vrijdag 21 februari 2020

Citroencake met maanzaad


Ingrediënten:
- 3 grote eieren
- 225 g fijne kristalsuiker
- 120 ml slagroom
- 75 g boter
- 10 g maanzaad
- fijne rasp van 3 citroenen
- 170 g patentbloem
- 1¼  tl bakpoeder
- ¼ tl zout

Voor het glazuur:
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 2 el citroensap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C  boven-en onderwarmte. Vet een cakevorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.
2. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop 2 minuten met de mixer tot het mengsel bleek en schuimig is. Voeg de slagroom toe en blijf nog 2 minuten kloppen tot alles goed gemengd is.
3. Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten, voeg van het vuur het maanzaad en citroenrasp toe en roer goed door.
4. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en schep daarna met een spatel door het eimengsel. Spatel daarna het botermengsel er door en meng goed.
5. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake 50 minuten in de voorverwarmde oven of tot een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, (bij mij was 50 minuten precies goed).
6. Klop voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap door elkaar.
Giet dit over de cake zodra deze uit de oven komt en strijk goed uit over de bovenkant. Laat de cake 30 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Laat hem voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Bron: Sweet, van Yotam Ottolenghi en Helen Goh.

Dit is de cake waar ik steeds weer naar teruggrijp schrijft Helen Goh in het boek.  Dit is de cake die ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland als ik er maar één mocht uitzoeken.

Een hele tijd niets geplaatst, maar dit recept kan ik jullie ècht niet onthouden!
Er kwamen een paar vriendinnen bij mij bridgen en dan bak ik meestal wat. Ik had weinig tijd dus het moest een makkelijk recept zijn, maar wel lekker natuurlijk. Dit is een simpel recept met een héérlijk resultaat, fris en luchtig en niet tè zoet. Dit is inderdaad de cake die je wilt serveren bij een lekker kopje thee. De cake is de volgende dag nog lekkerder, dus adviseer ik als het uitkomt om de cake de dag ervoor te bakken.


17 opmerkingen:

  1. Oh lekker dit! Ik ben echt dol op citroencake. Is deze misschien ook nog een betje plakkerig? Dan vind ik cake extra lekker. Dankjewel voor het recept.

    N.B. Ik vind je blog header zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De cake is erg luchtig, als je de cake een dag eerder bakt, is hij iets plakkeriger. Of misschien iets korter in de oven. Maar het is echt een heerlijke cake.
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het recept. Ik ga hem binnenkort proberen te maken.
    Met vriendelijke groet,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken. Wat fijn ook dat je weer een recept met ons wil delen.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de cake gisteren gebakken. Echt heerlijk! Had wel een foutje gemaakt. Had de cake eerst laten afkoelen en daarna (uit de vorm) pas de glazuur aangebracht. Gaf een mooi laagje, maar was misschien nog lekkerder als het in de cake gezakt was ;-).

    Ik heb het kookboek SWEET van Ottolenghi ook. Had er nog nooit wat uit gebakken. Dank voor de tip. En fijn om weer eens wat van je te horen. Maakte me al een beetje zorgen ;-).

    Hartelijke groet,

    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteren deze cake gebakken en hij was erg lekker!!
    Dankjewel voor dit recept.
    Groetjes, Liliane

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk Annemiek en Liliane dat jullie de cake al gebakken hebben. Bedankt voor jullie reactie!
    En geen zorgen Annemiek, het gaat prima met mij.
    Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve Van Rompaey29 februari 2020 om 19:04

    Wat leuk dat je er weer bent. Dankzij jou heb ik Ottolenghi leren kennen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zoals gezegd, heb ik hem van de week uitgeprobeerd. 2 stuks gebakken. Achteraf kwam ik erachter dat ik vergeten was om de boter 2x te berekenen, maar ook deze "skinny" �� variant is erg lekker hoor, bedankt voor het delen van dit recept!
    Met vriendelijke groet,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lieke van Vught5 maart 2020 om 09:23

    Hoi Caroline,
    Ik gebruik je site graag en vaak. Goede recepten en heel fijn dat je zelf ook je mening erover geeft. Fijn dat je weer een bericht hebt geplaatst! Deze citroengele is echt heerlijk!
    Bedankt!
    Groetjes Lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dankjewel Lieke voor je sympathieke reactie!
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. It was perfect the first time. I learn so much from you as well! Keep it up great post.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb de cake nu 2x gemaakt. Heerlijk! Alleen lijkt het deeg zo dun te worden als ik de slagroom bij de eieren/suikermengsel doe. Hoort dit zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een cake heeft beslag, geen deeg. Beslag hoort altijd vloeibaar te zijn!

      Verwijderen
  14. De cake was bij mij in de oven ingezakt, waar zou dat aan kunnen liggen? Wel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Beste Caroline,
    Heb je tips hoe ik de cake mooi uit de vorm kan krijgen?
    Groet Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen