maandag 22 juli 2013
Appelkwarktaart met kruimellaag (Foodblogswap)
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 g bloem
- 150 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 100 g hazelnoten (gemalen)
- snuf zout
- 175 g koude boter, in blokjes
- 1 el paneermeel
Voor de vulling:
- 500 g appels, bv Jonagold
- 3 el citroensap
- 5 eieren
- 225 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 750 g magere (vanille)kwark
- 250 g mascarpone
- 30 g griesmeel
- 20 g bloem
Bereiden:
1. Vet een springvorm van 26 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 ' C boven-en onderwarmte.
2. Doe de bloem, suiker, vanille suiker, de gemalen hazelnoten (je kunt ook amandelen nemen), snuf zout en de koude boterblokjes in de keukenmachine en maak er een kruimelig deeg van. Doe 2/3 van het deeg in de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel en bestrooi met het paneermeel. Zet de springvorm en de rest van het deeg 20 minuten in de koelkast.
3. Schil intussen de appels en snijd ze in vieren en halveer ze nog een keer, besprenkel ze met het citroensap.
4. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker in een kom romig. Voeg de griesmeel, bloem, mascarpone en de kwark toe en roer alles goed door elkaar.
5. Dep de appelpartjes droog met keukenpapier en verdeel ze over de bodem. Giet voorzichtig het kwarkmengsel erop. Verkruimel de rest van het deeg er gelijkmatig over. (Ik heb er nog wat grofgehakte hazelnoten doorheen gedaan).
6. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 75 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
7. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen en zet in de koelkast om helemaal op te stijven voor je hem aansnijdt. Het is een grote taart, je haalt er zeker 10 stukken uit.
Tip: deze bodem is ook erg lekker voor cheesecakes. Meestal gebruiken ze daar koekjes voor, maar dit recept is iets meer werk, maar wel veel lekkerder!
Let op: als je gezoete vanille kwark gebruikt, doe dan minder suiker (ongeveer 150 g ipv 225 g) in de vulling!
Bron: MiCook
Het is weer tijd voor de Foodblogswap van juli. De Foodblogswap houdt in dat je een blog toegewezen krijgt waar je een recept van maakt en een andere foodblogger maakt dan weer iets van jouw blog. Dit keer kreeg ik het blog van Maaike van Micook toegewezen. Ik was er erg blij mee, want Maaike heeft een leuke blog met ontzettend veel recepten en allemaal even lekker. Het was dan ook best moeilijk om een keus te maken. Maar een tijdje geleden deed ik op twitter een oproep: wat is jullie lekkerste appeltaartrecept? Maaike raadde mij toen dit recept aan, maar ik kreeg toen nog meer recepten en koos voor een ander recept, maar was vast van plan haar recept ook een keer te proberen. Dus nu is het een mooie gelegenheid om deze taart te maken. Maaike heeft echt niets teveel gezegd, deze taart is verrukkelijk! Het is geen moeilijk recept; door de duidelijke uitleg en de stap-voor-stap foto's van Maaike kan iedereen deze taart maken en ze heeft helemaal gelijk; deze taart moet je écht proeven! Ik zag nog meer recepten die ik beslist nog eens wil maken, dus neem allemaal eens een kijkje op de blog van Maaike, je vindt er vast óók inspiratie.
Ooooh, heerlijk! :)
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je deze hebt gekozen, hij is zooo lekker! :)
Bedankt voor het leuke stukje, erg leuk om te lezen, een goed begin van de dag zo! :)
Erg leuk gedaan, ziet er superlekker uit, en de foto's zijn ook prachtig. leuk hè, die swap:)
BeantwoordenVerwijderen@Judith, ik vind het inderdaad ook erg leuk. Ik hoop ook eens van jouw blog iets te kunnen maken. Ik hoef natuurlijk niet op de foodblogswap te wachten!;-)
BeantwoordenVerwijderenHaha, nee hoor, ga je gang! Ik zei vanmorgen tegen JJ, dat ik van jouw blog wel een jaar lang zou kunnen bakken:)
BeantwoordenVerwijderenZiet er erg lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit! En met zo'n foto erbij krijg je er nog meer zin in.
BeantwoordenVerwijderenEn... ik mocht proeven!
BeantwoordenVerwijderenHet was heerlijk en lekker fris, niet zo zoet.
Hartelijk dank!
Ingrid.
hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDeze taart heb ik al een poosje geleden gemaakt. Wij vonden hem toen ook erg lekker.
groetjes Sylvia
De taart was heerlijk, ik zag later hetzelfde recept in mijn taartenboek staan...
BeantwoordenVerwijderen@Anoniem, klopt bij Maaike staat ook dat hij uit het grote taartenboek komt van Koken & Genieten.
BeantwoordenVerwijderenHij staat bij me in de oven.. Ik ben benieuwd naar t resultaat!!
BeantwoordenVerwijderenHij is heerlijk! Alleen vraagje.. Klopt t dat de kwark vulling wat compacter is dan 'normale' kwarktaarten? Smaak is goed, alleen is de kwark bij mij wat klonterig en dikker.
BeantwoordenVerwijderenDe kwarkvulling is inderdaad wat compacter.Komt denk ik ook door de mascarpone. Klonterig was het bij mij niet,misschien de kwark de volgende keer los roeren.
BeantwoordenVerwijderenhallo
BeantwoordenVerwijderenwelke vanille kwark gebruik je?
kom er niet uit
Die van de Appie!
BeantwoordenVerwijderen
BeantwoordenVerwijderenWelke van AH?
ik wil die van ah smulkwark?
Vanille smaak, dus geen half vol. Kan dat ook?
En nog een vraagje. Kan ik ook bloem gebruiken als laatst ivm paneermeel?
Heb paneermeel niet altijd in huis namelijk.
ipv bedoel ik
BeantwoordenVerwijderenHallo
BeantwoordenVerwijderenZiet er echt heerlijk uit!
Kan ik de taart ook zonder appels maken. Lukt het dan ook?
jaa wil het ook zonder appels maken..
BeantwoordenVerwijderenziet er goed uit, kan ik de appels weg laten?
BeantwoordenVerwijderenjammer dat er niet wordt gereageerd op me vraag na zolang wachten
BeantwoordenVerwijderenJa sorry anoniem, maar ik vind het vervelend als iemand anoniem reageert! Natuurlijk kan je de appels weglaten, maar dan krijg je natuurlijk wel een hele andere taart!
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze taart zojuist gemaakt, alleen komt er veel vocht van de appels uit. Heb je een tip om dit de volgende keer te voorkomen? Ik heb ze van te voren wel met een keukenpapiertje gedept.
Groetjes
Hallo Leoni,
BeantwoordenVerwijderenMisschien lag het aan de soort appels? Ik gebruikte Jonagold en had er geen last van. Misschien de volgende keer geen of minder citroensap gebruiken. Ik hoop dat ie wel lekker smaakt.
groeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenJa die gebruikte ik ook. Ja inderdaad of misschien had ik ze iets beter droog moeten deppen. Hij staat nu in de koelkast.
Groetjes, Leoni
Hoi Caroline, wil deze taart morgen gaan maken alleen was er bij AH geen magere vanille kwark nu heb ik volle. Zou dat een probleem zijn ? Wil zó graag dat hij lukt want hij lijkt me heerlijk!! Groetjes
BeantwoordenVerwijderenHallo Marja,
BeantwoordenVerwijderenDat moet geen probleem zijn. Kijk wel even op de verpakking of er suiker in zit. Zo ja, kun je het recept gewoon aanhouden. Als er geen suiker inzit, moet je iets meer suiker toevoegen.
Succes met bakken, Caroline
Deze taart krijgt een 10 zeggen ze thuis. Helemaal blij mee natuurlijk maar moeilijk om het te verbeteren dan.... Ik ben écht zo blij met jouw blog!! ( nu reactie met foto!)
BeantwoordenVerwijderenDank je Marja, maar het ligt natuurlijk niet alleen aan mijn blog; jij kunt ook goed bakken!
BeantwoordenVerwijderenVoor hoeveel personen is deze taart? Ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderen@Joslin, zeker voor tien - twaalf personen. de taart is heerlijk maar vult goed, dus niet te grote stukken snijden!
BeantwoordenVerwijderenDag Caroline, vandaag deze taart gemaakt om morgen op mijn werk te trakteren: hij is zo lekker dat we er met moeite af kunnen blijven. Weer een fantastisch recept!Bedankt en hartelijke groeten van Anna
BeantwoordenVerwijderenHa, ha Anna, zet maar snel in de koelkast, anders heb je morgen niets om te trakteren. Fijn om te horen!
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
heerlijke taart, recept al veel keer uitgedeeld!!
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze taart in 2013 uitgeprint & gemaakt, en wilde hem nu weer eens maken. Maar het amandelmeel is vervangen door de hazelnoten. Nog een speciale reden voor?
BeantwoordenVerwijderen@Anoniem, geen idee! Hazelnoten lijken mij ook erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenEven een vraagje over de griesmeel is dat echt het pakje meel die je kan vinden in de winkel bij de taart spulletjes of griesmeelpap uit de koeling?
Ik ga deze taart morgen maken voor mijn vriend zijn verjaardag. Ben heel benieuwd!! :) Gr Nelleke
Hallo Nelleke,
BeantwoordenVerwijderenSorry dat ik nu pas reageer maar ik was drie weken op vakantie naar Zuid Afrika. Je moet natuurlijk het pakje meel gebruiken en niet de griesmaalpap uit de koeling. Ik hoop dat je taart een succes was.
groetjes, Caroline
Ik ben de paneermeel vergeten, hopelijk maakt dat niets uit
BeantwoordenVerwijderenZoooo die van mij zit in de oven! De kwark is wel dun dat komt wel goed hoop ik??
BeantwoordenVerwijderenKan ik hem ook in de diepvries bewaren trouwens?
BeantwoordenVerwijderenLijkt me wel Laura, ik zou het gewoon proberen.
BeantwoordenVerwijderenHij is heeeeerlijk!! Super gelukt!
BeantwoordenVerwijderen@Laura, leuk om te horen, geniet ervan!
BeantwoordenVerwijderengroetjes,Caroline
Oeh dit ziet er heerlijk uit. Dit recept ga ik zeker eens proberen
BeantwoordenVerwijderenHij staat in de oven hoor! Ben benieuwd, de 'restjes' uit de kom waren veelbelovend, haha ;-) Hij is wel echt MEGA trouwens, heb hem gemaakt in een 28 cm vorm met vrij hoge rand, en hij ging er maar net in!
BeantwoordenVerwijderenWat was hij heerlijk!! Mijn 12 verjaardagsgasten waren, net als ik, erg blij met het resultaat!
VerwijderenDankjewel Eva, fijn om te horen. Dank voor je reactie.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
Hallo, ik wil deze taart vanmiddag gaan maken maar ik heb geen griesmeel in huis. Kan ik deze evt ook weglaten? Of kan ik het ergens mee vervangen? Groetjes, Jennifer
BeantwoordenVerwijderenik heb de taart nu 2x gemaakt. wat een fantastisch recept, duidelijke stappen en het resultaat precies zoals beschreven en als op de foto. De smaak was heerijk. dank!
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie @Ineke. Dit is inderdaad een heerlijke taart. Blij dat het recept zo goed in de smaak valt!
BeantwoordenVerwijderenGoede dag,
BeantwoordenVerwijderenMoet het vanille kwark zijn, of mag het ook naturel kwark?
Kan waar ik woon geen vanille vinden.
Groet, Helma
Ha Caroline, bedoel je griesmeelpoeder of kant en klare?! Alvast bedankt voor je reactie! Groet, Marijke
BeantwoordenVerwijderenGeen kant-en-klare. Volgens mij is wat ik gebruik van Dr Oetker
BeantwoordenVerwijderen@Helma, je kunt ook wel gewone kwark gebruiken, doe er dan nog wat vanille-extract door.
BeantwoordenVerwijderenHallo, ik heb een paar vraagjes:
BeantwoordenVerwijderenZou ik de gemalen hazelnoten ergens door kunnen vervangen? Iets van bloem ofzo? Want ik hou niet zo van noten..
Bedoel je kristal suiker of witte basterdsuiker (zoals ik bij anderen zag)?
En ik moet vanille kwark gebruiken als ik de reacties zo lees?
Alvast bedankt!
Gr. Karleen
Hallo Karleen,
BeantwoordenVerwijderenIk denk wel dat je de hazelnoten door bloem kunt vervangen. Met suiker wordt kristalsuiker bedoeld.Basterdsuiker bevat meer vocht dan kristalsuiker en de zoetkracht zal ook wel anders zijn, maar dat moet je maar even op google opzoeken.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenZou ik ook yoghurt kunnen gebruiken ipv kwark. Ik heb namelijk koemelkallergie.. En er bestaat geen schapen of geitenkwark.. Dus dacht misschien kan het met yoghurt ook....?!?
Hallo Lydia,
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen idee of dat kan. Ik zou zeggen gewoon proberen. Yoghurt is misschien wel wat dunner.
groeten, Caroline
Het is gelukt!
BeantwoordenVerwijderenIk had wel eerst de yoghurt door een filterzakje gegooid en een paar uur laten staan zodat er wat vocht uitlekt..
Deze taart staat al lang op mijn lijstje om eens te maken, vrijdag hebben we een jarige dus dan ga ik hem maken!
BeantwoordenVerwijderenNu kan ik zelf niet tegen hazelnoten, kan ik deze gewoon weg laten? Of kan ik het vervangen voor een ander product? Wil hem zelf natuurlijk wel graag proeven :)
Hallo Bianca,
BeantwoordenVerwijderenJe zou de hazelnoten kunnen vervangen door gemalen amandelen. Je kunt het niet zomaar weglaten, vervang het anders door bloem, maar die noten geven er wel een lekkere smaak aan. Veel succes met het maken van de taart.
groetjes, Caroline
Ook erg lekker met perziken uit blik!
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenGraag wil ik dit recept voor mijn vriend's verjaardag maken want hij is gek op appeltaarten.
Mag ik de hazelnoten door walnoten vervangen? Heb namelijk heel veel van.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groet,
Mada
Hallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenKan ik deze taart of jouw Appel mascarponetaart 2dagen van tevoren maken voor een verjaardag?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes,
Marina
Kun je deze taart invriezen?
BeantwoordenVerwijderenMvg,
Willeke Bosch
Volgens mij moet dat gewoon kunne Willeke!
BeantwoordenVerwijderenDeze lijkt me heerlijk..ik vervang de bloem voor speltbloem en de suiker voor vloeibaar zoet...
BeantwoordenVerwijderenGa toch maar amandelmeel gebruiken scheelt enorm in de koolydraten..ben 55 kilo afgevallen dus mag ik deze ook af en toe in het weekend��
VerwijderenIpv bloem ga ik amandelmeel gebruiken dat scheelt ontzettend in koolydraten..en ik gebruik zoals ik zei vloeibaar zoetstof ipv suiker..dan mag ik hem ook nl..doe nu koolydraatbeperkt (56 kilo afgevallen) dus met wat aanpassingkjes kun je hier lekker van genieten in het weekend��
BeantwoordenVerwijderenIk keek net un mijn oven, maar de vulling is nog erg "waterig "... is dit normaal?
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline. Als je een kleinere vorm gebruikt van 28 cm. Hoe lang moet de taart dan in de oven?
BeantwoordenVerwijderenSorry ik bedoel een kleiere vorm van 20 cm.
VerwijderenHallo Ria,
BeantwoordenVerwijderenAls je dan dezelfde hoeveelheden aanhoudt, gaat dat beslist niet passen in een vorm van 20 cm. Ik neem aan dat je dan minder gaat gebruiken. Moeilijk te zeggen hoelang de taart dan in de oven moet. Ik zou zeggen houd de taart goed in de gaten.
Succes met bakken. Caroline
ik ben jouw kwark-appeltaart aan het bakken. Hoe kan ik zien als de taart volledig gebakken is na ongeveer 75 min? Is het nodig om er eventjes in te prikken?
BeantwoordenVerwijderenKan deze taart ook in een heteluchtoven? Welke temperatuur? Ik heb namelijk een combi magnetron/oven, die alleen op hetelucht kan.
BeantwoordenVerwijderen