- 135 g suiker
- rasp en sap van 1 citroen
- 270 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl baking soda
- ¼ tl zout
- 160 ml zure room
- 2 grote eieren
- 1 tl vanille-extract
- 115 g roomboter, gesmolten en afgekoeld
- 2 el maanzaad
Voor het glazuur:
- 135 g poedersuiker, gezeefd
- 2-3 el citroensap
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte. Doe 12 cupcakespapiertjes in je muffinvorm.
2. Doe de suiker en het citroenrasp in een grote kom en wrijf met je vingers de citroenrasp door de suiker. Meng er de bloem, het zout, de bakpoeder en de baking soda door. Doe in een andere kom de zure room, eieren, vanille-extract, citroensap en de gesmolten roomboter, meng alles goed door elkaar. Doe nu de natte ingrediënten bij de droge en meng alles met een spatel tot alles net gemengd is. Voeg het maanzaad toe en meng er goed door.
3. Verdeel het deeg over de muffinvorm, dit gaat erg goed met een ijsschep.
4. Zet de vorm 18 - 20 minuten in de voor verwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Laat helemaal afkoelen.
5. Doe de poedersuiker voor het glazuur in een kom en doe er 1½ el citroensap bij. Roer met een lepel en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Het glazuur moet dun genoeg zijn om het op de muffins te druppelen.
Bron: "Baking from my home to yours", Dorie Greenspan.
Deze muffins stonden al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Het leek mij een leuk recept voor moederdag, bv voor bij de brunch. De frisse smaak van de citroen en de bite van het maanzaad is heerlijk in deze muffins. Voor mij had het nog iets sterker naar citroen mogen smaken, volgende keer ga ik meer citroen gebruiken. Je kunt als je wilt ook nog wat lemoncurd of bosbessenjam in de muffins doen. Vul dan de vorm half met beslag, doe daar een flinke theelepel jam of curd op en daar de rest van het beslag op.
Dit ziet er helemaal top uit voor mijn smaak papillen ;)
BeantwoordenVerwijderenGa je volgen hoor.
Fijne dag
Lieve groet
Deze ga ik onthouden Caroline, lijkt me heeeeerlijk! Water loopt al in mijn mond!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk, ik hou wel van citroen en maanzaad.
BeantwoordenVerwijderenIk keek toevallig vorige week nog naar je citroen-maanzaadcake van Jamie Oliver, maar deze muffins lijken me nog een betere optie :-)! Ze zien er superlekker uit!
BeantwoordenVerwijderenHallo Marian,
BeantwoordenVerwijderenDeze muffins zijn erg lekker en snel te maken De cake van Jamie Oliver is een echte citroentaart met heel veel smaak (citroen).Ook ontzettend lekker, maar daar houdt niet iedereen van.
groeten, Marian
Afgezien van de altijd smakelijke recepten mag ook jouw man wel eens uitgebreid bedankt worden voor de werkelijk schitterende foto's. Wil je dat overbrengen Caroline?
BeantwoordenVerwijderenGroeten uit Italia
Emie
Dankjewel, Emie. Hij is erg vereerd met het compliment. Ook ik ben erg blij dat ik thuis zo'n goede fotograaf heb, die zoveel geduld heeft om mijn creaties mooi op de foto te zetten. En daarna pas mag gaan eten.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Zoals ik gisteren al zei op Twitter, deze muffins staan bovenaan mijn lijstje van te bakken Dorie-recepten. Ik vind de combinatie citroen-maanzaad echt verschrikkelijk lekker!
BeantwoordenVerwijderenIk houd wel van 'n sterke citroensmaak, dus als ik ze ga bakken zal ik daar op letten (hoeveel ml of el heb je erdoor gedaan?). Blijft toch altijd 'lastig' als er in 'n recept staat "sap van 1 citroen" (de ene citroen is de andere niet)... Bij de frosting is Dorie 'n stuk duidelijker ;-) Ik ga ze in ieder geval zeker ook eens maken!
@kelly,uit mijn citroen kwam maar
BeantwoordenVerwijderen2 1/2 el sap. misschien lag het daar aan. Volgende keer neem ik de dubbele hoeveelheid sap en rasp van 2 citroenen.
groeten, Caroline
de combinatie citroen en maanzaad vind ik ook zo heerlijk!. Bedankt voor je tip om wat meer citroensap te gebruiken. Wij zijn ook gek op een duidelijke citroensmaak in gebak of cake. Ik ga ze vast en zeker eens bakken. Ik laat je het resultaat weten.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Sylvia
Wat ziet dit er weer oogverblindend lekker uit. Nou, nou, nou, wanneer begin je met workshops?
BeantwoordenVerwijderen@Nell, dit is zo makkelijk, daar hoef je geen workshop voor te volgen!
BeantwoordenVerwijderenVandaag gebakken, mijn man en ik vonden ze erg lekker. Ik heb je tip meegenomen en iets meer citroen gebruikt. Ook heb ik een lepeltje lemon curd in het midden gedaan. Dit maakte het nog lekkerder. Leuke zomerse traktatie!
BeantwoordenVerwijderenEven ook een compliment voor de duidelijke beschrijving van al je recepten Caroline!
Groetjes Sylvia
Hallo Sylvia,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je zoveel recepten maakt. Volgende keer ga ik ook lemon curd in het midden doen. Dank voor je compliment.
groeten, Caroline
Ik heb deze muffins vandaag ook gemaakt (met een enorme citroen) en vond ze erg lekker! Het glazuur heb ik achterwege gelaten omdat ik een deel wou invriezen.
BeantwoordenVerwijderenDorie vermeldt nog dat het wijs is om maanzaad in te vriezen omdat het snel ranzig wordt. Een goeie tip als je er een hele bus van hebt moeten kopen!
Oja, en de zure room heb ik vervangen door magere yoghurt. (Die heb ik altijd in huis en van de zure room had ik anders wat overgehouden waarvan ik dan weer niet weet wat ik er zo gauw mee moet). Ging prima!
BeantwoordenVerwijderenIk ontdek je blog net via de Bakparade. Wat veel heerlijks hier, met prachtige foto's! Ik ga je volgen hoor :)
BeantwoordenVerwijderenThat looks delicious!
BeantwoordenVerwijderenDag Caroline, moest gisteravond gauw iets verzinnen om te bakken voor bezoek van schoonouders vandaag. Kwam ik hier op uit. Super recept hoor en schoonouders ook weer blij :)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Linda
@Linda, wat leuk dat je ze gemaakt hebt. De recepten van Dorie Greenspan zijn altijd erg goed. Er staan er nog meer op mijn blog van haar.
BeantwoordenVerwijderenZiet er superlekker uit, ga ik zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijderen