- 100 g bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- snufje zout
- 4 grote appels (kies 4 verschillende soorten)
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 3 el donkere rum
- ½ tl vanille extract
- 115 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 ' C (dit is bij mij altijd boven- en onderwarmte, ik houd niet van hete lucht, tenzij ik meerder bakplaten tegelijk gebruik. Van hete lucht droogt je gebak uit!).
Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en belg de bodem met bakpapier.
2. Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en het zout en zet opzij.
3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
4. Meng met een garde in een grote kom de eieren, voeg de suiker toe en klop minstens 1 minuut goed door elkaar. Voeg de rum en het vanille extract toe en klop even goed door.
5. Voeg dan de helft van het bloemmengsel toe en meng tot het is opgenomen. Voeg dan de helft van de boter toe en vervolgens de andere helft bloem en daarna weer de boter. Klop tot alles goed gemengd is en je een egaal deeg hebt.
6. Voeg dan in drie keer de appelblokjes toe en roer alles met een spatel goed door elkaar. De blokjes appel moeten aan alle kanten bedekt zijn met het deeg.
7. Doe het appeldeeg in de springvorm en bak de appeltaart 50 - 60 minuten in de voorverwarmde oven, de bovenkant moet goudbruin zijn en een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
8. Laat de taart 5 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de randen. Maak de springvorm voorzichtig open en laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur.
Bron: "Around my French table" Dorie Greenspan.
De taart kan warm gegeten worden of op kamertemperatuur. De taart smaakt heerlijk met een beetje gezoete opgeklopte slagroom of met een bolletje kaneel-ijs (wij aten er crème fraîche bij). Het is erg lekker om de taart met 4 verschillende soorten appels te maken, bv zure, zachte, zoete en een harde appel. De taart is de volgende dag ook lekker, bedek de taart niet met plastic, anders wordt de taart te vochtig, leg alleen tegen de aangesneden kanten een stukje plasticfolie. Een héérlijke en pure appeltaart!
Mmm, appeltaart. Ik ben net als liesbeth op dieet, maar ik zondig toch af en toe wel. In het weekend bak ik meestal iets lekkers.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze net gebakken, deze heerlijke appeltaart met het geweldige rhumsmaakje.
BeantwoordenVerwijderenIedereen is hier wildenthousiast!
Wat een makkelijk recept en wat lekker. Echt een aanrader!
BeantwoordenVerwijderenAnna
Ik had zin in appeltaart vandaag en heb deze makkelijke taart gebakken. Echt iets voor een luie zondagmiddag. Hij was heerlijk! Ik kwam er alleen achter dat ik geen rum in huis had, maar met Calvados is hij ook lekker.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marlous
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDeze maand staat bol hier van diverse appeltaarten. Deze had ik ook op mijn lijstje. Wat een makkelijk recept, met een super resultaat,want hij was echt heerlijk! Jammer dat hij zo klein was,volgende keer maak ik hem in een grotere vorm.
Groetjes Sylvia
Jammie mmmm heb gisteren deze taart gemaakt, ideaal ziet eruit als een appeltaart, maar het bereiden lijkt op die van een cake. Simpel! Bedankt voor het delen van dit lekkere recept. Ga hem binnenkort ook op m'n blog zetten, uiteraard met vermeldingen naar jou toe!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Ilse
Hallo Ilse,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie. Blij dat hij in de smaak viel en lekker makkelijk te maken!
Zet maar lekker op je blog.
groeten, Caroline
Ga ik doen! Voeg je nog nieuwe blogs toe aan de lijst, links van je blogs: nl links? ;)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Ilse
Ja, natuurlijk, je staat al in de sidebar bij mijn NL links.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenHai Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIs de appeltaart echt klein? wat is de cakeformaat? en voor hoeveel personen is de appeltaart
Groetjes Sandra
@Sandra,. het is een springvorm van 20 cm, dat is dus voor 6-8 personen.
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenZou je dit ook met een ander zoet kunnen maken? zonder suiker dus? welke is dan het best?
@Rose de Jonk, ik heb helemaal geen ervaring met andere suikers in gebak, dus ik zou het je niet kunnen zeggen.
BeantwoordenVerwijderenWel staat er bij mij een bananen-speltbrood op mijn blog waar helemaal geen suikers aan zijn toegevoegd. Dat smaakt zoet door de banaan en de dadels. Er zijn genoeg andere blogs waar men bakt met vervangende suikers. Maar eerlijk gezegd vind ik dat er niet echt smakelijk uitzien.
Erg lekker. Ga ik vaker maken :-)
BeantwoordenVerwijderen