woensdag 20 augustus 2014

Rotolo met spinazie en ricotta


 Ingrediënten voor de tomatensaus:
- passata (700 ml)
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 tl suiker
- handvol basilicum, in reepjes
- zout en peper

Vulling:
- fijngehakte diepvries spinazie (450 g), ontdooid
- 350 g ricotta
- 1 ei
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- nootmuskaat, versgeraspt
- zout/ zwarte peper

Verder:
- een pak verse lasagne vellen (koeling AH)
- zakje geraspte mozzarella (Pizzakaas)
- nog wat Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden:
1. Tomatensaus: verwarm de olijfolie in een pannetje en bak de ui met de knoflook glazig, voeg de passata en de rest van de ingrediënten toe en laat op zacht vuur 10 minuten sudderen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zelf heb ik ook nog wat gedroogde oregano toegevoegd
2. Doe in een schaal de ontdooide en goed uitgelekte spinazie (druk met de bollle kant van een lepel al het vocht eruit). Meng met de ricotta, ei en de Parmezaanse kaas en voeg naar smaak flink zout, peper en nootmuskaat toe.
3. Verwarm de oven voor op  180' C. Verdeel in een ronde ovenvaste schaal de saus en houd ongeveer een mok saus achter. Leg op iedere vel  lasagne een flinke eetlepel spinazie-ricottamengsel en rol het lasagnevel op. Snijd het rolletje voorzichtig in drieën en zet rechtop goed tegen elkaar aan in de saus. Als alle rolletjes in de saus staan, kun je met een klein lepeltje nog wat vulling bovenop de rolletjes toevoegen. Verdeel de achter gehouden tomatensaus erover en zet 20 minuten in de oven. Verdeel na die 20 minuten er wat geraspte mozzarella over en zet nog 10 minuten terug in de oven.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even staan voordat je het serveert. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: RecipeTin Eats (kijk hier voor stap-voor-stap-foto's)


Ik had met dit weer zin in troostvoer en had de tijd om even in de keuken te staan. Ik hoop echt dat de zomer weer terugkeert, want het kan toch niet zo zijn dat de herfst nu al is ingetreden. Sommige mensen zijn er blij mee, maar ik houd erg van de zomer en moet er niet aandenken dat we niet nog lekker wat warmte krijgen! Een echte rotolo is veel werk om te maken, zie bv hier een recept van Wilma van het blog "Kookgek". Dit recept, dat ik tegenkwam op Foodgawker, is heel wat eenvoudiger, maar je maakt het ook niet even als je uit je werkt komt. Je kunt wel de saus en de vulling van tevoren bereiden, dat scheelt weer tijd. Het was ontzettend lekker en zeker een blijvertje in huize Brouwer! 

22 opmerkingen:

  1. héérlijk, dit ga ik maken als mijn oudste dochter terug is van vakantie. Dank je voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat ziet dat er lekker uit Caroline!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed idee voor vandaag. Ik moet toch verplicht binnen zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat vind ik nu zo leuk aan jouw recepten ........... goed te maken zonder al te ingewikkeld gedoe b.v. lasagnavellen zelf maken >) en dan toch een heerlijke schotel op tafel !
    Genoeg inspiratie op internet maar sinds jouw blog op mijn bureaublad staat maak ik regelmatig hier iets vandaan.
    Vandaag geen troostvoer , ik zie de zon in Brabant regelmatig tevoorschijn komen maar morgen............ dubbele portie denk ik!
    Al kokend kom ik zo mijn laatste vakantiedagen wel door.
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Marja,
    Je moet het jezelf niet al te moeilijk maken en die verse vellen van de AH zijn ook erg lekker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Caroline
      Ik heb de Rotolo gemaakt met de verse lasagne vellen van AH maar bij de minste beweging scheurde ze al. Doe je ze nog even in kokend water of gebruik je ze zo? Uiteindelijk werd het een soort Lasagne Chaotica maar de smaak was overheerlijk dus ga nog een poging wagen om het zo te krijgen als op de foto !
      Groetjes Marja

      Verwijderen
  6. Ik blijf het een geweldige foto vinden!
    En lekker recept, natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de rotolo vandaag gemaakt. Was heerlijk!!
    Groetjes, Daria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk Daria dat je de rotolo al zo snel gemaakt hebt en dat het een succes was!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een fantastisch gerecht weer. Staat bij mijn lijstje.
    groetjes
    ps. de taart met snijbiet was heerlijk. Nog eens bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen

  10. Ziet er heerlijk uit Caroline. Ook een mooie schaal ! Heb je die bij Albert Hein gekocht ?
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De schaal is inderdaad van de AH, heb je goed gezien Annet!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Marja,
    Ik had ze van AH, die hoef je niet eerst te koken. Ik had er geen last van dat ze scheurden. Ik legde ze op een snijplank,vulde ze, oprollen en in drieën snijden. Je kunt er inderdaad ook gewoon lasagne van maken. Maar die rolletjes staan zo leuk.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit nodigt uit tot onmiddellijk zelf maken! Heerlijk... ben benieuwd of dat oprollen van de vellen en in drieën snijden "te doen" valt... het ziet er in ieder geval heel mooi uit zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Laat je het weten Onlie Mie? Bij mij is het gelukt!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het staat in de oven! Ben enorm benieuwd naar het resultaat.

    groet
    Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het was lekker. Maar ik had de spinazie toch nog méér op smaak moeten maken. Nu was het flauw & zacht en moest het behoorlijk ondersteund worden door de saus.

    Leuk recept om te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Marjolein, dat is inderdaad erg belangrijk. Volgende keer wat meer peper en nootmuskaat en misschien wat meer Parmezaanse kaas. De saus moet ook goed op smaak zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze rotolo ziet er wel heel goed uit :-)! Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik zou deze ook wel willen maken, misschien dit weekend, maar welke dievriepsspinazie gebruik ik best?
    Bladspinazie?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Marie-Claire, gewone bladspinazie, dus niet spinazie a la crème.

    BeantwoordenVerwijderen