donderdag 20 november 2014

Tagliatelle met walnoten en citroen


Ingrediënten:
- 60 g walnoten, grof gebroken
- 30 g boter
- 10 g salieblaadjes, fijngesnipperd
- geraspte schil van 1 middelgrote citroen
- 3 el slagroom
- 300 g gedroogde tagliatelle
- 50 g Parmezaanse kaas, grof geschaafd
- 15 g platte peterselie, fijngesneden
- 2 el citroensap
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C en leg de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 8  minuten in de oven, laat afkoelen en breek ze in grove stukken.
2. Verwarm de boter in een grote pan op hoog vuur, verhit 1 minuut en voeg de fijngesnipperde salieblaadjes toe en bak 2 minuten. Voeg citroenrasp, room, zout en royaal zwarte peper toe en laat de saus al roerend enkele minuten indikken. Neem de pan van het vuur en zet tot gebruik opzij.
3. Breng een grote pan water met zout aan de kook en voeg de tagliatelle toe. Kook beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht.
4. Verwarm de saus weer en als de saus te dik is roer je er een scheut pastakookvocht door. Voeg de walnoten toe samen met de pasta, Parmezaan en peterselie. Roer het citroensap door de pasta en dien meteen op met nog wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: "Plenty More" Yotam Ottolenghi

Hier eens een recept van Ottolenghi met een korte ingrediëntenlijst en ook snel te maken. Wij hebben gesmuld van dit eenvoudige gerecht. Heel subtiel proef je de citroen en de salie. Ik had 250 g tagliatelle, maar heb de hoeveelheden verder aangehouden, dit was genoeg voor drie porties. Ottolenghi adviseert om verse walnoten te kopen, dat had ik ook gedaan, maar die zijn zo moeilijk uit de dop te krijgen; het werden allemaal kleine stukjes. Ik besloot toen om lekkere walnoten bij de notenbar te halen.

zondag 16 november 2014

"Brood uit eigen oven"


Gisteren ben ik met Wilma naar de boekpresentatie van Levine van Doorne geweest in Haarlem. Eindelijk is er dan het langverwachte boek "Brood uit eigen oven" van Levine. Ik was al blij met de recepten op haar blog "Uit de keuken van Levine", maar nu is er dan ook een boek van haar hand, waar al haar volgers lang naar uit hebben gekeken.
Een aanwinst tussen alle andere broodboeken, erg duidelijk en veel stap voor stap foto's en natuurlijk weer héérlijke recepten. Het boek begint met héél veel informatie over de benodigdheden, de basistechnieken en recepten voor busbroden, vloerbroden, broodjes, desembrood en feestbrood. Je krijgt meteen zin de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Ik ben begonnen met dit recept, eigenlijk is het een recept voor stokbrood met zaadjes; maar ik heb er een bâtard van gemaakt.

Het boek van Levine kun je hier bestellen.
Hier kun je een inkijkexemplaar bekijken en ook meteen het boek bestellen.


zondag 9 november 2014

Indiase pompoensoep


Ingrediënten:
- 1 biologische pompoen, bv flespompoen (circa 1 kilo)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el madras currypasta
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 klein bosje koriander, grof gehakt

Bereiden:
1. Halveer de pompoen, verwijder de zaden en draden en snijdt in blokjes. (Ik had geen biologische pompoen, dus heb de pompoen ook nog geschild).
2. Verwarm in een grote soeppan de zonnebloemolie en fruit de ui glazig. Voeg de currypasta toe en fruit een paar minuten tot er heerlijke geuren vrijkomen. Voeg de pompoen toe en bak nog 1 minuut.
3. Voeg de groentebouillon toe en kook de pompoen in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Roer de kokosmelk erdoor. Serveer de pompoensoep met wat gehakte koriander erop en serveer eventueel met naanbrood.

Bron: "Soep bij Janneke Thuis" Janneke Philippi

Een héérlijk soepje dat snel klaar te maken is. Janneke geeft aan de currypasta zelf te maken, maar ik heb een potje madras Indiase kruidenpasta van het merk Patak's bij AH gekocht. Het boek is een aanrader als je van soep houdt, lekkere soepen en mooie foto's.