- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl kardemonpoeder (optioneel)
- 70 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- de rasp van 1 sinaasappel
- 1½ tl vanille-extract
- 8 pruimen, door de helft en ontpit
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
3. Klop met de mixer op medium snelheid de boter 3 min. zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix nog 2 min. Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut.
4. Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid alles goed door.
5. Voeg de droge ingrediënten toe en zet de mixer op de langzame stand en mix tot alles goed gemengd is. Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat je zeker weet dat alles gemengd is.
6. Verdeel het deeg in de bakvorm en maak het glad. Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier. Duw de pruimen een beetje aan.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 40 minuten, tot de cake er mooi bruin uitziet en een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
8. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster. Snijd de cake in acht stukken.
Bron: 'Baking from my home to yours' van Dorie Greenspan.
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze cake gemaakt en hij is inderdaad verrukkelijk! Ik heb hem op mijn eigen blog gezet, met een verwijzing naar jouw blog natuurlijk.
Dank je wel voor het recept!
Groetjes
Marian
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenook ik heb deze cake gemaakt: er is geen ander woord voor heerlijk! Onze zoon houdt niet van uitgesproken smaken, maar dit vond hij erg lekker (voor de zekerheid had ik er de helft van de kardemon in gedaan). Vooral na 1 dag was de smaak nog meer uitgesproken. Dus we zullen deze cake vast vaker eten.
Ik zag op de website van Amazon heel verschillende reacties op het bakboek van Dorie Greenspan, maar jij bent er als ik je verschillende artikelen bekijk een echte fan van.
groeten,
Tonia
Hallo Tonia,
BeantwoordenVerwijderenIk had al een reactie op je blog gezet.Het boek van Dorie is geweldig, alles ziet er even lekker uit en de recepten kloppen altijd. "Uit de keuken van Arden" heeft het ook en er staan ook recepten op haar blog en Yummy in my Tummy is er ook fan van.(heeft ook een recensie over haar kookboek op hun blog). Een nadeel dat de recepten in cups staan, maar daar ben je zo aangewend. Er staat nog een erg lekker recept van haar op mijn blog; De "Swedish visiting cake", heel simpel en ook een succes!
groeten, Caroline
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenop zoek naar een recept voor pruimencake kwam ik bij toeval op je site terecht en wat een geluk voor mij.
Ik heb deze cake vanmiddag gemaakt en het is superlekker. deze ga ik dan ook vaker maken.
ik had nog wel een vraagje, mijn bakblik was net iets kleiner dan 20 cm en het was een ronde. komt het daardoor dat ik mijn cake daardoor langer heb moeten bakken? als dat zo is, ga ik maar een bakblik van 20 cm kopen! je site staat al tussen mijn favorieten. bedankt voor je recepten.
Pip
Hallo Pip,
BeantwoordenVerwijderenHet zou inderdaad kunnen, omdat je blik kleiner is, wordt je cake hoger en moet hij langer in de oven. Bovendien is iedere oven ook weer anders. Dus ik controleer altijd met een stéprikker of mijn cake gaar is.
Deze cake is inderdaad super, ik ga hem binnenkort ook maar weer eens maken!
groetjes, Caroline
Het is weer pruimentijd! Deze lekkere pruimencake net gemaakt, we zaten te smullen bij de koffie. Bedankt voor het delen, M@rgo.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, ivm mijn vakantie én het lekkere weer maar weinig gebakken de laatste weken. "Gelukkig" was het vandaag slecht weer dús aan de slag. Zó eenvoudig maar zó lekker!! Dank weer Caroline !!
BeantwoordenVerwijderen@Marja, O ja, deze is erg lekker. Heb je ook de kardemon gebruikt?
BeantwoordenVerwijderenNee Caroline, dat durfde ik niet zo goed maar denk dat ik er nu spijt van heb. Groetjes
BeantwoordenVerwijderenVolgende keer gewoon doen Marja! Maakt het net iets aparter en je proeft het heel subtiel.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline: Vandaag heb ik de pruimencake gemaakt. Wat een heerlijke traktatie weer! Op mijn blog heb ik een link gemaakt naar jouw recept.
BeantwoordenVerwijderenGroet Johanna
Hoi Caroline
BeantwoordenVerwijderenVanmorgen heb ik je pruimen cake gemaakt.
Heerlijk! Ik had geen basterdsuiker dus heb ik 100 Gr kokosbloesemsuiker
gebruikt en 50 gram fijne tafelsuiker en gedroogde sinasappelschil van pit&pit en vanillepoeder
Met verse zal het vast iets lekkerder zijn maar de cake was heerlijk
Ik heb er een room bij geserveerd uit Jeruzalem van ottolenghi.
Blz. 276 slagroom mascarpone suiker kardemompoeder gemalen anijsster en vanille extract.
Heel appart en erg lekker.
Bedankt voor het heerlijke recept. Geniet nog steeds van je blog.
Vriendelijke groetjes van Saskia
Hallo Saskia,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie. Dit is inderdaad een erg lekker recept. Goed idee om die room erbij te serveren.
groeten, Caroline
Beste Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDit is een heerlijke cake!
Als ik jou was, zou ik dit recept weer eens bovenaan plaatsen. Leve de pruimentijd!
Groet, Ineke