vrijdag 21 februari 2020
Citroencake met maanzaad
Ingrediënten:
- 3 grote eieren
- 225 g fijne kristalsuiker
- 120 ml slagroom
- 75 g boter
- 10 g maanzaad
- fijne rasp van 3 citroenen
- 170 g patentbloem
- 1¼ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
Voor het glazuur:
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 2 el citroensap
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte. Vet een cakevorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.
2. Doe de eieren en de suiker in een kom en klop 2 minuten met de mixer tot het mengsel bleek en schuimig is. Voeg de slagroom toe en blijf nog 2 minuten kloppen tot alles goed gemengd is.
3. Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten, voeg van het vuur het maanzaad en citroenrasp toe en roer goed door.
4. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en schep daarna met een spatel door het eimengsel. Spatel daarna het botermengsel er door en meng goed.
5. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake 50 minuten in de voorverwarmde oven of tot een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt, (bij mij was 50 minuten precies goed).
6. Klop voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap door elkaar.
Giet dit over de cake zodra deze uit de oven komt en strijk goed uit over de bovenkant. Laat de cake 30 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Laat hem voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Bron: Sweet, van Yotam Ottolenghi en Helen Goh.
Dit is de cake waar ik steeds weer naar teruggrijp schrijft Helen Goh in het boek. Dit is de cake die ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland als ik er maar één mocht uitzoeken.
Een hele tijd niets geplaatst, maar dit recept kan ik jullie ècht niet onthouden!
Er kwamen een paar vriendinnen bij mij bridgen en dan bak ik meestal wat. Ik had weinig tijd dus het moest een makkelijk recept zijn, maar wel lekker natuurlijk. Dit is een simpel recept met een héérlijk resultaat, fris en luchtig en niet tè zoet. Dit is inderdaad de cake die je wilt serveren bij een lekker kopje thee. De cake is de volgende dag nog lekkerder, dus adviseer ik als het uitkomt om de cake de dag ervoor te bakken.