Ingredienten:
300 gram volkorenmeel
200 gram tarwebloem
80 gram zonnebloempitten + om te bestrooien
7 gram droge gist
20 gram Lyle's Golden Syrup (of honing)
25 gram zonnebloemolie
320 gram lauwwarm water
10 gram zout
bakblik van ± 22,5 cm, ingevet
Werkwijze KitchenAid/ Kenwood/standmixer: doe volkorenmeel,
tarwebloem, gist en zonnebloempitten in de kom van de KA. Voeg de olie, de
golden syrup en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door
elkaar. Kneed met de deeghaak ± 3 minuten tot het water is opgenomen. Laat
afgedekt 20 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed op stand 2 in ± 15
minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat
is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1
keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen
tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla
rustig door, maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er
dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net
over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat
drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig
oprollen en de naad dichtdrukken. Besproei het deeg met water en bestrooi
met/rol het door zonnebloempitten.
Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette
bakblik.
Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot
bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger
op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood
onderin de oven 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in
nog ± 20 minuten gaar en bruin.
Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen
voordat je het gaat snijden.
Inmiddels ben ik helemaal in de ban van het broodbakken en kan ik mij niet meer voorstellen dat ik ooit gezegd heb dat broodbakken niets voor mij is. Sinds ik mijn Kenwood heb die mijn deeg kneed is het allemaal zoveel makkelijker geworden en ook de workshop bij Levine heeft veel bijgedragen aan het plezier van het broodbakken. De bakker verdient niet meer aan mij, inmiddels bak ik al ons brood zelf. Het is zó veel lekkerder dan het brood van de winkel. Voorlopig kan ik nog heel lang vooruit met al de heerlijke recepten van Levine!
Wat ziet die er goed uit zeg! Perfect!
BeantwoordenVerwijderenJe bent echt helemaal into de broodbakkerij, hè? Het is ook geweldig lekker, dat zelfgebakken brood. Helaas ligt hier de Thuisbakkerij even helemaal op zijn gat *mopperdemopper*
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel een magimix 4100 keukenmachine (een oudje maar hij doet het nog prima) maar ik vermoed dat deze niet geschikt is voor het kneden. Maar hoe zou het zijn als ik de broden in mijn broodbakmachine meng, kneed en bak? Ze zien er zo lekker uit en je bent zo aanstekelijk enthousiast.
BeantwoordenVerwijderenSiesie
Het brood ziet er mooi uit. Bij mij verbranden de pitjes helaas altijd.
BeantwoordenVerwijderen@Siesie, als je op levines blog kijkt bij dit recept kun je lezen dat je het ook in de bbm kunt kneden en afbakken in de oven.
BeantwoordenVerwijderenCaroline, vandaag dit brood gebakken met bloem en meel van de molen. Goh, wat een verschil maakt dat! Fantastisch hoor. Ik heb hier wel wat meer water bijgedaan omdat ik het deeg zo droog vond.Ik ga gauw opnieuw je mueslibrood maken maar dan met dit meel. Dit keer moet vast lukken.
BeantwoordenVerwijderenEen klein puntje: bij mij is het in het midden wat ingezakt. Zou ik het misschien toch iets te lang hebben laten rijzen? Als ik volgende keer brood bak voor de lunch, hoe doe ik dat? Kan ik het klaarmaken tot het deeg in de bakvorm is gedaan en het dan afgedekt in de koelkast laat staan tot de volgende dag en dan bakken?
Groeten van Siesie
Hallo Siesie,
BeantwoordenVerwijderenWat fijn dat het zo goed gelukt is. Dat inzakken zou inderdaad met te lang rijzen te maken kunnen hebben. Als je na de eerste rijs je vinger in het deeg steekt, moet het gat dat je vinger er inmaakt blijven staan, na de tweede rijs druk je zachtjes met je vinger en dan veert het deeg zachtjes terug. Dan is het goed. Kijk maar eens goed op de site van Levine voor tips. Wat je tweede vraag betreft, ik doe het brood dat ik gebakken heb als het afgekoeld is, gewoon in de vriezer en dan blijft het heel goed vers. Over dat in de koelkast zetten, dat zou je moeten uitproberen, want daar heb ik geen ervaring mee. (Je kunt het ook aan Levine vragen hoor). Maar gewoon in de vriezer(als het brood afgebakken is) gaat prima hoor. En houd je een stukje over, dan gewoon in plastic bewaren, is de volgende dag ook nog lekker vers. Als je vloerbroden (dus niet in een bakvorm) gaat bakken, dan kan je je brood als je het uit de vriezer gehaald hebt en het ontdooid is, nog even oppiepen in de oven op 200'C en dan 5 minuten in de oven. Dan wordt de korst weer lekker knapperig. Op het blog van Levine staat ook nog een heel lekker en makkelijk Volkoren-semolinabrood. En de rozijnen-krentenbollen zijn ook heel makkelijk te maken.
Veel succes en ik hoor het wel weer.
groeten, Caroline
heel mooi brood, ik bak ook zelf en kneed ook met kenwood, ik heb kenwood van 1500 watt en die kan deeg kneden voor 2 broden heel goed aan?.
BeantwoordenVerwijderenSiesie, ik zette onlangs ook deeg voor de 2de rijs in de koelkast(moest onverwacht weg) en dat stond er 4 uur in, thuis gekomen oven aangezet en gebakken. Het was heel mooi gerezen, ik heb geen ervaring met een nachtje in de koelkast te staan.
heel veel succes aan iedereen met het broodbakken, het is zalig om doen en zoveel lekkerder
groetjes
ingrid
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenOok ik ben fanatiek aan het broodbakken geslagen en koop ook niets meer bij de bakker. Werkt verslavend!! Vraagje; hoe snijd jij je brood? Ik vind het lastig om mooie dunne sneetjes te snijden. Ze zijn al snel te dik.
Hallo Silvia,
BeantwoordenVerwijderenVeel lekkerder je eigengebakken brood! Belangrijk is een goed broodmes (met kartels). Ik had een oud broodmes,waar het niet goed mee ging, maar heb inmiddels een nieuwe en daar kan ik goed mijn brood dun mee snijden.
groetjes, Caroline
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk ben sinds deze week een het brood bakken geslagen. Ik heb nu 4 broden gebakken dit telkens heel lekker waren. Nu wil ik dit blijven doen, want het inderdaad zoveel lekkerder als het vers en zelfgemaakt is. Mijn mama bakte vroeger iedere woensdag 12 verse broden, voor de hele week. Ze is nu sinds 9 maanden overleden en ik begrijp nu waarom ze dat zo graag deed. Ik zit alleen met enkele vragen, de afgelopen dagen hanteerde ik steeds de rijstijden die op de verpakking staan van de bloem (Soubry) maar ik lees in jou overzicht andere tijden. Is daar een specifieke reden voor? Ik heb ditmaal witte en 6granenbloem gemengd, met zonnebloempitten. De voorgeschreven rijstijd is bij Soubry 30 minuten en nog eens 40 minuten. Kan ik daarmee spelen? Of best volgen?
Ik heb wel het gevoel dat de broden iets luchtiger zouden mogen/moeten zijn, maar dat is dan vooral voor de kids, die zijn luchtig brood gewoon.
Ik zal je blog zeker in de gaten houden voor leuke ideeën etc...
En wie weet kan ik ooit zeggen dat ik ook verslaafd ben, ik ben goed op weg.
Vriendelijke groeten
Griet
Hallo griet,
BeantwoordenVerwijderenLeuk, dat je ook aan het broodbakken bent begonnen. Ik bak altijd broden met bloem en meel van de molen. Ik heb twee workshop bij "Uit de Keuken van Levine" gevolgd en maak ook veel van haar recepten. Kloppen altijd en zijn duidelijk beschreven. Kijk maar eens op haar blog. Een brood is na de eerste rijs goed gerezen als je er een vinger in steekt en het gat blijft staan. Na de tweede rijs moet je er met je vinger op drukken en moet het zachtjes terug veren. Dat je brood nog een beetje compact is, kan te maken hebben met het kneden of inderdaad misschien te kort gerezen. Ik geef je het advies om op de blog van Levine te kijken en als je in de buurt woont misschien een workshop bij haar te volgen. Als je in het Noorden van het land woont, kun je een workshop volgen bij Manninn van Baksels_net. Veel succes met bakken en oefening baart kunst.
groeten, Caroline
Mietnik als ik zonnebloempitten aan mijn brood toevoeg in de machine meer water toevoegen
BeantwoordenVerwijderenOf moeten de pitten weken ?
Precies doen zoals het in het recept staat, dus niet weken en geen extra water toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenSucces met bakken.