zondag 20 juli 2014

Dulce de leche-ijs met pecannoten


Ingrediënten voor de dulce de leche:
- 1 blik gezoete gecondenseerde melk (400 g)

Geroosterde pecannoten:
 - 50 g pecannoten
- 1 el boter
- 1/4 tl zout

IJs:
- 250 ml slagroom
- 150 ml volle melk
- 1 el bruine rum (optioneel)

Dulce de Leche

Bereiden:
1. Maak eerst de dulce de leche: verwijder het papieren etiket en leg het blik in een grote pan met kokend water. Het blik moet volledig onder water staan tijdens het koken. Laat 3 uur koken op laag vuur met een deksel op de pan. Controleer af en toe of het water het blik blijft bedekken. Er ontstaat een dikke Karamelcrème.
2. Voor de pecannoten: verwarm de oven voor op 150' C en leg de noten met de boter en het zout in een kleine ovenvaste schaal. Rooster de noten 20-25 minuten en schep ze af en toe om. Laat afkoelen en hak ze fijn.
3. IJs: doe de dulce leche in een kom en giet de slagroom, de melk en de rum erbij. Klop goed met een elektrische handmixer door elkaar tot alle klontjes zijn verdwenen. Zet het in de koelkast en laat goed koud worden.
4. Giet het koude mengsel in een draaiende ijsmachine (bij moet dat een half uur) en voeg op het laatst de noten toe. Schep het ijs in een kom en zet in de vriezer.

Bron: IJspret, Linda Lomelino

Als ik dulce de leche maak, maak ik altijd meteen 2 blikjes, dat gaat in één moeite door. Een ongeopend blikje dulce de leche blijft in de koelkast heel lang goed .En je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee maken, zie hier.
Door de alcohol bevriest het ijs minder snel, waardoor de hoeveelheid ijskristallen vermindert en het ijs bijzonder romig en zacht wordt. Het wordt ook sneller zacht als jet het uit de vriezer haalt voor het serveren.
Je kunt de alcohol ook gewoon weglaten. Het zoete van de dulce de leche in combinatie met de zoutige noten maakte er weer een heerlijk ijsje van met dit warme weer!

21 opmerkingen:

  1. Ha Caroline,
    wat een heerlijk ijs lijkt me dit!
    Is 'dulce de leche' hetzelfde als 'Bebogeen'? Dat kreeg ik vroeger bij een tante op brood. Was een reuze traktatie.
    Met groet, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ineke, dat is inderdaad ook dulce de leche. Alleen vind ik het zelf niet zo lekker van Bebogeen.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Caroline......ik probeer te lijnen!!!!!!! Als het net zo lekker is als het aardbeienijs.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sorry!!!!! Niet maken dan, misschien later! groetje, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is dulce leche gewoon te koop in de supermarkt? Nog nooit gezien. Staat het bij de houdbare melk?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sorry, ik heb het niet helemaal goed gelezen. Ik was te snel. Het is dus gecondenseerde melk die door het koken als creme caramel wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey Caroline
    't water komt me in de mond. Op welke temperatuur zet je je oven voor de noten?
    Bedankt. Dit komt op mijn TO DO lijstje!
    Groetjes
    Myriam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Myriam, ik heb het bijgewerkt, sorry!
    @Joke, inderdaad. Je kunt ook kant en klare dulce de leche kopen. Ik weet dat AH het verkocht (bebogeen?), als ze het nog hebben staat het bij de jam, pindakaas etc. Maar het is heel makkelijk zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als ik dulce de leche maak gebruik ik altijd mij aspergepan. Die is lekker hoog en en smal en staat het blikje altijd onderwater. Je hoeft ook niet zo heel veel water te gebruiken als met een grote pan. En het kookt sneller. Maar ja, ik maak meestal maar 1 blikje per keer klaar. Weet niet of er 2 op elkaar in passen en nog onderwater staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Caroline,

    Ik volg je blog al een hele poos, maar heb nog nooit eerder gereageerd. Wat heb je altijd leuke recepten en wat ziet het er mooi uit. Wat ik ook handig vind, is dat je hiernaast op trefwoorden kunt klikken.
    IJs maken doe ik sinds kort op basis van italiaans schuim. Heerlijk licht, luchtig en zacht om te scheppen en je kunt er elke smaak aan toevoegen die je wilt. Als je het recept wilt, moet je maar zeggen. Dan kan ik het overtikken uit mijn kookboek en aan je mailen. Ik ga vandaag met onze zoon weer lekker ijs maken, waarschijnlijk kersen. Zou ook wel kunnen met jouw amarenekersen, denk ik. Mmmm....

    Groetjes van Tieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Tieneke,
    Dank voor je reactie. Ik zou graag je recept willen hebben. In de sidebar staat een blauw envelopje en kun je mij mailen.
    Alvast bedankt, groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Niet te weerstaan, dit ijs, vermoed ik zo. Alles al in huis ervoor. Staat op de planning voor de volgende hitteronde!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Nell,wij hebben ervan gesmuld! Ben benieuwd hoe jij het vindt.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ziet er echt super lekker uit!!!!!

    groetjes mylon.

    www.mylons-kitchen.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Caramel in combinatie met pecannoten, ik ben er verzot op.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn zusje maakte dit ijs onlangs maar was een beetje te lui om er ook nog de pecannoten onder te doen. Zelfs zo smaakte het overheerlijk! Bedankt voor het recept :).
    Groetjes,
    Ann Valérie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Moet het perse in een ijsmachine of kan het ook zo in een bak geschept worden en in de vriezer worden gezet?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als je het zo in de vriezer zet, moet je het wel een paar keer doorroeren voor het helemaal bevroren is.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Afgelopen weekend dit ijs gemaakt, normaal ben ik niet van de caramel pecannoten ijs(de rest van het gezin wel) maar dit ijs valt bij mij ook zeker in de smaak.
    Tot nu toe zijn alle recepten uit ijspret toppertjes.
    Helaas is dit boek nergens meer verkrijgbaar dus mocht je nog wat recepten willen delen ;-)

    Groeten Inge

    BeantwoordenVerwijderen