donderdag 3 mei 2018
Tarte Tatin met krieltjes, uien, kappertjes en hazelnoten
Ingrediënten:
- 650 g krieltjes
- 60 g boter
- 2 grote uien, in halve dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 75 g fijne kristalsuiker
- 250 g mascarpone
- rasp van 2 citroenen, sap van 1 citroen
-15 g verse basilicum, grof gescheurd
- rol koelverse bladerdeeg
Kappertjes-notenmengsel:
- 3 el olijfolie
- 3 el kappertjes, uitgelekt, afgespoeld en drooggedept
- 30 g blanke hazelnoten grof gehakt
Bereiden:
1. Kook de krieltje in licht gezouten water bijna gaar, ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen.
Verwijder een klein stukje van beide kanten en snijd ze doormidden.
2. Smelt in een koekenpan 30 g boter en voeg de uien toe, bak ze in ongeveer 10 min. op laag vuur glazig onder af en toe roeren. Draai het vuur hoger en laat ze licht kleuren. Schep de knoflook erdoor en bak nog een paar minuten. Laat de uien afkoelen.
3. Neem een tarte tatinpan en zet op het vuur met de fijne kristalsuiker en laat de suiker op zeer laag vuur smelten (duurt ongeveer 10 min.), draai het vuur hoger en schud tot de suiker roodbruin karamelliseert. Neem de pan van het vuur en roer direct de rest van de boter en het citroensap erdoor. (pas op: het spat). Als de karamel brokkelig wordt, zet de pan dan terug op het vuur en roer goed.
4. Verwarm de oven voor op 200' C.
5. Meng de mascarpone met de citroenrasp, de basilicum en flink wat zout en peper los.
6. Druk de aardappeltje met de snijkant in de karamel zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Verdeel de uien hierover en druk ze in de kieren. Verdeel het mascarponemengsel over de uien.
7. Snijd een ronde lap uit het bladerdeeg net iets groter dan de tarte tatinpan en leg over de mascarpone laag, stop de zijkanten in. Zet de pan in de oven en bak in 30 - 35 minuten tot ze goudbruin en knapperig is.
8. Verhit intussen 3 el olijfolie in een koekenpan tot de olie glinstert en bak de kappertjes ongeveer 2-3 minuten onder af en toe omscheppen, voeg de hazelnoten toe en bak 2-3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
9. Neem de tarte tatinpan uit de oven en wacht 5 minuten, zet een bord ondersteboven op de vorm en draai in een keer om (pas op: kan heet zijn). Druk de aardappeltjes die in de pan zijn achtergebleven weer op hun plaats. Strooi er wat van de kappertjes-notengarnering over en geef de rest er apart bij.
Serveer met een lekkere groene salade.
Bron: Delicious magazine.
Dit recept zag ik ongeveer een maand geleden ergens op het internet langskomen. Ik sloeg het gelijk op, want dit is écht een recept voor mij! Wat schets mijn verbazing toen de Nederlandse Delicious van mei op de mat viel, stond dit recept daar ook in. Dus meteen maar aan de slag. Toen ik het op tafel zette, vroeg Johan meteen: " Is dit een recept van Ottolenghi?" Nee dus, maar hij heeft ook zoiets: De verrassende tatin en daar doet dit recept wel aan denken. Wij hebben er van gesmuld, erg lekker, de gekarameliseerde krieltje met het frisse mascarponemengsel en ook de zoute kappertjes met hazelnoten passen perfect bij elkaar! Kortom weer een recept dat ik van harte kan aanbevelen!