vrijdag 30 april 2010

Italiaanse hazelnoottaart



Ingrediënten:
- 125 g hazelnoten
- 115 g boter, op kamer temperatuur en extra voor het invetten
- 125 g suiker
- 4 grote eieren, gesplitst
- rasp van 1 sinaasappel
- 30 g bloem
- 125 g ricotta
- 2 eetlepels maanzaad
- mespunt zout
- 3 volle eetlepels jam, bij voorkeur abrikozen
- 50 g goede kwaliteit chocolade (70% cacao), geraspt

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190' C. Beboter een taartvorm met losse bodem met een doorsnede van 24 cm, bekleed hem met bakpapier en zet hem in de koelkast. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze in 5 minuten in de oven goudbruin. Laat ze afkoelen en pureer ze in de keukenmachine tot poeder, maar doe het niet te lang. Je kunt ze ook in een theedoek wikkelen en met een deegroller fijnslaan.
Klop de boter met de suiker in een keukenmachine of in een kom met de mixer tot ze zacht en licht zijn. Klop er een voor een de dooiers door en vervolgens de sinaasappelrasp. Zeef de bloem erboven, verkruimel de ricotta erbij en roer de gemalen halzelnoten en het maanzaad erdoor. Klop in een andere kom de eiwitten met het zout heel stijf en spatel ze voorzichtig door het hazelnootmengsel. Schenk het mengsel in de taartvorm en bak hem 25 - 30 minuten licht goudkleurig. Steek er ter controle een houten prikker in, die komt er droog uit als de taart klaar is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Doe intussen de jam met 4 eetlepels water in een steelpannetje en breng alles langzaam aan de kook. Bestrijk de bovenkant van de taart hiermee en bestrooi hem als hij is afgekoeld met de geraspte chocolade.
Serveer er wat opgeklopte crème fraîche bij.

recept van Jamie Oliver uit:"De basis van het koken"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten