- 30 g havervlokken
- 1 el chiazaad
- 250 ml amandelmelk
- 1 el kokos
- 1 flinke tl zonnebloempitten
- 1 flinke tl lijnzaad
- ½ geprakte banaan
- vers fruit naar keuze
- noten naar keuze
Bereiden:
1. Doe alles, behalve de banaan en de amandelmelk in een kom en roer goed door elkaar.
2. Voeg dan de geprakte banaan en de amandelmelk toe en roer door elkaar. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.
3. De volgende morgen roer je het nog even door en voeg je vers fruit (ik gebruikte aardbeien en blauwe bessen) en wat noten toe (ik nam amandelen). Deze hoeveelheden zijn voor één persoon.
Bron: geïnspireerd door "Focus on Foodies"
Steeds vaker kom ik op andere blogs en op twitter de term "overnight oats" tegen. De meeste mensen vinden het lekker en het is ook erg makkelijk en gezond. Het houdt in dat je havermout of havervlokken 's avonds al klaar maakt, afdekt en in de koelkast zet, zodat het 's nachts lekker kan weken en je het 's morgens alleen maar af hoeft te maken met wat vers fruit en/of noten. Omdat ik er zoveel over las, wilde ik het ook eens proberen. Ik moet zeggen het was best lekker! En ik ga het zeker vaker maken. Je kunt er ook lekker mee variëren, bv met soyamelk, of yoghurt (doe er dan wel wat melk bij, anders wordt het erg stevig). Ook met de zaden, het fruit en de noten kun je afwisselen. Ik heb gelezen dat het ook met havermout kan, maar dan moet je niet de snelkokende uit de supermarkt gebruiken. Zelf vind ik het lekker, maar zou het niet elke ochtend willen, terwijl ik muesli met yoghurt wel elke ochtend kan eten. Ik vind de amandelmelk een beetje een weeïge smaak geven, ik ga het binnenkort ook eens met yoghurt aangelengd met een beetje melk maken.
Ook ik was benieuwd naar de overnight oats, nadat ik hier steeds vaker over las. Gisteren heb ik een mengsel in de koelkast gezet, maar het zag er vanochtend nog steeds hetzelfde uit. Ik heb havermout gebruikt (vast zo'n snelkokende); zou het daar dus mee te maken hebben? Ik heb ook geen melk gebruikt, maar water (ik hou niet van melk).
BeantwoordenVerwijderenIn ieder geval heb ik vanochtend maar weer gewoon mijn bakje kwark met noten en chiazaadjes gegeten.
Ik had geen zin in porridge (de warme gekookte variant van de overnight oats). Toch?
Vanmiddag maar havervlokken kopen en opnieuw proberen.
Ja je moet geen snelkokende havermout gebruiken denk ik, in het Engels noemen ze dat 'quick oats'... In plaats daarvan miet je 'rolled oats' gebruiken....ben nog aant kijken wat dat in het Nederlands is ;-)
VerwijderenHier is dat mijn dagelijkse ontbijt. Ik gebruik de havermout van Quaker of Bio-Time. Superlekker en gezond. http://kokenenhogehakken.blogspot.be/2013/05/havermoutontbijt-met-rood-fruit.html
BeantwoordenVerwijderenHet fruit leg ik bovenop mijn mengeling en alles gaat zo de koelkast in. 's Morgens even mengen en klaar.
Hallo Manon,
BeantwoordenVerwijderenIk had vanmorgen eentje gemaakt van havermout (van de EkoPlaza)met ricemilk amandel/hazelnoot. En die was erg lekker. Ik geef hier het recept. De havermnout was echt helemaal gezwollen.
- 40 g havermout
- 25 g rozijnen
- 1 el chiazaad
- 1 flinke tl lijnzaad
- 1 el kokos
- 250 ml van die melk (zie hierboven)
Afgedekt in de koelkast en vanmorgen aardbeien, blauwe bessen en amandelen erop. Die was echt heel lekker!
groeten, Caroline
@Manon, ik vergeet nog te zeggen dat ik er geen banaan door had gedaan en dat ie toch lekker zoet was!
BeantwoordenVerwijderenIk ga straks op zoek naar ricemilk en de overnight oats een nieuwe kans geven. Ik laat je morgen weten hoe het was.
BeantwoordenVerwijderenBedankt, Caroline.
Wat een prachtige foto's, Caroline!
BeantwoordenVerwijderenEn inderdaad, de havermout of 'Rolled oats' van bijvoorbeeld Euroshopper die je in de supermarkt kunt kopen, maken het nogal weeïg. Met havervlokken behoudt het wat meer een bite.
Super leuk dat je het eens hebt geprobeerd :)
Grappig, dit is al het tweede blog vandaag dat ik tegenkom over haver en het weken daarvan.
BeantwoordenVerwijderenIk week mijn haver (net als alle andere granen ed.) altijd, omdat door het te weken (in een licht zure omgeving met wat roggemeel) je het fytinezuur afbreekt. Google maar eens op fytinezuur of phytic acid, zonde van de mineralen als je het niet doet, het weken!
eeehm... ik heb besloten dat ik het maar gewoon bij m'n boterhammetje hagelslag houd:)!
BeantwoordenVerwijderen'k Moet eerlijk zeggen... het ziet er helemaal niet slecht uit!
Ik moet dit dringend eens proberen. Heb het eens gemaakt en op het vuur verwarmd met amandelmelk, maar vond het resultaat wat tegenvallen. Niet echt lekker. Misschien moet ik het eens op jouw manier proberen en gewoon de havervlokken een nachtje laten weken in amandelmelk en dan gewoon koud eten....
BeantwoordenVerwijderengr. julie
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je dit ontbijt-recept met havermout hebt geplaatst. Sinds kort ontbijt ik af en toe met havermout. Niet elke dag, want ik probeer zoveel mogelijk te varieren. Maar ik moet zeggen dat havermout goed vult en dat is zeker prettig. Ik heb ook gelezen dat havermout bij het ontbijt heel goed is om af te vallen. Is jou dit bekend? Ik sprak een fysiotherapeute die 8 kg is afgevallen sinds ze havermout eet als ontbijt. Ik ga dit recept gauw proberen. Is vast veel lekkerder dan de manier waarop ik het eet: havermout koken met melk (niet te dik maken) en dan met rietsuiker of palmsuiker er bij.
groetjes van
Siesie
Havermout vult goed zodat je geen trek krijgt voor lunchtijd. Ine
VerwijderenHallo Siesie,
BeantwoordenVerwijderenIk heb het allemaal gelezen. Ik moet zeggen het vult erg goed. En het recept zoals ik het plaatste bij de reacties met ricemilk amandel/hazelnoot, vind ik ook erg lekker. Probeer maar eens! Ik heb het net ook weer gemaakt, het staat al in de koelkast voor morgenochtend.
groeten, Caroline
Ik maak het ook regelmatig maar meestal gewoon met yoghurt en een beetje melk. Heb amandelgebak nog niet geprobeerd....
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit! Ik ga het toch eens met havermout en melk of yoghurt proberen. Ik eet wel vaak yoghurt met havermout en daar fruit en noten bij, maar wist niet dat het anders smaakte als je het een nacht liet staan, ik ben beniewd!
BeantwoordenVerwijderenVanmorgen ook gegeten en het was heerlijk. Ik hou niet van melk en heb het geweekt in water en vanmorgen scheut kokosmelk erbij gedaan, zo werd het wat romiger.
BeantwoordenVerwijderenHoi, Ik gebruik havermout (versneden havervlokken) uit de Natuurwinkel en laat het maar 5 min. weken. Wist niet van dat fytinezuur. Weer wat geleerd.
BeantwoordenVerwijderenWarme pap vind ik echt te weeiig, koud is lekker. Ook lekker met kokos-rijstemelk voor een tropische kick (en zoetheid).
We pureren het ook wel eens met banaan en sinaasappel tot een shake, soort drinkontbijt.
Ik ontbijt hier al een tijd mee, echt super lekker! Voer zelf een iets meer amerikaanse variant, namelijk:
BeantwoordenVerwijderen- 1 geprakte banaan
- 3 el havervlokken
- 1 el pindakaas
- klein handje rozijnen
- sojamelk naar inzicht (ik gebruik alpro soja light, lijkt een lichte vanillesmaak aan te zitten). Probeer het maar eens!
@Robsie, ga ik zeker eens proberen, vooral die el pindakaas lijkt me verrassend.
BeantwoordenVerwijderen