zondag 10 oktober 2010

Pompoencake met gedroogde cranberries, witte chocolade en pecannoten


Ingrediënten:
- 135 g bloem
- 100 g volkorenbloem
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- ¼ tl gemberpoeder
- 240 g pompoenpuree (zie hier onder)
- 150 g bruine suiker
- 2 eieren, geklopt
-80 ml zonnebloemolie
-110 ml vanille yoghurt
- 100 g witte chocolade, in stukjes
- 75 g gedroogde cranberries
- 60 g geroosterde pecannoten, grof gehakt

Pompoenpuree:
- 1 pompoen

Bereiden van de pompoenpuree:
Snijd de pompoen door midden en verwijder de zaden en de zaadlijsten. Leg de twee helften met de snijkanten naar onderen op een stuk bakpapier op een ovenplaat en bak de pompoen op 200' C 30-60 minuten, afhankelijk van hoe groot je pompoen is.
Lepel het vruchtvlees uit de pompoen en prak fijn met een vork.

Bereiden van het brood:
1.Meng de bloem, baking soda, zout en kruiden in een grote kom.
2. Meng de pompoenpuree, suiker, eieren, olie en yoghurt in een andere kom.
3. Meng de natte ingrediënten met de droge.
4. Doe de witte chocolade, de cranberries en de pecannoten erbij en meng alles door elkaar.
5. Doe het deeg in een cakeblik.
6. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 175' C 60 - 70 minuten of totdat een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Laat het brood 15 minuten afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Closet cooking"


In veel recepten zie je staan: een blikje pompoenpuree, maar aangezien je dat hier in de supermarkten niet kan krijgen, altans ik heb het nog nooit gezien, ben ik naar een recept gaan zoeken. Het maken van de pompoenpuree ging erg snel. Ik had twee kleine pompoenen en heb ze maar een ½ uurtje in de oven gehad. Ze noemen dit een brood, maar ik vind het meer een cake voor bij de koffie. Smaakt trouwens verrukkelijk, je proeft heel goed de kruiden die erin zitten. 

11 opmerkingen:

  1. Dit is echt een topper voor deze tijd van het jaar. Lekker smeuig en heerlijk van smaak. Het was zalig!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha caroline,
    Ik ben met de pompoen worteltaart van Ottolenghi bezig, dus ben gelijk met de puree voor deze cake begonnen. Klopt het dat het waterig is, of hoort het juist melig te zijn?
    Groetjes, Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Judith,
    Het hoort niet echt waterig te zijn, meer als een dikke puree. Heb je de pompoen in de oven geroosterd? Daarna kan je het vruchtvlees zo uit de schil lepelen en dan prakken met een vork.
    succes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik heb hem in de oven geroosterd. Voor de cake dan toch maar een andere pompoen aanschaffen, mijn puree lijkt meer op de puree van een meloen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Judith, misschien ligt het aan de soort pompoen. Ik gebruik meestal een flespompoen of zo'n kleine biologische van de AH.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Diepvries pompoenblokjes zijn ook heel goed hoor!

    Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier groeit pompoen wild,makkelijk om aan een verse pompoen te komen geef ook niet veel sap ik heb het eens geprobeerd heerlijk die gember smaak en kaneel ik ben er dol op

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo caroline,

    Ik heb verschillende malen een ander recept voor pompoencake geprobeerd en kwam telkens uit op een compact, lijmachtige textuur.

    Ik ben geen baktalent en met je recept verkreeg ik een kruimige textuur zoals op jouw foto's : ze zijn een grote houvast. Heel blij ermee. Blijven doen !!

    alex

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Caroline,

    Ik lees altijd met veel plezier je blog.
    Vandaag heb ik dit heerlijke recept gemaakt, watertandend lekker.

    Grtjes, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Wilma,
    Dankjewel voor je sympathieke reactie.
    Dit is inderdaad een erg lekkere cake!
    Groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen