vrijdag 4 november 2011

Hazelnootcake


Ingrediënten:
- 4 grote eieren, gesplitst in eiwitten en dooiers
- 200 g fijne kristalsuiker
- 200 g gemalen hazelnoten
- 1 tl vanille extract

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 180'C. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de eigelen met de suiker bleek en romig en roer het vanille extract erdoor.
3. Klop de eiwitten tot een stevig schuim en vouw dit door de dooiermassa. Vouw daarna de hazelnoten erdoor.
4.Giet het beslag in de vorm en bak de cake 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Je kunt de cake serveren met abrikozencompote en slagroom, maar zo is hij ook heerlijk.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

'Het bakken van cakes was voor de sjabbat en feestdagen een zeer belangrijke bezigheid. Een feestdag zonder cakes was ondenkbaar. Er zijn cakes voor Pesach die met amandelen en walnoten worden gemaakt in plaats van met bloem, maar deze met hazelnoten is heerlijk licht en verrukkelijk!'

Weer een erg lekker recept en zeer eenvoudig en snel te maken. 

17 opmerkingen:

  1. Heeerlijk, ik ben fan van hazelnoten. En weer een prachtige foto :)

    Heel fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm, ik heb deze een tijdje geleden gegeten op een etentje bij vrienden. Heerlijk deze taart!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Caroline, leuk, weer een heerlijk recept uit de Joodse Keuken! Deze was ik denk ik nog niet tegengekomen (of was me niet opgevallen), maar lijkt me heerlijk!
    Erg mooie foto ook!
    Groetjes
    Marain

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Pauline, bedankt voor het compliment.
    @Veggiesara, inderdaad wij vonden de taart ook heerlijk.
    @Marian, ik had deze taart al eens bij een vriendin gegeten en wist dus dat hij erg lekker was en zo simpel, maar 4 ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er lekker uit!
    Ik volg je vanaf nu ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik heb nog een potje gemalen hazelnoten staan en zoek een recept! maar dit recept is zonder boter, is de cake niet meer biscuitachtig, luchtig dan? Ben namelijk zelf niet zo gek op biscuit of droge cake... Het ziet er wel smakelijk uit, hele mooie foto's bij je recepten!

    groetjes
    Isabel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hall Isabel,
    Er zit inderdaad geen boter in, maar de cake is beslist niet droog. De cake is vooral de tweede dag nog lekkerder dan de eerste. Het is echt een aanrader. En bedankt voor je compliment over de foto's.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Caroline,

    Wat een héérlijke cake is dit !
    Gemakkelijk om te maken en zó lekker ! Echt genoten, een dag later was hij nog lekkerder !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben een variatie gemaakt met amandelen.
    Ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gisteren dit recept ontdekt én meteen toegepast. Voor de eerste keer gebruikte ik slechts 1 ei (en dus naar verhouding hazelnoten en suiker). Het is een voltreffer! Toch vind ik de cake te zoet, ook al heb ik zoals gewoonlijk de hoeveelheid suiker tot 4/5 verminderd. Volgende keer ga ik tot 3/4 suiker.
    Ik heb de gemalen hazelnoten gezeefd, zodat alleen het fijnste poeder in de cake gebruikt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Carolien. Helaas bij mij zakte de cake bij het aansnijden in elkaar en de vulling was nog vochtig.
    Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Gerda,
    Dat is altijd moeilijk te zeggen. Heb je de ovendeur tijdens het bakken open gehad? Heb je wel eens de temperatuur van je oven gecontroleerd? Je kunt voor een paar euro een oventhermometer kopen bij Blokker of de Hema. Zet die in je oen en controleer of die dezelfde temperatuur aangeeft waar jij je oven op ingesteld hebt.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dank voor je reactie. Ik ga het nog een keer proberen en laat het je tzt weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Goh, helemaal geen bloem! Ik wil dit weekend mijn eigen hazelnootcake creatie maken en was even op zoek naar wat verhoudingen. Maar nu zie ik dat er in dit recept helemaal geen bloem wordt gebruikt. Ik was al aan het overwegen of ik gehakte hazelnoten door mijn beslag doe of er hazelnoten'meel' van maak. Dat laatste leek me namelijk iets te zwaar qua gewicht, maar misschien valt het toch wel mee dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heerlijke cake, ik heb hem afgewerkt met melkchocolade en hazelnoot stukjes! Bedank voor het delen (:

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat heerlijk! Goed gelukt. 3/4 van de hoeveelheid suiker gebruikt, dat doe ik bij alle recepten die ik uitprobeer. De volgende keer ga ik voor de helft van de suiker.

    BeantwoordenVerwijderen