Rozijnen-krentenbollen
12 stuks
Sponge
37 gram tarwebloem
190 gram warme melk, 30'C
9 gram suiker
7 gram droge gist
Deeg
360 gram tarwebloem
57 gram zachte ongezouten boter
37 gram ei
57 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel
de sponge
Vulling
100 gram rozijnen
50 gram krenten
Sponge: los de
gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een
garde/houtenlepel omroeren. Afgedekt 30 - 40 minuten laten staan. De sponge
rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.
Deeg: doe de
tarwebloem in de kom van een standmixer, voeg de zachte boter in klontjes toe
en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem. Voeg ei,
suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Met de
deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is. Op een hogere stand
kneden tot een soepel deeg. Voeg als laatste de rozijnen en krenten toe.
Eventueel met de hand nog nakneden totdat de rozijnen en krenten goed door het
deeg gemengd zijn.
1e rijs (totaal
ongeveer 1 uur): doe het deeg over in een ingevette kom. Vouw het deeg na 30
minuten voorzichtig en laat verder rijzen tot dubbele volume.
Vormen: verdeel
het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op bakplaat
leggen. Afdekken met ingevet plastic folie.
2e rijs: ongeveer
1 uur laten rijzen op warme plaats. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op
220 °C.
Bakken: bak de
bolletjes in 10 - 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel. Bestrijk de
bollen direct na het bakken met zachte boter.
Tips:
Je kunt de bollen ook in de oven laten rijzen. Zet dan een
bord kokend water onderin de oven en de bakplaat erboven. De bollen hoeven nu
niet afgedekt te worden. Als ze genoeg gerezen zijn de oven op de hoogste stand
zetten (bollen blijven in de oven) en in ongeveer 15 - 17 minuten afbakken.
Je kunt deze bollen natuurlijk ook zonder kaneel maken.
Verminder dan wel de hoeveelheid gist. Kaneel heeft de eigenschap de werking
van gist te verminderen. Dit geldt overigens ook voor nootmuskaat, allspice en
foelie. Gemberpoeder daarentegen heeft wel een goede invloed op gist.
De tweede keer dat ik krentenbollen bak, de vorige keer waren ze nog niet zo mooi gebold, maar nu ging het al veel beter, maar nog niet perfect. Dit is ook weer een geweldig recept, het vleugje kaneel dat je proeft maakt de bol erg lekker, een heerlijke smeuïge krentenbol. Volgende keer doe ik er iets meer krenten en rozijnen door, maar dat is persoonlijk!
Zien er heerlijk uit! En zo mooi! :)
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWat heeft u toch een geweldig mooi blog, ik kijk meest elke dag wel even. Hij staat als favoriet en vanuit uw blog klik en klak ik nog wat verder.
Wat een aanwinst de Kenwood nu komen er nog meer lekkere dingen voorbij. Ik ben ook een fanatiek bakker en ook deze krentenbollen eten we onderhand al heel wat jaartjes.
Vorig jaar een cursus gedaan bij Levine, samen met mijn vriend, hij bakt nu tegenwoordig ons brood, hij vind het geweldig. Zo heb ik wat meer tijd om voor wat lekkers bij de thee te zorgen :-)
Nogmaals de complimenten en ga vooral zo door!
Groet, Karin
PS ook wij zijn Ottolengi fan dus ook daar weer punten gescoord!
Proficiat Caroline. En die foto's zijn altijd zo mooi.
BeantwoordenVerwijderenHallo Maayke, Karin en Ymme,
BeantwoordenVerwijderenOntzettend bedankt voor jullie complimenten. Altijd heel leuk om te horen.
groeten, Caroline
Wat een heerlijke krentenbol heb ik vandaag van jou gegeten.
BeantwoordenVerwijderenVooral de kaneel er zo subtiel in, (ik dacht eerst, wat proef ik toch iets bekends...?!?) was erg lekker.
Hartelijk dank en
Gaat u zo voort!
Ik stel me graag beschikbaar om te testen!!!
Hallo, complimenten met uw duidelijke blog. Graag wil ik ook de krentenbollen gaan maken, maar ik zit met het ei. Gewicht 37 gram, klopt u het eerst los en weegt u het dan. Of doet u het op een andere manier?
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd, groeten M@rgo.
@ Mrgo, ik klop het eerst los en weeg het dan (het was bij mij iets minder dan 1 ei).
BeantwoordenVerwijderenSucces, ze zijn erg lekker!
groetjes, Caroline
Hoi Caroline, volgens mij heb je het broodbakken te pakken ;-)
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit!
Groetjes Brenda
Ik heb gister je recept gebruikt, en de broodjes waaren super lekker!!!
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenik begin een beetje moedeloos te worden. ik heb een workshop bij Levine gevolgd, heel leuk en leerzaam. Maar de broden die ik thuis maak zijn niet naar mijn zin, op een paar uitzonderingen na. Ik heb net al jouw broodrecepten de revue laten passeren. En ik word zo jaloers zoals ze er uit zien. Zo stel ik mij de broden voor als ik er aan begin. Ze worden over het algemeen te compact, en ik weet niet waar het aan ligt. Toch koop ik het meel bij de molen. ik ga zelfs speciaal naar een molen in Santpoort die heel goed moet zijn.
Natuurlijk kan jij uit de verte niet zien wat er mis is. Maar ik moest even mijn ei kwijt. Ook om te zeggen dat jouw broden er allemaal zo heerlijk uit zien, om in te bijten!
Siesie
Hallo Siesie,
BeantwoordenVerwijderenIk heb je een mail gestuurd!
groeten, Caroline
Ik heb vanochtend deze bolletjes gebakken. Ik vond het deeg wel erg plakkerig en wist niet of dat zo hoorde en vreesde een beetje dat ze zouden mislukken, maar ze zijn echt perfect gelukt. En wat zijn ze lekker!
BeantwoordenVerwijderenIk had de krentenbollen ook al eens gebakken en vind die ook erg lekker, maar deze zijn toch net iets lekkerder.
Vandaag voor het eerst rozijnenbolletjes gebakken, ze zijn super gelukt!!
BeantwoordenVerwijderen