maandag 2 februari 2015

Zuurkoolrolletjes


Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 kilo aardappels, geschild en in stukken
- 750 g zuurkool
- ca. 1½ dl melk
- 25 g boter
- zout/peper
- 12 plakjes achterham
- ca. 2 el mosterd
- 200 ml crème fraîche
- 150 g geraspte belegen kaas

Bereiden:
1. Kook de aardappels in weinig water met zout gaar. Kook in een andere pan de zuurkool (ik gebruikte een zakje wijnzuurkool van de AH) in een bodempje water in 15 minuten zachtjes gaar. Giet de zuurkool in een vergiet en vang het vocht op. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer er zoveel warme melk en boter door zodat er een smeuïge puree ontstaat. Voeg naar smaak nog wat peper toe.
2. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ovenvaste schaal in met boter. Verdeel de aardappelpuree over de bodem.
3. Besmeer de plakjes ham (ik kocht van die rechthoekige plakken achterham bij de AH, verpakt in plastic, die zijn uitermate geschikt om netjes op te rollen) dun met mosterd en leg op elk plakje een flinke pluk zuurkool. Rol de plakjes op en leg ze op de aardappelpuree.
4. Roer de crème fraîche los met een scheutje zuurkoolvocht en de helft van de kaas. Verdeel dit mengsel over de rolletjes en strooi de rest van de kaas erover.
5. Bak de zuurkoolschotel in de oven in ca. 25 minuten mooi bruin.

Bron: niet meer te achterhalen

Vandaag had ik zin in zuurkool, maar niet in een gewone stamppot. Ineens herinnerde ik me dit recept dat ik vroeger vaak maakte, maar eigenlijk een beetje vergeten was en al jaren niet meer gemaakt had. Gelukkig vond ik het recept in een oud mapje met recepten. Ik heb het ooit eens uit een tijdschrift gehaald, maar weet niet meer welk. Het is al een oud recept, maar wel ontzettend lekker. Het gaat hier zeker weer regelmatig op tafel komen.

24 opmerkingen:

  1. Wat toevallig, ik heb net de aardappelen geschild voor de zuurkoolstampot morgen maar heb alle andere ingrediënten ook in huis dus wat eten we morgen.........hmm lekker zuurkoolrolletjes >)
    Bedankt voor dit leuke recept.

    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo ken ik gevulde rolletjes helemaal niet. Wel met witloof of prei maar met zuurkool. Is dit typisch Nederlands?
    Ik zou het moeten proberen dan weet ik of het lekker is.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ymme, ik denk niet dat het typisch Nederlands is, het is gewoon een variatie op een zuurkoolschotel. Probeer het maar eens, ik weet zeker dat je het lekker gaat vinden!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeh! Dit ziet er lekker uit! Wat een leuk idee om rolletjes te maken van zuurkool. Met kerst ook zoiets gegeten maar deze combinatie met mosterd lijkt me ook niet verkeerd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt Caroline.
    Nog een fijne week.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Caroline, Ik kende het recept wel, maar zonder de mosterd. Lijkt me nog lekkerder :-). Vraagje; voor hoeveel personen is dit recept?
    Groet,
    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor 4 personen @Annemiek, ik zal het er even bijzetten

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je wel Caroline. Ga het komend weekend meteen maken :-)

    Groet,
    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oo ik ben dol op zuurkool en dit ziet er wel heel lekker uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mmm...ik krijg hier instant goesting in! Mijn man is verzot op de rolletjes met witloof maar dit moet ik toch ook eens proberen. Ga ik ook zeker binnenkort eens maken, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben 'm zondag gemaakt, was erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk alternatief voor witloofrolletjes! Ga ik eens proberen! Bedankt voor het leuk idee.
    Groetjes van op de boerderij,
    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat eten wij vanavond!Lijkt me heerlijk...de dametjes beginnen zuurkool te waarderen...kwestie van toch af en toe op tafel zetten. Dit is een mooie variant!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Super lekker recept! Alle weerstand tegen zuurkool is hiermee weggevaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Caroline,

    Wat een verrassend lekkere combinatie…wij vonden hem heerlijk smaken!!

    gr Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Caroline,

    Wat een heerlijk recept is dit!!
    We hebben er van genoten, dit komt zeker vaker op tafel.

    Groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Lekker hè Sylvia! Ik maakte het vroeger erg vaak en toen is het in de vergetelheid geraakt, maar ik ben ook blij dat ik het weer ontdekt hebt.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  18. We hebben dit vorige week klaargemaakt en was heel lekker! De kindjes hielden is minder van zuurkool, maar des te meer was er voor ons :-) Bedankt! groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dank voor je reactie Claudia en goed te horen dat het jullie gesmaakt heeft.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Caroline, "gelukkig" was het vandaag nog best koud dús zuurkool kon nog vond ik. Wat een heerlijk recept! Ik heb het met zalmfilet gemaakt en daar de zuurkool in gerold. Voor de niet vleeseters onder je volgers:een aanrader. Bedankt weer! Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Marja, Leuk dat je laat weten dat het met zalm ook heerlijk is. Ook voor ons lekker om eens af te wisselen. Toevallig stond dit recept (met de ham dan) bij ons van de week ook weer op tafel.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen