zaterdag 1 september 2012

Bramen & kokoskoeken




Ingrediënten:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 25 g havermout
- 280 g lichtbruine basterdsuiker (ik heb 230 g gebruikt)
- 200 g koude boter, in blokjes
- 75 g gemalen kokos
- 2 eieren, losgeklopt
- 350 g verse bramen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op180' C en vet een vierkant bakblik van 23 cm of een langwerpig blik van 31 x 17 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Doe het bakmeel, de havermout, suiker in een grote kom. Doe de boter erbij en maak er al wrijvend met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Meng de gemalen kokos er door en houd ongeveer 125 g apart voor de kruimellaag.
2. Doe de 2 losgeklopte eieren bij het overige deeg en meng het er goed doorheen.
3. Verdeel het deeg met de achterkant van een lepel in de vorm. Verdeel de bramen erover en strooi het achtergehouden kruimeldeeg er op. Ik heb hier nog wat extra kokos door gedaan.
4. Zet de vorm 60 - 75 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is een prikker moet er schoon  uit komen. Laat de koek afkoelen in de vorm, til hem dan eruit en snijd in 16 vierkanten.

Bron: BBC Good Food


Heerlijk er liggen weer volop bramen in de winkels. Toen ik dit recept ten kwam op de site van de Good Food en de reacties las, heb ik het meteen gemaakt  en wat waren ze lekker! En ik moet zeggen naar mate ze langer stonden werden ze nog lekkerder. Meestal is gebak bij ons snel op, omdat ik het uitdeel bij de buren  - heb ik hiermee ook gedaan -  maar aangezien het 16 stukken waren, bleef er nog wat over. Dus wij hebben er een paar dagen van gegeten en het blijft lekker smeuïg, gewoon afgedekt en buiten de koelkast bewaren. De laatste stukjes heb ik  nog meegenomen voor een paar collega's.

26 opmerkingen:

  1. O, deze lijkt mij heerlijk, bij bramen moet ik altijd aan mijn opa en oma denken die plukten altijd emmers vol om sap van te maken. En de foto's zijn ook om van te genieten,fijn weekend groetjes Linda.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker Caroline en wat een prachtige foto weer!

    Heel fijn weekend.

    Groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker en makkelijk! De bramen staan hier in de koelkast, dus wie weet... ga ik dit recept proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze site is niet goed voor iemand als ik. Ik die geen toetjes meer wilt eten.... maar dit ziet er weer zo smakelijk uit... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb dit inmiddels uitgeprobeerd ... superlekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, deze lijken me superlekker, helmemaal iets voor mij!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Caroline,

    Wat een heerlijke geur als hij in de oven staat. We hebben het gebak lauwwarm gegeten (we hadden geen geduld)en vonden hem erg lekker smaken. De bodem was bij mij wel wat harder, als een knapperig koekje zeg maar. Misschien net iets te lang in de oven gehad (ongeveer 75 min). De volgende keer wat korter dus.

    Groetjes
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  8. gisteren de verjaardag gevierd van onze dochter en dan mag er weer iets nieuws op tafel. Dit is heel eenvoudig te maken....en heel lekker.
    Dank je wel,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je Marianne, altijd leuk te horen dat iemand een recept gemaakt heeft en dat het goed in de smaak viel!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In wat van vorm zijn de koeken gebakken en wat zijn de afmetingen daarvan?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Dymph, onder nr 1 staat precies welke maat bakvorm je moet gebruiken. En bij nr 4 staat dat je er 16 stukken uitsnijdt.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb de koek met havervlokken en aardbeien gemaakt voor 'de langste eettafel' in ons dorp. Iedereen vond het érg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Afgelopen weekend heb ik je recept gemaakt met zelfgeplukte bramen. Superlekker! Heb de helft maar snel naar een vriendin gebracht. Bedankt voor het delen.

    Groeten, Mary246

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Mary, herkenbaar, ik breng ook vaak uit zelfbescherming wat bij de buren! Maar leuk om te horen dat het zo goed in de smaak viel.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn bramen op de tuin zijn bijna rijp! Kan niet wachten om dit recept uit te proberen, dank je wel voor het delen.

    En knuffels voor Tobias van deze teckel fan x

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dankjewel. Tobias is inmiddels 16 jaar en 4 maanden en doet het nog goed!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een overheerlijk gerecht! En ook nog heel simpel te maken,
    Ik had bramen uit eigen tuin, en de cake naar Opa en Oma gebracht, ze zaten hun vingers erbij af te likken,
    Bedankt voor het delen van dit recept,

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dank voor je reactie Marijke en fijn dat jullie zo genoten hebben.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  19. leuk receptje ( ; precies wat ik nodig had

    BeantwoordenVerwijderen
  20. net gemaakt, was een groot succes. ik heb er nog minder suiker in gedaan (130 gram) en iets meer havervlokken bij de kruimel.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Waanzinnig lekker recept! Ik heb er ook minder suiker in gedaan....

    Voor bijna alle recepten van Engelse bakkers geldt dat er een stuk minder suiker in kan wat mij betreft. Zo ook voor de zoete baksels van Ottolenghi. Ik las dat je fan bent en raad in dat geval zeker aan ook het boek Sweet te kopen als je het niet al hebt.

    Hartelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo Eveline,
    Dank voor je reactie. Ik heb alle boeken van Ottolenghi, ben groot fan.
    Heb ook het boek Falestin van Sami Tamimi, ook een aanrader.
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  23. heb gisteren bij mijn zus Astrid zoiets gegeten was erg lekker heb ook Bramen meegekregen dus ga het morgen bakken

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Kan ik dit ook maken met 100% plantaardige boter zonder palmolie?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heerlijke koek, ik heb ipv havermout fijngemaakte walnoten 50 Gr erdoorheen gedaan

    BeantwoordenVerwijderen