- 225 g bloem
- 160 g koude roomboter, in kleine blokjes
- 80 g witte basterdsuiker
- 1 eigeel (bewaar het eiwit)
- een snuf zout
Ingrediënten voor de lemoncurd:
- 50 g maïzena
- 130 g kristalsuiker
- 3 citroenen (biologisch), rasp en schil
- 250 ml water
- 3 eidooiers (bewaar de eiwitten)
- 60 g roomboter
Voor de meringue:
- 4 eiwitten
- 125 g fijne kristalsuiker
Bereiden:
1. Begin met de bodem: doe de bloem, suiker, de koude boter, het eigeel en een snuf zout in een grote schaal en kneed snel tot een deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in plasticfolie en zet minstens een uur in de koelkast.
2. Voor de lemoncurd: doe de maïzena, de suiker, het citroensap en water in een steel pan en zet het op een matig vuur. Roer met een houten pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers toe en meng alles erg goed door elkaar. Laat de lemoncurd helemaal afkoelen.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een lage taartvorm van 24 cm met losse bodem in. Rol het deeg uit en verdeel het in de vorm. Snijd het overtollige deeg af. Als het uitrollen lastig gaat, kun je ook een rol vormen van het deeg en er kleine plakjes afsnijden en die in de vorm leggen en goed aan elkaar drukken. Neem een stuk bakpapier en leg dat op het deeg. Verdeel er dan een steunvulling over. Ik gebruik altijd bonen, die ik nadat ze afgekoeld zijn weer terug doe in de doos en die kun je iedere keer weer opnieuw gebruiken als steunvulling. Zet de vorm 20 minuten in de oven, haal de steunvulling eruit en zet de bodem nog 10 minuten terug in de oven. Laat helemaal afkoelen.
4. Voor de meringue: klop de eiwitten helemaal stijf en voeg intussen beetje voor beetje de suiker toe. De eiwitten moeten goed stijf zijn, als je de schaal op z'n kop houdt, mag het eiwitschuim er niet uit lopen.
5. Verwarm de oven voor op 180' C. Verdeel de afgekoelde lemoncurd over de afgekoelde taartbodem. Verdeel de meringue erover en gebruik een vork om piekjes aan te brengen. Zet 5-10 minuten in de oven, zodat de meringue een beetje bruin kleurt.
Tip: Nu komt het moeilijkste deel: laat de taart goed afkoelen wacht zeker een uur, want de lemoncurd wordt weer een beetje vloeibaar door de warmte van de oven en als je de taart dan aansnijdt loopt de lemoncurd eruit. Dus even geduld!
Bekijk hier een filmpje hoe deze taart gemaakt wordt.
Bron: "Sabina kookt"
Ik had nog steeds geen recept van een lemon meringue pie op mijn blog, terwijl dit mijn favoriete taart is. De combinatie van de friszure citroen met de zoete meringue vind ik hemels. De lekkerste die ik ooit gegeten heb is in Kaapstad, waar huisvrouwen taarten bakken en die verkopen aan restaurants. Er zijn zoveel verschillende recepten dat het moeilijk is om een keuze te maken, ze zijn allemaal net iets anders. Ik had er al eens eerder eentje gemaakt, maar helaas was die mislukt. Dat recept was met een bodem van koekjes, die bij het aansnijden helemaal ging brokkelen en de lemoncurd liep eruit, doordat ik hem te snel aansneed. De smaak was prima, maar niet voor op mijn blog. In eerste instantie had ik een ander recept, tot ik al zoekend dit recept tegenkwam en dat niet moeilijk leek en alle positieve reacties gaven de doorslag, maar er zijn vast veel meer recepten die de moeite waard zijn. De taart voldeed helemaal aan onze verwachtingen, smaakte goddelijk en is een blijvertje!
Hoi Caroline , dit lijkt me een supertaart! Heb je enig idee wat de hoeveelheid sap is die je gebruikt het lijkt mij wel leuk om hem met sinaasappel sap en rasp te maken. Iets minder zuur denk ik maar wel oranje voor het oranje spektakel !
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Esther , ik ga zo je wortelsoep maken, ook oranje.
Hallo Esther,
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd geen idee! Ik had middelgrote citroenen. Ik hoop dat je daar iets aan hebt. Ik denk trouwens dat het er niet precies op aan komt, het bind namelijk door de maïzena.
groeten, Caroline
Oh, wat zie de pie er heerlijk uit! Zou zo 'n stukje lusten ;-) Ga me er ook maar eens 'n x aan wagen!
BeantwoordenVerwijderenNou Caroline, zo te zien is hij perfect gelukt!! Het ziet er weer schitterend uit!!
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er weer heerlijk uit. Iets om ook eens te proberen.
BeantwoordenVerwijderenOh, wat een goddelijke taart Caroline. Ik ben ook gek op citroentaart en meringue dus dat komt goed uit!
BeantwoordenVerwijderenHeb je enig idee hoe lang de taart goed blijft?
Groetjes, Monique
@Monigue, ik had hem zondag gemaakt en vandaag het laatste stukje op. Dus zeker drie dagen in de koelkast.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Dan ga ik hem zeker eens maken. Heerlijk
VerwijderenWat een plaatje, toevallig zondag eentje gegeten en ik vond hem heerlijk, zo lekker fris!!
BeantwoordenVerwijderenIk heb er al eens een geprobeerd, maar de smaak was matig. Deze ga ik maken, lijkt me de goede!
BeantwoordenVerwijderen@Marthy, laat je weten hoe je deze vindt?
BeantwoordenVerwijderenHoi, das toevallig, mijn blog van vandaag was ook geinspireerd door lemon merengue.
BeantwoordenVerwijderenUiteindelijk werd het meer citroenkwarktaart maar die was ook prima te hachelen. Gr, Gerry
Wauw,
BeantwoordenVerwijderenJouw taart is veel mooier dan die van Nicko. Die ga ik binnenkort ook eens proberen. Kun je het eiwitschuim ook met een brander bruin maken ? Dan hoef je de taart niet nog een keer in de oven te doen en hoef je ook niet zo lang te wachten totdat hij afgekoeld is :-). Voor de ongeduldigen onder ons.
gr,
BeantwoordenVerwijderenZahra
Wat ziet deze taart er weer heerlijk uit. Compliment aan de kok en fotograaf!
BeantwoordenVerwijderenHG
tonia
@Zahra, ik denk dat je de meringue inderdaad ook met een brander kunt bewerken.
BeantwoordenVerwijderen@Tonia, dank je wel voor de complimenten!
BeantwoordenVerwijderenhoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk had deze taart al een keer gemaakt. Maar bij het zien van de smakelijke foto van Johan en je mooie taart....heb ik de taart gisteren weer gebakken. Wat een heerlijk gebak is dit toch he? Degene die een stuk geproefd hebben vonden hem allemaal super smaken.
Het recept voor de bodem, is zo fijn dat ik hem ook dikwijls voor andere fruittaarten gebruik.
groetjes Sylvia
Hallo Sylvia,
BeantwoordenVerwijderenIk dacht al: waar blijft Sylvia?
Ja wat is het een héérlijk recept hè!
Het is één van mijn lievelingstaarten!
groeten, Caroline
Beste Caroline.
BeantwoordenVerwijderenSteeds opnieuw kijk ik heimelijk naar die prachtige foto's op je site samen met de heerlijke recepten. Ik wil graag mijn complimenten maken aan naar ik begrijp je man die je voorziet van de prachtige foto's en aan jouzelf voor het uitgebreide arsenaal aan recepten op je site!
hartelijke groet, Elize
(www.eatcooklove.nl)
Hallo Elize,
BeantwoordenVerwijderenOntzettend bedankt voor je lieve reactie. Ik ga gauw even een kijkje nemen op je site.
groeten, Caroline
Maak geen haast hoor Caroline, ik ben nog maar vanaf december bezig dus komt nog niet in de buurt qua uitgebreidheid e.d. Maar uiteraard leuk als je een keer komt kijken, laat maar weten als je nog tips of suggesties hebt ;)
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Elize
Caroline, ik heb dit goddelijk geval helemaal gemist! En dat terwijl het helemaal een taart voor mij is, die citroen he :)Lange lijst of niet, deze schuift meteen een heeeeel eind op!
BeantwoordenVerwijderenDie moet je inderdaad maken Els, daar zul je geen spijt van krijgen! ;-))
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, bedankt om dit recept te posten, het was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenDe lemon curd is echt een droom en zo simpel te maken.
Groetjes
Lou
WOW dit ziet er weer heerlijk uit! Ben je website aan het bekijken en het ziet er allemaal zo goed uit, wow!
BeantwoordenVerwijderenWat raadt je aan om te bewaren, afgedekt in de koelkast een dag of drie?
BeantwoordenVerwijderenEn hoe zorgt je ervoor dat je geen roerei krijgt? Het mengsel is van het vuur maar nog niet afgekoeld?
Groet Anke
@Anke, als je het precies zo doet als ik beschrijf, krijg je echt geen roerei: pan het vuur eerst de boter erdoor (dan koelt het al wat af) en daarna de eidooiers. Je kan het in de koelkast bewaren, maar zeker een half uur voor serveren op kamertemperatuur laten komen, beter voor de smaak!
BeantwoordenVerwijderenJa gelukt! Heb wel een garde gebruikt en heel snel geroerd. Benieuwd naar het resultaat. Ik laat je weten of hij net zo mooi en lekker wordt als die van jou.
BeantwoordenVerwijderenGroet Anke
Hij was heerlijk, zeker een blijvertje!
BeantwoordenVerwijderenFijn om te horen Anke!
BeantwoordenVerwijderenIk heb hem gisteren gemaakt , maar de citroen vulling is veel te dun geworden , heb wel de juiste hoeveelheden gebruikt , wat kan hier van de oorzaak zijn ?
BeantwoordenVerwijderenWillem
Hallo Caroline
BeantwoordenVerwijderenVandaag deze Pie gemaakt, echt yummie in my (our)tummy!
Alleen de curd mag een ietsepietsie dikker, maar ga hem zeker vaker maken!
Voor een foto: zie link onderaan.
Bedankt voor deze post.
Groet, Martien
https://www.dropbox.com/s/mfbqj2g4ou5jb74/DSC_0304.JPG
Hallo Martien,
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit! En mooie foto! Werd de curd niet dikker in de koelkast? Dit is echt één van mijn lievelings taarten! Zo lekker!!!!
groeten, Caroline
Dank je Caroline! :-)
VerwijderenJa, hij is inderdaad nog wat steviger geworden uiteindelijk. En superlekker!
Deze bodem ga ik ook vaker gebruiken voor andere taarten.
Beste Carlien. Graag zou ik willenweten of de basterdsuiker ook met kristalsuiker vervangd kan worden... Ik woon in Indonesie en hier is dat niet verkrijgbaar. Hoor graag van je!
BeantwoordenVerwijderenGroetjed Jet
Hallo Jet,
BeantwoordenVerwijderenIk zou de fijnst mogelijke suiker gebruiken die je daar kunt krijgen. Ik heb nog even gegoogled en kwam het volgende tegen:
Bij gebak maakt de toevoeging van basterdsuiker dat het gebak het gebak minder snel ‘droog’ wordt dan bij het gebruik van kristalsuiker. Als je niet aan basterdsuiker kunt komen, kun je dit ondervangen door iets minder suiker en een scheut honing aan het gebak toe te voegen.
In jouw geval zou ik gewone suiker gebruiken.
Succes en groetjes, Caroline
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenMijn taart bodem is nu aan het afkoelen maar hij ziet er erg zwak uit en ben erg bang dat hij breekt. heb je hier tips voor? en ook vond in de lemon curd een beetje aan de dunne kant maar dat kan aan mij liggen hahah voor de rest kijk ik erg uit naar deze taart voor mijn verjaardag van morgen!!!
groetjes femke
Hey Caroline, ik heb vandaag je taart gemaakt en de lemon curd is heerlijk van smaak. Mijn bodem vertoonde na het bakken een paar kleine barstjes en de lemon curd werd redelijk vloeibaar, ook na het volledig afkoelen. Wat heb ik fout gedaan? groeten van Marina uit België
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWeet je of je deze taart ook kunt maken met een springvorm? Of heb je echt een lage taartvorm nodig?
@Hungry person, je kunt deze taart ook in een springvorm maken en dan met een opstaande rand van ongeveer 2 cm.
BeantwoordenVerwijderenHeel jammer, maar ongeveer alles wat kon mislukken aan deze taart heb ik laten mislukken. De bodem kwam helemaal ingezakt en borrelend uit de oven, de lemon curd was helemaal lopend geworden en ik kreeg met de beste wil van de wereld de meringue niet stijfgeklopt... Gelukkig was de smaak wel goed :).
BeantwoordenVerwijderenHallo Saskia,
BeantwoordenVerwijderenWat jammer! Het is denk ik geen taart voor een beginner, maar jij bent toch niet een beginnende bakster lijkt me. Dat je eiwitten niet stijf werden komt meestal doordat je kom of kloppers niet goed vetvrij zijn. Ze geven wel eens de tip om je schaal eerst met citroen in te smeren. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gedaan en is het bij mij nog nooit mislukt. Dat de lemoncurd niet goed stijf werd, komt denk ik dat je het niet lang genoeg hebt laten binden. Tja en de bodem mislukt? Geen idee waardoor dat komt. Toch jammer dat alles zo misging. Ik hoop dat je de volgende keer meer succes hebt, als je het nog een keer aandurft tenminste.
Veel succes en groetjes, Caroline
@Saskis en Caroline: dat werkt heel goed, de schaal met een citroen uitvegen en nadrogen met keukenpapier. gegarandeerd dat je eiwitten stijf worden.
BeantwoordenVerwijderenik heb net vol trots mijn eerste citroen-merenguetaart uit de oven gehaald; helemaal niet slecht voor een eerste keer.
@Caroline: wat een gouden tip om het deeg in dunne schijfjes te snijden en de bakvorm zo te bekleden. ik heb een trauma van deeg uitrollen, dus hartstikke bedankt!
De taart ziet er heerlijk uit!! Is er ook een glutenvrije versie, Caroline?
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, wij gaan deze taart ook maken!
BeantwoordenVerwijderenEen jaar of 6 geleden voor het eerst gemaakt, en nog steeds favoriet hier!
BeantwoordenVerwijderenOok als mijn verjaardag in zicht komt, word altijd door het visite gevraagd of deze weer gemaakt word 😉
Taart is uitstekend geslaagd. Recept is prima; je houdt niks over. Bij veel recepten hou je een halve citroen of ei-dooiers over maar in dit recept wordt alles keurig gebruikt!
BeantwoordenVerwijderen