- 600 g rabarber, in kleine stukjes
- 2 el suiker
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 130 g suiker
- 1 tl vanille extract
- flinke snuf zout
- 2 grote eieren
- 150 g bloem, gezeefd
- 50 g geroosterde amandelen, gemalen
- 2 tl bakpoeder
- 3 eiwitten
- 150 g suiker
- 25 g amandelschaafsel
Bereiden:
1. Was de rabarber en droog ze af. Snijd in kleine stukjes, doe ze in een schaal met 2 el suiker en schep om. Laat even staan. Doe ze daarna in een vergiet en laat minsten een uur uitlekken (ik heb het langer gedaan). Er komt namelijk veel vocht vrij.
2. Rooster ondertussen de amandelen, laat ze afkoelen en maal ze fijn. Ik doe dat in mijn kaasmolentje.
3. Verwarm de oven voor op 175'C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm (ik heb er eentje van 24 cm gebruikt) en beleg de bodem met bakpapier.
4. Meng in een kom de gezeefde bloem, gemalen amandelen, zout en bakpoeder. Zet opzij.
5. Mix met de handmixer de boter, suiker en vanille extract tot de boter luchtig en de suiker gemengd is. Mix één voor één de eieren erdoor.
6. Meng op heel lage snelheid de droge ingrediënten er door tot alles net gemengd is, niet te lang mengen.
Doe het beslag in de vorm, strijk glad en verdeel de uitgelekte rabarber erover. Zet de vorm in de oven en bak 25 minuten.
7. Mix intussen de eiwitten stijf en voeg de suiker beetje voor beetje toe en meng tot de eiwitten stevig en glimmend zijn.
8. Verdeel het eiwitschuim over de rabarber en strooi er wat amandelschilfers over. Zet terug in de oven en bak de taart nog 15 minuten. Als het eiwit tè bruin wordt, kun je het voorzichtig afdekken met aluminiumfolie.
9. Laat helemaal afkoelen en verwijder dan pas de vorm.
Bron: "My kitchen in the rockies".
Een perfecte combinatie het fris-zure van de rabarber met het zoete van de meringue en de heerlijke bodem met amandelen erin!
Lekker!
BeantwoordenVerwijderenwe dachten beide zeker nog even iets met rabarber te plaatsen voordat de officiele rabartijd voorbij is.
Klinkt en ziet eruit als een lekkere taart. Ik wou binnenkort ook een recept met schuim proberen, alleen moet in dat recept het schuim vanaf het begin meegebakken worden.
@Fatima, inderdaad de rabarbertijd is bijna voorbij. Jammer, want het is zo lekker. Mijn appeltaart met meringue daarvan ging de meringue ook de volledige tijd in de oven. Als het te bruin wordt afdekken met aluminiumfolie. Succes, groeten, Caroline
BeantwoordenVerwijderenHoewel ik helemaal niet zo'n erge zoetekauw ben, heb ik nu al een aantal dagen vreselijke trek in iets .... hmm, zoets, maar wel fris. En dan kom jij voorbij met deze appetijtelijke taart. Tis bijna niet eerlijk. En o, ik ben verliefd op die schattige vorkjes van je.
BeantwoordenVerwijderenCaroline, I am happy to see you enjoyed the Rhubarb Cake, too.
BeantwoordenVerwijderenGreetings from Colorado.
Kirsten
Vind 't ook jammer dat het rabarberseizoen maar zo kort is, maar misschien is 't daarom ook wel zo lekker!
BeantwoordenVerwijderenMmm, lekker, die rabarber met die meringue en amandelen samen, dat kan alleen maar lekker zijn!
BeantwoordenVerwijderenJullie weten toch wel dat je rabarber prima kunt invriezen?
BeantwoordenVerwijderenWassen en drogen, in stukjes snijden en in goede vrieszakken stoppen.
@Mayken, bedankt voor de tip, nog niet aangedacht.
BeantwoordenVerwijderen:) Ik heb gelukkig wel rabarber ingevroren.
BeantwoordenVerwijderenDeze taart lijkt me ook heel erg lekker! Maar ja, ik vind alle met rabarber lekker.
Die crumble ziet er ook goed uit.
Op zoek naar een lekker rabarberrecept voor de laatste rabarberstelen, kwam ik op je blog terecht. mmmh, wat ziet dat er allemaal lekker uit, joh. Deze taart en de crumble ga ik van de week zeker eens uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenCaroline ,ik heb vandaag de rababertaart gemaakt voor in de theetuin. Hij is erg lekker!!!! Deze blijft in het assortiment als het rababertijd is. En ik ga zeker ook nog wat invriezen.dank je voor de tip.
BeantwoordenVerwijderenEsther.
@Esther, wat is ie lekker hè! Leuk dat het blijvend op de kaart blijft. Bij ons gaat hij ook zeker ieder jaar gemaakt worden.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
Ha Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWordt de meringue hard in een kwartier, of moet ik hem dan toch langer in de oven doen?
Hij ziet er heerlijk uit!
Groetjes!
Judith
Hallo Judith,
BeantwoordenVerwijderenBij mij was 15 min. genoeg. Het wordt natuurlijk niet zo hard als bij meringueschuimpjes of een pavlova. Maar er moet een bruin korstje op zitten net als bij een lemon meringue pie.
groeten, Caroline
Hij was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenTerug van vakantie en zag gelijk deze taart op jou blog. Wij vonden hem heerlijk, de kinderen vonden de rababer iets te zuur. Dus de volgende keer iets meer suiker toevoegen voor hun. De volgende dag was hij nog lekkerder. Aparte combinatie.Bedankt voor je recept.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Sylvia
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenKan ik de taart ook een dag van te voren maken? Of is het mogelijk om hem af te maken tot het schuim en dan de volgende dag alleen het schuim erop en in de oven? Ik wil iets met rabarber maken maar eigenlijk een dag van te voren.
Hallo Johanna,
BeantwoordenVerwijderenIk denk wel dat dat kan hoor. Ik zou dan idd de meringue pas de volgende dag er op doen.
veel succes, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDeze ga ik deze week maken, lijkt me erg lekker! Ik vroeg me alleen af of ik i.p.v. de geroosterde amandelen fijn te maken ook amandelmeel kan gebruiken (dat heb ik nog in huis namelijk), of zou dat toch een groot verschil in smaak geven denk je?
Groeten,
Petra
Hallo Petra,
BeantwoordenVerwijderenJa hoor, je kunt gewoon amandelmeel gebruiken. Zelf maal ik mijn amandelen liever zelf, dan zit er meer smaak aan (er gaat veel smaak verloren als de amandelen al een tijd gemalen zijn ). Maar het is natuurlijk verder precies hetzelfde.
Veel succes met da taart. Groetjes, Caroine
Hij was erg lekker, bedankt weer voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk. Vandaag een stukje bij de koffie gehad. Super gelukt
BeantwoordenVerwijderen