- 200 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 200 ml melk en nog een scheutje
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 280 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 1 el speculaas- of koekkruiden
- 2 tl vanille extract
- 3 kleine rode appels
- sap van ½ citroen
- handvol toffees (ca. 100 g)
- poedersuiker
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier (dan de til je de cake later zonder problemen uit de vorm).
2. Doe de dadels met de melk in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en laat het dan 15 minuten afkoelen. Doe het (de dadels en de melk) daarna in je keukenmachine of blender en maal ze tot een puree.
3. Doe in een grote kom de dadels, de boter, de bloem, de suiker, de kruiden, het vanille-extract, de bakpoeder en de eieren. Zet even opzij.
4. Was de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Haal ze even door het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
5. Meng met een elektrische mixer het beslag tot alles goed gemengd is. Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
6. Verdeel in drie rijen de appelschijfje dakpansgewijs over het deeg en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake 45 - 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
7. Doe de toffees in een steelpannetje met een scheut melk en smelt ze zachtjes al roerend. Bestrooi de cake met een beetje poedersuiker en druppel de toffeesaus over de cake. Snijd de cake in vierkanten en serveer.
Bron: "Good Food" november 2011
Wat heeft de BBC Good Food site toch altijd geweldige recepten, ik neem er elke dag wel een kijkje en haal er heel wat recepten vandaan. Zo ook deze heerlijke appelcake, echt een recept voor de herfst; de vochtige kruidige cake met de appels en karamel is een zalige combinatie!
Mmm, echt comfort food deze cake! Kopje thee erbij en ff lekker smullen :-)
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend!
Perfect voor de herfst! Lekker met die dadels erbij, denk ik!
BeantwoordenVerwijderenNog een gelukkige verjaardag Caroline, ik probeerde op je vorige berichten te reageren, maar het lukte niet... Nu wel hopelijk!
Groetjes
Marian
Ik ben ook fan van bcc good food. Deze cake ga ik zeker proberen te maken. Bedankt caroline.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes angela
Ooow dat ziet er zo heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDoe je bij stap 2 de dadels met de melk in de blender, of alleen de dadels?
BeantwoordenVerwijderen@Jose, je doet de dadels en de melk in de blender, zodat het een soort pasta wordt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb de cake gemaakt, héérlijk! Heb 't me wel iets gemakkelijker gemaakt door de cake met dulce de leche te versieren (ipv toffees te smelten).
BeantwoordenVerwijderenDoor het pureren v/d dadels met de melk 'proef' je geen stukjes dadels vond ik eigenlijk wel jammer. De cake was wel lekker smeuïg.
Voor herhaling vatbaar!
@Jose, dulce de leche is natuurlijk ook zalig! (staat op mijn blog hoe je het zelf maakt). Door die dadels wordt de cake inderdaad lekker smeuïg. Volgende keer kun je er misschien nog een paar extra wat grotere stukjes dadels in doen. Er staat ook nog een heerlijke cake met dadels en walnoten op mijn blog en ook nog dadelrepen. Kijk maar onder het label dadels.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Wat lijkt met dit een heerlijke taart! Hij ziet er prachtig uit!
BeantwoordenVerwijderenWat voor soort toffee's hebben jullie gebruikt? Van die zachte Lonka's?
BeantwoordenVerwijderenASuzanne, van die fudge toffee's, ik geloof inderdaad dat ze van lonka zijn,zitten in een zak. Maar je kan ook andere nemen, als ze maar smelten.
BeantwoordenVerwijderenah dat was ook mijn vraag: welke toffee's heb je gebruikt? :) Ik heb zachte Werthers Echte, eens kijken dan maar of dat lukt :)
BeantwoordenVerwijderen@Danielle, dat is prima,ze moeten alleen maar smelten. Veel succes en geniet ervan!
BeantwoordenVerwijderen