- 200 g digestive biscuits
- 65 g roomboter, gesmolten
- 1 sinaasappel
- 500 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 125 ml crème fraîche
- 200 g suiker
- 1 tl vanille extract
- mespunt zout
- 5 eieren
Bereiden:
1. Oven voorverwarmen op 150' C. Vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de digestive biscuits in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en laat de machine nog even draaien. Verdeel het mengsel in de springvorm, ook tegen de zijkanten en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. (Wil je alleen de bodem met biscuits dan heb je 150 g nodig en 50 g roomboter). Zet de vorm minstens een uur in de koelkast.
3. Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
4. Doe in een kom de roomkaas, crème fraîche, suiker, vanille extract, mespunt zout en de eieren en klop met de mixer tot een glad beslag.
5. Schenk het roomkaasmengsel in de taartvorm en zet de cheesecake in de voorverwarmde oven. Bak de cheesecake in 75 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Bron: AH, (een beetje aangepast).
Ingrediënten voor de gekonfijte kumquats:
- 250 g kumquats, in dunne plakjes gesneden
- 2 cups water ( 1cup is ongeveer 240 ml)
- 2 cups suiker
- 1 vanillestokje
Bereiden:
1. Was de kumquats en dep ze droog. Snijd ze in dunne plakjes en verwijder de pitjes.
2. Doe het water, de suiker en de uitgeschraapte vanille zaadjes met het stokje in een pan en verwarm op matig vuur tot de suiker opgelost is.
3. Voeg de kumquats toe en laat heel zachtjes 30 - 35 minuten op laag vuur koken tot de schijfjes doorzichtig zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen.
4. Zeef de kumquats en vang het vocht op. Doe ¼ cup van het vocht bij de kumquats en zet ze apart.
5. Doe rest van het vocht terug in de pan en zet op het vuur en kook het vocht in tot je ca 1 ¼ cup sap overhoudt (ongeveer 10 - 12 min.) Laat de siroop afkoelen.
6.Maak de cheesecake op met de gekonfijte kumquats en serveer de siroop er apart bij.
Bron: "Baking obsession".
Karin heeft mij helemaal enthousiast gemaakt wat betreft de kumquats. Ben ze meteen ook gaan halen en heb deze cheesecake gemaakt. De kumquats smaken een beetje bitter en toch zoet. Vreemd genoeg smaakt de schil zoeter dan het vruchtvlees. Als ze gekookt zijn in een zoete siroop smaken ze zelfs hemels! Ik heb nog wat vruchtjes over en ga daar kumquats marmelade van maken.
Ik probeer er likeur van te stoken. ;-) Geniet van je lekkere taart!
BeantwoordenVerwijderenIk ben nu wel heel nieuwsgierig! Heb zelf eigenlijk nog nooit kumquats op. Die cheesecake ziet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenHallo Photo-copy,
BeantwoordenVerwijderenIk ben erg benieuwd naar je kumquats likeur. Ik zal je blog in de gaten houden, maar dat deed ik toch al!
Hmm ik heb een stukje mogen proeven, hij was heerlijk! Ga snel ook een keer cheescake maken.
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er verrukkelijk uit en zo zonnig. Ik ga dat binnenkort ook maar eens maken. Bedankt voor het duidelijke recept. Groet Johanna.
BeantwoordenVerwijderenLeuk te lezen Caroline, ik was al een poosje van plan iets met qumquats te maken en nu vind ik bij jou een kant en klaar recept. Jammer dat ik ze hier niet kan kopen.
BeantwoordenVerwijderenWat ziet het er weer heerlijk uit. Kumquats smaken niet alleen erg goed, maar ze zien er ook zo feestelijk uit. Dat cheesecake-recept wil ik ook wel eens proberen, alleen is m'n weckpot leeg.
BeantwoordenVerwijderenToch nog maar een keertje aan de slag...
Ziet er bijzonder lekker uit. Hartelijk bedankt voor het recept.
BeantwoordenVerwijderen