woensdag 6 juni 2012

Kruidige appelcake met meringue


Ingrediënten voor de meringue:
- 2 grote eiwitten
- 300 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 ml water

Ingrediënten voor de cake:
- 115 g zachte roomboter (ongezouten)
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eidooiers
- 1 tl bakingsoda
- flinke snuf zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- 2 grote stevige appels, geschild en in kleine blokjes
- 50 gram geroosterde walnoten, grof gehakt (optioneel)
- 100 g rozijnen (optioneel)
- 270 g patentbloem



Bereiden:
1. Maak eerst de meringue: doe de eiwitten, het water en de suiker in een grote kom. Zet op een pan kokend water, zodat de bodem net het water raakt en meng met de handmixer op de hoogste stand ongeveer 3 tot 5 minuten tot zich stijve pieken vormen. Zet opzij.
2. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Voor de cake: Klop met de mixer de boter en de suiker romig, voeg de eieren toe en meng goed. Roer op de laagste stand of met een spatel, de kruiden, de bakingsoda, appel, walnoten en rozijnen erdoor.
4. Meng dan voorzichtig met een spatel de bloem erdoor. Doe het deeg in de vorm en strijk glad. Verdeel de meringue erover en strijk glad met een spatel.
5. Bak de cake 45 - 55 minuten (bij moest het nog 10 minuten langer) in de voorverwarmde oven. Let op: als de meringue tè bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
6. Laat de cake15 minuten afkoelen in de vorm, haal dan de rand eraf en laat helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Uit de keuken van Levine"


Deze taart ziet er door de meringue heel rustiek uit. Erg lekkere appeltaart (het is eigenlijk meer een kruidcake waar appel in zit) en heel apart door de meringue. Deze taart is de volgende dag op z'n lekkerst! (probeer je echt te beheersen en hem de volgende dag pas aan te snijden). Het is niet een erg zoete taart, wat je wel zou verwachten. Is ook heel goed te serveren als dessert. Je kunt de cake een paar dagen afgedekt bewaren, buiten de koelkast. Toen ik deze taart op het blog van Levine zag, heb ik het recept meteen uitgeprint. Aangezien ik vandaag koffievisite kreeg van Wilma ( van het blog "Kookgek Wilma", via twitter kwamen wij er achter dat we nog geen 500 m  bij elkaar vandaan wonen) en zij een keer via twitter had laten doorschemeren dat ze gek was op appeltaart, leek dit mij een goede gelegenheid om de taart uit te proberen.

10 opmerkingen:

  1. De taart was heerlijk! En het was ook reuze gezellig!!!
    Groetjes, Wilma.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een toptaart!! Ik sla hem gelijk op, want die wil ik ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat gezellig! Lijkt me ook 'n heerlijke cake/taart!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat jullie zonder het te weten zo dicht bij elkaar woonden!
    Ik zou ook wel gerust in jouw straat willen wonen hoor, als ik deze taart zie :-).
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er heerlijk uit!
    iets voor op mijn 'to bake' lijstje!=)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wauw dit ziet er heerlijk uit. ik ga ook deze taart bakken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De taart ziet er heerlijk uit. Waar kan je baking soda kopen? Ik heb het nu niet in huis, kan ik het ook door iets anders vervangen? Groeten Hobra

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Hobra,Baking bakingsoda koop je bij de Toko of bij de AD drogist. Misschien kan je het in dit recept vervangen door bakpoeder, maar dat weet ik niet zeker, want er zijn ook recepten waar je het beiden moet gebruiken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor de tip. Ik zal het morgen met bakpoeder moeten proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. opnieuw een fantastisch recept! hij ziet er prachtig uit en hij smaakte heerlijk. ga ik zeker vaker maken.

    BeantwoordenVerwijderen