vrijdag 22 juni 2012

Abrikozencake


Ingrediënten:
- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl steranijspoeder (optioneel)
- 70 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- geraspte schil van 1sinaasappel
- 1½ tl vanille extract
- 6 à 8 abrikozen (afhankelijk van de grootte), doormidden en ontpit

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven- en onderwarmte en vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg de bodem aan beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en steranijspoeder.Zet opzij.
3. Doe de boter in een grote kom en mix 3 minuten tot de boter zacht en romig is. Voeg de basterdsuiker toe en mix nog 2 minuten. Meng dan één voor één de eieren erdoor en klop tussendoor steeds 1 minuut.
4. Doe de sinaasappelschil, het vanille extract en de zonnebloemolie erbij en mix tot alles goed gemengd is.
5. Meng dan de droge ingrediënten erdoor en mix op lage snelheid tot alles net gemengd is.
6. Verdeel het deeg in de vorm en legde abrikozen met de snijkant naar boven erop. Zet de vorm 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, die moet er droog en schoon uitkomen.
7. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en laat dan verder afkoelen op een rooster. Snijd de cake in 9 stukken en serveer.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Dit is zo'n lekker recept, ik heb deze cake ook al gemaakt met pruimen en met kersen. Ook allebei erg lekker. Deze cake maak ik elk jaar als de pruimen en abrikozen er weer zijn. Dit keer heb ik hem gemaakt om mijn collega's weer eens te trakteren! Steranijspoeder koop je bij de Toko, je kunt het ook weglaten, maar het geeft net een beetje een apart smaakje.

13 opmerkingen:

  1. Good old Dorie ;-) Ziet er lekker uit met die abrikoosjes!

    Fijn weekend!

    Groetjes, Kelly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog eentje voor het to do, of to eat lijstje. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. olala! mmmm... zalige abrikozen... mijn Franse zijn op, jammer maar helaas, en in België kosten ze dubbel zoveel! Maar ik ga er toch nog eens wat halen, want ik vind dat zo lekker :-). Gelukkig kan ik er nog van nagenieten door mijn confituur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was een heerlijke, luchtige en smeuïge cake, Caroline.
    Bedankt dat je ons alweer getrakteerd hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat ik deze met pruimen maakte vorig jaar, als ik me goed herinner. Was inderdaad heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik ga deze week de kersencake maken.. net 2 kilo gekocht ;-). Eerste werk: een ontpitter kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. kersencake gemaakt. Zelf vond ik hem in eerste instantie nogal droog. Mischien net iets te lang gebakken (ovens verschillen natuurlijk). Mijn vriend is er echter al direct fan van en vond hem zeer lekker. Ik ga hem nog eens maken, iets minder lang bakken (ook iets grotere vorm 22 cm) en misschien met andere vruchten?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Moran, de versie met pruimen is ook erg lekker! Over 't algemeen is de cake de volgende dag nog lekkerder. Volgende keer iets korter in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Moran, als de cake in een groter bakblik doet, houd er dan rekening mee dat je de cake korter in de oven doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze abrikozentaart heb ik inmiddels gebakken en gegeten. Heerlijk! Ook heb ik dit recept op mijn blog geplaatst met natuurlijk een link naar jou blog.
    Bedankt voor het recept.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  12. lekkere zomerse cake. die van mij was iets aan de droge kant (zie vorige reacties...dus wat korter bakken de volgende keer) en dat heb ik opgelost met de cake te serveren met lobbig geslagen room en daar naar smaak wat abrikozenjam doorheen. helemaal top!

    BeantwoordenVerwijderen