vrijdag 25 februari 2011

Chocolade- & hazelnoottaart (glutenvrij)


Ingrediënten:
- 300 g hazelnoten,
- 300 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
- 1 el goede kwaliteit cacaopoeder
- 200 g zachte boter
- 100 g kristalsuiker
- 6 biologische eieren, gesplitst
- 150 g gemengde ongezouten noten voor de garnering

Pindakaasglazuur:
- 50 g zachte pindakaas
- 150 g poedersuiker
- 4 el goede kwaliteit cacaopoeder
- 1 tl vanillesuiker
- 100 g verse roomkaas
- 1 el warme koffie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter en bestrooi met paneermeel. Maal in een foodprocessor de hazelnoten fijn.
2. Hak 200 g chocolade grof en meng in de foodprocessor met de gemalen hazelnoten.
3. Voeg het cacaopoeder, de boter en de suiker toe en meng alles tot het romig is.
4. Meng de eidooiers erdoor.
5. Klop in een schone kom de eiwitten schuimig en meng in de foodprocessor beetje bij beetje het eiwit door het mengsel.
6.Doe het deeg in de ingevette springvorm. Breek de rest van de chocolade in stukjes en druk ze in het deeg.
7. Bak de taart in het midden van de oven 30 -35 minuten of tot een prikker er droog uitkomt. (als de prikker de stukjes chocolade raakt, komt hij er niet droog uit, ook al is het gebak gaar, dus prik op meerder plaatsen)
8. Laat de taart afkoelen.
9. Klop voor het glazuur de pindakaas romig met de poedersuiker, het cacaopoeder, de vanillesuiker en de roomkaas. Meng de koffie erdoor.
10. Bestrijk met een paletmes de bovenkant van de taart met het glazuur en garneer met de gemengde noten.

Bron: " A piece of cake", Leila Lindholm


Eerst werkte ik op vrijdag en bakte dan vaak iets voor de collega's, maar nu ben ik vrij op de vrijdag. Af en toe vragen ze mij nog eens voor de vrijdagmiddag. Zouden ze mijn baksels missen? Nou vooruit collega's deze taart heb ik voor jullie gebakken!

16 opmerkingen:

  1. Mmmm... pindakaas!
    Ik werk a.s. maandag en dinsdag.
    Morgen ook trouwens.
    Ik houd een plekje vrij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja Caesar, dan moet je maar op vrijdag werken.
    Glutenvrij... erg gezond dus, jummie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, te gezond voor jou, Kaar.
    Ik neem jouw stukkie wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oo wat ziet dat er lekker uit
    stuur maar op
    lekker bij de koffie ik denk dat ik die ook maar eens ga proberen ben dol op chocola
    gr sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh wat ziet dat er lekker uit! Heb direct zin in taart, chocoladetaart! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Glutenvrij is daarom niet gezonder hoor... Maar lekker ziet deze taart er wel uit! Moet ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is een van de lekkerste en smeuigste chocoladetaarten die ik heb geproefd. Ook het glazuur met pindakaas erin is erg lekker, die pindakaas proef je heel subtiel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er lekker uit! Ik vind het zo leuk dat jij recepten probeert uit 'A piece of cake'. Ik heb het boek ook, maar moet bekennen dat ik me tot nu toe nog niet geïnspireerd heb gevoeld om er iets uit te bakken. Weet niet hoe het komt, want de dingen die jij bakt zien er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oeh, dat ziet er lekker uit. Niet te gezond, maar hee. Ik eet glutenvrij, dus dat komt van pas. En de kinderen zijn dol op pindakaas!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste mensen,
    Gebruik natuurlijk wel glutenvrije paneermeel (anders is niet niet meer glutenvrij!).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En nog beter, vet je vorm goed in en laat het paneermeel weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heerlijke taart, maar wat machtig! Houd daar rekening mee als je deze taart maakt. Hiervan snijd je geen royale punten. De ganache-glazuur erover is goddelijk lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Yves, leuk dat je zoveel van mijn blog maakt. Chocoladetaart is meestal erg machtig, ik hoef er ook maar een klein stukje van.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Eerlijk gezegd is het niet moeilijk om enthousiast te worden van je goede keuzes. Ik deel je recepten met vele vrienden en kennissen en met bosjes vallen ze voor jouw wijze van selecteren en presenteren. Keep up the very good work. Je hebt vele fans!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Yves, dank voor je geweldige compliment! Leuk om te horen!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een heerlijke taart. Gisteren gegeten voor mijn verjaardag. Hij is goed bevallen. Alleen hij is erg machtig.

    BeantwoordenVerwijderen