woensdag 16 februari 2011

Sticky toffee cupcakes met karamelcrème


Ingrediënten voor de cupcakes:
- 180 g dadels, ontpit en in stukjes gehakt
- 1 tl vanille extract
- 180 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl baking soda
- 80 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 150 g bruine suiker
- 2 eieren

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Plaats 12 papieren vormpjes in de muffinvorm.
2. Doe de gahakte dadels in een kom en giet er 180 ml kokend water overheen en laat ze 20 minuten weken.Voeg het vanille extract toe.
3. Zeef de bloem en de bakingsoda in een kom en zet opzij. Mix de boter en de suiker ongveer 5 minuten tot het romig is. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed tussendoor, voeg steeds na ieder ei een eetlepel bloem toe.
4. Vouw de rest van de bloem en het dadelmengsel erin. (ik heb niet al het vocht gebruikt).

Voor de karamel:
- 125 g kristalsuiker
- 80 ml slagroom
- 1 tl vanille extract

Doe de suiker met 60 ml water in een pannetje, laat de suiker al roerend op laag vuur oplossen. Breng daarna aan de kook en roer niet meer. Blijf erbij en laat het mengsel bruin worden (dit duurt enkele minuten). Zodra het een mooie karamelkleur heeft, haal je de pan van het vuur en doe je de slagroom erbij (pas op, het kan spatten), goed  roeren en helemaal af laten koelen. Roer er dan een tl vanille extract door.

Voor de botercrème:
- 1 tl vanille extract
- 160 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g poedersuiker

Meng de boter met de poedersuiker en het vanille extract met de mixer en mix ca 5 minuten. Voeg de afgekoelde karamel toe en mix nog even tot alles goed gemengd is. Doe de karamelcrème in een spuitzak en spuit mooie toeven op de cupcakes.

Bron: "Good Food Channel".


Al een hele tijd geen cupcakes gemaakt en ik had zin om ze weer eens te maken. Toen kwam ik dit recept tegen en moest ze maken. Ze zijn in één woord: verrukkelijk!

5 opmerkingen:

  1. Hmmmm deze zien er echt heel erg lekker uit! Ik ben dol op sticky toffee pudding, dus deze cupcakes zullen ook wel een succes zijn. Misschien dat ik ze dit weekend ga proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien erg heerlijk uit. Ik vind het muffinpapier zo schattig!! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gabriella,
    Ik heb de vormpjes gewoon bij AH gekocht.
    gr. Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoewel ik eigenlijk denk dat je stiekem al veel meer lezers hebt dan aan je volgers te zien is.. wil ik je nomineren voor de Liebster blog award (voor blogs met minder dan 300 volgers). Je besteed zoveel zorg en aandacht aan je blog en je hebt zo vaak nieuwe recepten en foto's, snap eigenlijk niet hoe je het doet ; )Maar omdat ik vind dat nog veel meer mensen hier even een kijkje moeten nemen heb ik je op mijn site genomineerd.

    Op mijn site kun je zien hoe je de award kunt aannemen en andere bloggers kunt nomineren!
    Veel succes en plezier.
    http://cookiecottage.blogspot.com/2011/02/liebster-blog-award-voor-cookie-cottage.html

    Zoete groetjes,

    Hazel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, wat lijkt me dit heerlijk! Ik ben het nu aan het maken voor een gezellig avondje vanavond. Dat wordt smullen :D

    BeantwoordenVerwijderen