout van Judith'. Als je me nu vraagt wat de lekkerste is, kan ik dat niet zeggen, ze zijn allemaal anders en allemaal erg lekker! En zo staan er hier nog meer héérlijke appeltaarten op mijn blog. Deze taart was ook erg lekker en heel makkelijk te maken, het meeste werk vind ik altijd het schillen van de appels en ze in blokjes snijden.

17 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je recept, heb gisteren ook een appeltaart gemaakt. Meestal lukken ze bij mij erg goed, maar deze keer waren de appels nogal zuur. Straks maar even slagroom halen om het geheel wat zoeter te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Appeltaartrecepten kun je inderdaad niet genoeg hebben. Iederen lust het en makkelijk om te maken. Deze komt dan ook op mijn "ooit nog maken" lijst

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit deze appeltaart Caroline! :)
    Die wil ik ook eens gaan maken. Ook nog een ei-vrij recept.
    Hier een crumble pie gebakken met bosvruchten ook altijd lekker vind ik.
    Vanmiddag iets lekker voor bij de koffie of thee

    Groetjes, Viviane

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan havermout denkend krijg ik wel ineens een opvlieger van een jeugdtrauma (denk aan de pap), maar dit recept ga ik toch zeker uitproberen.
    Groetjes,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Erg fijn recept: combi van lekker en gezond. Vooral goed recept voor mij aangezien ik op dag 15 ben van mijn 21 dagen Vegan Challenge en met plantaardige margarine ipv roomboter is dit recept volledig plantaardig. En lekkerrrrrrrr!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit Caroline,maar jouw appel-kaneeltaart is ook heerlijk en makkelijk te maken !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gisteren deze taart gemaakt voor mijn collega's. Met amandelspijs en cranberries (ipv rozijnen). Wat een heerlijke knapperige bodem / topping en zo makkelijk te maken. Wat mij betreft een blijvertje !!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze overheerlijke taart gebakken, die bij iedereen in de smaak viel! Danku voor het zoveelste lekkere receptje!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een lekkere taart, we hebben hem ondertussen al twee keer gemaakt.
    Voor inspiratie ben jij de eerste blog die ik bekijk, de recepten vallen helemaal in de smaak.

    Een top blog.

    Vriendelijke groet,

    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Eva, dank je wel, leuk om te horen.Ik moet deze taart ook maar snel weer eens maken, viel hier ook erg goed in de smaak!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De appeltaart al meerdere keren gemaakt. Groot succes maar met minder suiker gemaakt. Een paar peren, abrikozen, walnoot en cranberry toegevoegd. Heerlijk!!!! De havermout maakt het deeg lekker krokant.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heerlijke taart! 45 minuten op 180 graden hete lucht en dan is hij perfect! Elstar appels vind ik lekker voor appeltaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Inderdaad heerlijk van smaak! Alleen valt de taart uit elkaar. Gebakken 45 minuten op 180 graden en minder suiker gebruikt.. Kan dat de oorzaak zijn?
    Gr. Els

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Els,
    Dat zou best kunnen. Bij mij viel de taart niet uit elkaar. Heb je de taart gesneden toen die nog warm was? Dan wil een taart ook nog wel eens uit elkaar vallen.
    Gelukkig smaakte de taart wel lekker.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hallo Caroline,
    De taart heb ik 's morgens gebakken en 's avonds gesneden. Wel afgekoeld dus...Morgen ga ik deze weer maken en wil de taart voor de kerst aan iemand geven Kan ik ook koude boter gebruiken? Zou dat de oplossing kunnen zijn?

    Gr. Els

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Els,
    In het recept staat duidelijk gesmolten roomboter, doe de boter er niet meteen van het vuur in, maar wacht even een paar minuten. En roer de boter er goed door, ik denk dat dat erg belangrijk is.
    Veel succes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen