zaterdag 29 december 2012

Parmezaankoekjes met maanzaad


Ingrediënten:
- 210 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl paprikapoeder
- een snuf cayennepeper
- een snuf zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 165 g zachte boter
- 165 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 50 g maanzaad
- 1 ei, losgeklopt

Bereiden:
1. Zeef de bloem met het bakpoeder, paprikapoeder en cayennepeper in een kom en voeg zout en peper toe.
2. Meng in een kom de boter met de Parmezaanse kaas, tot ze goed vermengd zijn. Voeg de droge ingrediënten toe en meng met de hand tot alles goed gemengd is en je een zacht deeg hebt.
3. Verdeel het deeg in twee porties en maak er een rol van met 3-4 cm doorsnede. Wikkel de rollen afzonderlijk in plasticfolie en leg ze een half uur in de koelkast om op te stijven.
4. Strooi het maanzaad op een bord en bestrijk de rollen helemaal met het ei, rol ze daarna door het maanzaad, zorg dat het overal goed zit. Leg ze verpakt in plasticfolie weer een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen in 5-8 mm dikke plakken en leg ze op steeds 3 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze 12 minuten. De koekjes worden bruin en geuren heerlijk. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

Voor ca 30 koekjes. Je kunt het maanzaad ook weg laten, maar het geeft een lekkere crunch en staat feestelijk.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Wat is er leuker om zelf koekjes te bakken of het nou zoete of hartige koekjes zijn. En dan ook nog een recept van Ottolenghi, dat moet wel lekker zijn. Ook erg leuk om cadeau te geven. Deze hartige koekjes zijn bedoeld om te serveren bij een drankje. Ze smaken heerlijk bij een glaasje rode bordeaux wijn en ze zijn verslavend lekker! Je kunt het deeg ongebakken invriezen, zodat je altijd wat in de vriezer hebt en bij onverwacht bezoek; even ontdooien en afbakken.

12 opmerkingen:

  1. Ze zien er weer lekker uit. En een goed idee dat invriezen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het Otolenghi boek voor kerst gehad en ben heel benieuwd, al veel over gelezen en teruggevonden bij jou. Ben er erg enthousiast over!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. krijgen jullie geen problemen met auteursrecht e.d?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ze zelf ook met sesamszaad gemaakt en maar 100g Parmezaan gebruikt. Anders waren het véél te dure koekjes :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik werd gister verrast door mn buurvrouw die deze koekjes had gebakken er er mij een paar aanbood voor bij de borrel Ik ben fan van Yotam en dit recept kende ik nog niet. Heerlijk! Aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een heteluchtoven; moeten de koekjes daarin ook op 170 graden gebakken worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Kittyw, voor een hetelucht oven moet je de stand altijd 10% lager zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hartelijk dank, Caroline. Ik heb de koekjes 15 minuten op 150 graden gebakken en ze zijn werkelijk fantastisch lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze heb ik gemaakt tijdens burendag in september en waren inderdaad een groot succes! Groetjes, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is tl hier een theelepel of zo'n maatschepje (tsp)?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een theelepel of eetlepel is bij mij altijd een maatlepel. Zie in de sidebar onder maatlepels.

    BeantwoordenVerwijderen