zaterdag 2 maart 2013

Falafel van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 250 g gedroogde kikkererwten
- ½ ui (80 g), fijn gesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 el fijngehakte platte peterselie
- 2 el fijngehakte koriander
- ¼ tl cayenne peper
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen koriander
-  ¼ tl gemalen kardamon
- ½ tl bakpoeder
- 1½ el bloem
- ca. 750 ml zonnebloemolie
- 1  el sesamzaadjes

Voor de tahinsaus:
- 150 g tahin
- 120 ml water
- 2 el citroensap
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- ¼ tl zout

Bereiden:
1. Doe de kikkerwten in een schaal giet er koud water op tot ze onder staan, dek af en laat een nacht weken. De volgende dag laat je ze goed uitlekken en maal je ze fijn in een foodprocessor. Doe het mengsel over in een grote schaal.
2. Voeg  kruiden, bakpoeder, zout, bloem en drie eetlepels water toe. Meng alles goed door elkaar en dek de schaal af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
3. Vorm met natte handen balletjes ter grote van een walnoot (ongeveer 25 g elk). Doe wat sesamzaad op de balletjes. (Bij mij vielen ze uit elkaar en daarom heb ik nog een ei toegevoegd).
4. Doe de zonnebloemolie in een grote koekenpan of wok en verwarm de olie tot 180' C. Bak de falafel  ongeveer 4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
5. Voor de saus: meng eerst met een lepel de tahin goed door elkaar in de pot, er staat altijd een laagje olie op en dat moet je goed mengen.
6. Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een dikke saus krijgt. Als de saus té dik is, kun je nog wat extra water toevoegen. Serveer de falafel in pitabroodjes of tussen een stuk Turks brood met wat sla, komkommer, tomaat en de tahinsaus.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi.

Ik heb er lang over nagedacht of ik dit recept wel moest plaatsen, omdat het niet de lekkerste falafel was die ik ooit maakte. Eerder heb ik eens een recept gemaakt uit één van de Moro kookboeken (staat nog niet op mijn blog), dat bestond uit rauwe kikkererwten, zoals hier en ook nog een gedeelte gekookte kikkererwten en dat recept vonden wij lekkerder. Hier staat ook nog een lekker recept van Bill Granger van kikkererwtenburgers. Aangezien ik de pitabroodjes uit de supermarkt niet lekker vind, heb ik het geserveerd in Turks brood. De laatste tijd kom ik wel eens recepten tegen op andere blogs om zelf pitabroodjes te bakken, toch maar eens proberen. Ik ben benieuwd of anderen deze falafel al gemaakt hebben en wat zij er van vonden.

7 opmerkingen:

  1. Persoonlijk vind ik dat juist het leuke aan koken en eten: bij zelfbereide gerechten mag je gewoon heerlijk kritisch zijn. Niets nis mee, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er wel erg lekker uit!
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb van de week in Engeland een boek van Paul Hollywood (eh 2 boeken) gekocht en in één ervan staan ook pita broodjes. Op het eerste gezicht lijkt het me niet moeilijk, maar juist wel erg lekker.
    Groetjes Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  4. pita broodjes maken is zo simpel, bij mij ging het per ongeluk zie: http://eijra.blogspot.de/2012/01/lchobz-matlouh.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kom pas net op je blog, de falafel van ottolenghi heb ik eenmaal geprobeerd maar ik vond deze makkelijker en lekkerder:
    http://www.canyoustayfordinner.com/2011/04/03/baked-falafel-with-lemon-tahini-sauce/
    Ik rol de balletjes altijd door polenta om een korstje te maken, dan bestrijken met olie en dan in de oven. Ze worden dan heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de tip, ik al ze ook eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoeveel sesampitjes moet je precies per balletje gebruiken? Ik schiet namelijk helmaal in de stress

    BeantwoordenVerwijderen