vrijdag 15 maart 2013

Puy-linzen op bladerdeeg


Ingrediƫnten:
- 200 g Puy-linzen
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- 5 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, grofgehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 Griekse yoghurt
- 50 g jonge spinazie
- 3 el fijngesneden koriander
- 3 el fijngesneden munt
- sap van 1 citroen
- 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries.
- 1 ei, losgeklopt
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Kook de linzen in ruim water met 2 laurierblaadjes in 20-30 minuten gaar. Giet ze af en laat uitlekken in een zeef.
2. Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Wrijf ze in een vijzel tot poeder. ( Je kunt het roosteren van de zaadjes overslaan en gemalen specerijen gebruiken; halveer dan de hoeveelheden).
3. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui in 6-8 minuten gaar en goudbruin. Roer er de knoflook en de gemalen zaadjes door en fruit alles nog 2 minuten. Meng de uien door de linzen en laat het afkoelen.
4. Als de linzen afgekoeld zijn kun je de kruiden, de yoghurt, de spinazieblaadjes, het citroensap en de overgebleven olijfolie er door roeren. Voeg naar smaak zout en peper toe.
5. Verwarm de oven voor op 200' C. Laat het bladerdeeg half ontdooien en snijd er vier cirkels van 8 -10 cm uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Bak ze 10-15 minuten tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen.
6. Leg de bladerdeeg bodems ieder op een bord en schep er een flinke berg linzen op, zodat alleen de rand van de bodems zichtbaar is. Sprenkel er nog wat olijfolie over.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Ze zijn makkelijk te maken, smaken lekker romig en hebben een heerlijke kruidige smaak. De linzen zijn zonder het bladerdeeg trouwens ook erg lekker. Volgende keer maak ik gewoon een vierkantje van het bladerdeeg (zoals in dit recept), dan kan je er meer linzen op kwijt. Ik heb nu al aardig wat recepten uit Plenty gemaakt, allemaal even lekker en er zijn er nog heel wat te gaan!

15 opmerkingen:

  1. Nog nooit linzen gegeten, en nog nooit van puy linzen gehoord:) Ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er moeilijk uit, maar wel de moeite waard om uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Judith, Le-Puy linzen komen uit Frankrijk. Ze zijn in Nederland vrij moeilijk te krijgen. Je kunt ook wel Dupuis linzen nemen (te koop in natuurvoedingdwinkels), die koken ook niet stuk. Linzen zijn erg gezond, zeker als je vegetarisch eet (bron van eiwitten) en bovendien ook nog eens erg lekker!
    @Kevin, het ziet er misschien moeilijk uit, maar dat is het helemaal niet hoor. Dit kan iedereen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit! Deze week voor het eerst een Ottolenghi recept uitgeprobeerd (knoflooktaart) met het recept op jouw website er bij, was heerlijk. Deze ook maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Susanne, pas maar op wanneer je de recepten van Ottolenghi ontdekt hebt, wil je steeds meer van hem maken.
    De verrassende tatin is ook een aanrader, maar eigenlijk alles van hem!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een heerlijk gerecht is dit inderdaad, wij hebben het ook al vaak gegeten. Vooral in de zomer trouwens en dan nog een soepje erbij ofzo. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. dit boek heb ik ook en eigenlijk ben ik van plan om alles te maken in de loop van dit jaar. Dit recept was er echter 1 waar ik niet zeker van was, klinkt niet erg aantrekkelijk in mijn oren, dus goed om te zien dat jij wel enthousiast bent

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Pieke, grappig, ik wilde het juist wel meteen maken. Komt misschien omdat ik gek ben op linzen en het er zo mooi uit vond zien! Hoe meer ik het boek inzie, hoe meer ik aanstreep om nog te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt erg lekker...
    Ga het zeker maken.
    Denk dat ik de linzen ook kan gebruiken voor de veggieburgers (van de week gemaakt met kidneybeans)
    Lijkt me wel te doen...
    Groetjes
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bovenstaande reacties lijken mij toch wel enigzins spam!
    Zelf ben ik dol op linzen, uit een blikje van Bonduelle met avocado, veel rauwkost en een simpele vinaigrette.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Gerry, ik heb ze verwijderd. Ik heb de laatste tijd erg veel last van spam! Die van Bonduelle ken ik niet, wel een blikje eigen merk van AH. Die zijn erg lekker en gebruik ik ook wel eens in een salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende soorten linzen zijn. Ziet er goed uit, ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ooh wat leuk!

    Dit is het 1ste recept dat ik zag/las van Ottolenghi en ik denk elke dag nog 'zal ik het eens proberen?'. Al helemaal als ik iets met linzen kook.
    Het lijkt mij leuk om als hapje te serveren op een crostini (naar mijn gevoel is bladerdeeg iets te vettig)
    Of op een broodje als lunch.
    Of gewoon zo als een salade of met pasta.

    Ik denk dat het tijd wordt dat het recept eens uitprobeer, al weet ik al zeker dat het lekker smaakt.

    Groetjes Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Fatima, ik begrijp je reactie wat betreft het bladerdeeg, toch was het lekker, het is niet zo groot. Maar als salade zijn deze linzen natuurlijk ook helemaal super. Wij hebben het restje de volgende dag bij de lunch ook zo gegeten.Ik zou het maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een heerlijk idee. Als ik volgende keer die linzen tegenkom weet ik wat ik ermee ga maken!

    BeantwoordenVerwijderen