zaterdag 4 juli 2015

Fattoush met granaatappelmelasse dressing


Ingrediënten:
- 2 pitabroodjes
- olijfolie
- 2 tl sumac (Turkse winkel)
- 3 kleine kropjes little gem sla, gehakt
- 12 kerstomaatjes, gehalveerd
- 2 lente-uitjes, gehakt
- klein bosje munt gehakt
- klein bosje bladpeterselie, gehakt
- 2 kleine komkommers, in blokjes
- 4-5 radijsjes, in dunne plakjes
- granaatappelpitjes

Voor de dressing:
- 75 ml granaatappelmelasse (Turkse winkel)
- 50 ml ciderazijn
- 1 tl gedroogde munt (Turkse winkel)
- 2 tl sumac
- sap van 1citroen
- 125 ml olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- zout, naar smaak

Bereiden:
1. Verwarm de oven op 200' C en snijd de pitabroodjes in vierkantjes van 1-2 cm en strooi ze op een met bakpapier belegde bakplaat. Gier er een beetje olijfolie over en de 2 theelepels sumac en hussel het door elkaar. Zet de plaat 10-15 minuten in de oven, tot de broodjes krokant zijn en net bruin beginnen te worden (niet te lang, anders worden ze snel te hard). Laat afkoelen.
2. Doe de slablaadjes met de kruiden, komkommer, tomaatjes, lente-ui in een kom. Strooi de plakjes radijs en de granaatappelpitjes erover.
3. Klop de ingrediënten voor de dressing tot een glad mengsel en voeg naar smaak zout toe.
4. Sprenkelvlak voor het serveren ongeveer de helft van de dressing over de salade en strooi de gebakken stukjes pita erover en hussel alles goed door elkaar. Serveer de resterende dressing in een kommetje erbij.

Bron: Comptoir Libanais

Fattoush is misschien wel de beroemdste van alle Arabische salades. De foto in het boek zag er fris en kleurrijk uit, dus trok meten mijn aandacht. De meningen waren verdeeld, ik vond de salade lekker, Johan was er wat minder enthousiast over. Het is een beetje een zurige dressing en daar moet je van houden. De dressing was erg veel, je kunt makkelijk de helft maken.

6 opmerkingen:

  1. Wat een mooi recept en een beetje zure dressing....hmm lekker !
    Er stond gisteren een leuk artikel in de Trouw over de Turkse buurtsupers, met daarin ook een tip voor het Buurtsuper kookboek. Een leuk artikel ........moest gelijk aan jouw recepten denken :)
    Deze ga ik zeker ook maken. Bedankt weer !
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marja,
    Zo'n soortboekje heb ik : "Wat koop je bij de Turk".
    Over dat andere boek heb ik inderdaad ook al gelezen. Ik zal het eens inkijken als ik het ergens zie liggen.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond het ook een aantrekkelijk gerecht in het boek. Met die granaatappelpitjes en radijsjes is het al snel kleurrijk en fris.
    Hoewel het niet voor iedereen een succes was; toch fijn dat je het gerecht plaatst met eerlijk commentaar. Dan ga ik eerst een ander gerecht testen.
    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lekker salade! vooral nu in de zomer...i love your page...blessings(ˆ◡ˆ)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hou van jouw Libanese gerechten! Recent vond ik in Delhaize via een kortingsfolder (bron: https://www.folderbode.be/nl/delhaize/ ) veel Libanese voorgemaakte pakketjes. Maar niets is lekkerder dan verse combinaties. Waar doe jij jouw inkopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank voor je reactie Jonas, Wij hebben veel Turkse winkels en daar koop ik meestal mijn ingredienten.

    BeantwoordenVerwijderen