donderdag 9 augustus 2012

Krentenbollen



Ingrediënten:
300 gram krenten
450 gram tarwebloem
6 gram droge gist
25 gram suiker
30 gram (volle) melkpoeder
30 gram zachte ongezouten roomboter
270 gram water, lauwwarm
8 gram zout
ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken

Doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.

Deeg maken in de KitchenAid/ Kenwwood/standmixer:
Doe alle ingrediënten, behalve het zout en de krenten, in de kom van de KitchenAid/standmixer. Meng met de platte klopper of een houten lepel door elkaar en kneed vervolgens met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Krenten toevoegen:
Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in ± 1 uur in volume verdubbelen.


 Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in 12 - 15 gelijke stukjes.

Bol de stukjes deeg op en laat ze 5 - 10 minuten afgedekt liggen.

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakmatje/bakpapier bekleedde bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat de krentenbollen tot bijna dubbel volume rijzen in ± 1 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC.

Bakken:
Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter. Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden.


Voor het eerst krentenbollen gemaakt met een recept van Levine, alleen heb ik er behalve de krenten nog 100 g fijngesneden gedroogde abrikozen door gedaan. In het recept staat dat je deeg moet verdelen en dan moet opbollen. Ik wist niet hoe ik dit moest doen, dus heb er gewoon bolletjes van gedraaid. Later (toen mijn bolletjes al in de oven stonden) ben ik gaan googelen: "opbollen van deeg" en kwam ik op youtube dit filmpje tegen. Dus volgende keer zien ze er hopelijk beter uit. Perfect zijn ze nog niet - althans om te zien - maar ze smaakten wel perfect! Johan zei: "ik hoef nooit meer krentenbollen uit de winkel", dat zegt toch wel genoeg.

16 opmerkingen:

  1. Jammie, dat ziet er beter uit dan mijn gewone boterhammetje voor het ontbijt...
    Weet je wat ook lekker is, om er een volgende keer wat kaneel door te doen, dat geeft ook een heerlijke smaak aan de krentenbollen!
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. straks even melkpoeder kopen en dan ga ik ze maken, dank je voor het recept! groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oooh, dit recept heb ik ook al een tijdje liggen... in amerika zijn natuurlijk geen krentenbollen te krijgen, en ik mis ze wel!
    abrikozen erbij vind ik een lekker idee.

    maar, zou je niet gewoon melk kunnen gebruiken ipv melkpoeder (en dan minder of geen water?)

    nu nog aan het sourdough-brood en je zult nooit meer brood kopen! (ik maak iedere week dit brood http://www.thefreshloaf.com/node/10286/jeffrey-hamelman039s-sourdough-seed-bread, en soms nog wat andere... en heb al heel lang geen winkelbrood meer gekocht)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Cat, kijk op de link onderaan het recept "Uit de keuken van Levine" bij de reacties staat datje de melkpoeder kunt vervangen door gewone melk en hoeveel je dan nodig hebt.
    Veel succes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. aaah, bedankt! ga ik doen. wellicht is er nog tijd om ze vanavond te maken.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik dacht vanochtend als verrassing voor Rob, jouw krentenbollen te gaan maken, maar zag na lezen vh recept dat het voor een simpele keukenhulp als ik,toch wel een hele klus is. Ik wacht nu op een gure herfstdag!
    Nu ga ik dan maar naar de bakker.
    Groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Ingrid, inderdaad, die tover je niet 123 op tafel. Er zitten behoorlijke tijden tussen dat het deeg moet rijzen. Je moet ze van tevoren maken en dan in de vriezer stoppen. dan kun je Rob op elk moment verrassen! Maar ze zijn niet moeilijk hoor, dat kun jij ook wel!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. dat ziet er herlijk uit!!
    en zijn de bolletjes ook zacht ??
    groetjes Mylon.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Mylon, ze waren heerlijk zacht, de korst wordt zacht omdat je als ze uit de oven komen er zachte roomboter op smeert. Ik heb ze in de diepvries bewaard en neem er elke dag een bolletje uit en ook dan zijn ze heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. gemaakt! jammergenoeg met het verkeerde meel... :( (best lastig om uit te vinden wat tarwemeel is in amerika.. etc etc. daar heb ik wel vaker moeite mee). toch lekker. en inmiddels denk ik het juiste meel gevonden... dus nog maar eens proberen.
    we hebben overigens ook de preipannenkoekjes van ottolenghi gemaakt, ook heerlijk. bedankt.. :)

    nog wel een opmerking over de andere krentebollen op de site; melk van 40-45C om gist in op te lossen is eigenlijk te warm. de optimale groei-temperatuur voor gist is 30C... op zo'n hoge temperatuur is het makkelijk de gist dood te maken. ik vind het echt vreemd dat dit in het recept staat.... (als wetenschapper heb ik jaren met gist in het lab gewerkt.. gist groeien op 40-45C zul je noooit zien!)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Tarwe bloem is wit en tarwemeel is bruin, ben ik sinds kort ook achter. Ik ben nog maar een beginner met broodbakken. Bij het andere recept had ik ook mijn twijfels over de temp. want ik had ook eens gelezen dat gist doodslaat als je er te warme vloeistof bij doet. Maar het stond zo in het recept van Levine, dus heb ik het maar aangenomen, maar toch de temp bewust iets lager gehouden. Ik ga haaar daar een vraag over stellen. Je hoort nog van me.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @CAT, ik heb inmiddels antwoord van Levine, ze heeft destijds (2006) dit recept zo gemaakt en de bollen, zoals te zien op de foto's, waren goed gelukt! Inmiddels weet ze heel veel over broodbakken en zou ze de melk niet zo warm meer maken. Ik heb de temperatuur inmiddels aangepast bij mijn recept. Bedankt voor je oplettendheid. Ik hoop dat je krentenbollen inmiddels goed gelukt zijn en lekker smaken.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb deze bolletjes vanochtend gebakken en ze smaken heerlijk. Door de helft van het deeg heb ik een beetje kaneel gedaan. Ik vind de kaneel versie net iets lekkerder dan de gewone versie.
    Ik heb alleen natuurbloem van de molen gebruikt waardoor de bolletjes niet geel/wit zijn, maar een beetje de kleur van een licht tarwebolletje hebben, maar dat doet verder niets af aan de smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Judith,
    Tegenwoordig maak ik de rozijnen-krentenbollen van Levine (staan ook op mijn blog, kijk onder label krenten) daar zit ook kaneel in en die vinden wij nog lekkerder dan deze.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind deze bolletjes ook al erg lekker, maar als die anderen nog lekkerder zijn ga ik die de volgende keer maken! Bedankt voor de tip. Groetjes van Judith

    BeantwoordenVerwijderen