maandag 12 augustus 2013

Kersentaart met frangipane


Ingrediënten voor de bodem:
- 150 g patentbloem
- 35 g poedersuiker
- snuf zout
- 125 g koude roomboter, in blokjes

Ingrediënten voor de vulling:
- ca. 300 à 400 g kersen, ontpit
- 200 g amandelspijs, verkruimeld
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 45 g suiker
- 1/8 tl amandel-extract
- snuf zout
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 30 g patentbloem

Bereiden:
1. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
2. Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en voeg de koude boter toe. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je Kunt dit ook in de keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Druk je deeg gelijkmatig uit in de ingevette vorm, maak de rand hoog, want die zakt wat in tijdens het bakken. Zet de vorm met het deeg 1 uur in de vriezer.
3. Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
4. Doe de amandelspijs, boter, suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met de handmixer ca. 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe en meng het erdoor.
5. Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Three Clever Sisters" via "Uit de Keuken van Levine"


oxo kersenontpitter
Ik maak niet graag reclame op mijn blog, maar voor deze kersenontpitter wil ik toch een uitzondering maken. Een geweldig apparaat!

Het is inmiddels al weer ruim een jaar geleden dat ik dit recept maakte, maar dan met abrikozen. Ik schreef  er toen onder dat ik deze taart binnenkort ook eens met kersen zou maken. Het heeft meer dan een jaar geduurd, vraag me niet waarom, want deze taart is zo lekker (is alles niet lekker met frangipane), dat het onbegrijpelijk is dat ik hem niet vaker maak. Ik zou zeggen: je kunt nu volop kersen krijgen, dus maak deze taart (doe er iets meer kersen op dan ik heb gedaan). Het is een erg makkelijk recept; je zet de taartbodem een uurtje in de vriezer en schuift hem dan zo de oven in dus je hoeft niet blind voor te bakken. 

12 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tip om de taartbodem in de vriezer te zetten. Ga ik zeker eens proberen.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Caroline,

    dit is inderdaad een erg lekkere taart, heb hem vorig jaar ook gemaakt. Omdat het met de vochtigheid van de vulling wel meevalt, heb ik toen de ongebakken bodem in de koelkast geparkeerd en ben met de vulling aan de slag gegaan. Daarna de taart met vulling en al in 1 x gabakken: ging prima, had geen last van een soggy bottom (meesterlijke Mary Berry term).
    Mooie foto trouwens, inspireert zeker tot opnieuw bakken!

    Mayken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Mayken, goed idee,ga ik volgende keer ook doen alles in een keer de oven in. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk Caroline.
    Vind frangipangi toch lekker in een taart.deze ga ik ook uitproberen.
    Bedankt voor het receppie
    Groetjes
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm! Na de examens ga ik er ook een proberen maken. Er is er dan toch een bijna jarig... Liefs, Me

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Caroline,

    Wat ziet dat er heerlijk uit!
    Aan kersentaart moet ik altijd aan clafoutis denken. Dit lijkt me een heerlijke combi (ook met de abrikozen trouwens).
    Ik ga 'm zeker maken, maar dan moeten er wel mensen zijn die mee eten (wij zijn ook met z'n tweeen en dan wordt het wat teveel..)
    Ik laat je weten als ik 'm gemaakt heb.

    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Judith, een clafoutis is natuurlijk ook erg lekker en vooral als er ook iets van amandel of amandelmeel inzit. Laat me weten als je de taart gemaakt hebt.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goeie tip voor de kersenontpitter. Na het maken van mijn clafoutis laatst, bedacht ik me dat ik er nodig één moet kopen!

    Weet jij eigenlijk wat het verschil is tussen clafoutis en frangipane? Het is mij niet helemaal duidelijk.

    Groetjes, Hazel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Frangipane en clafoutis zijn 2 heel verschillende dingen. Een clafoutis is een dessert gemaakt van kersen met een deeg erover, soms zit er wel amandelmeel in. Een clafoutis heet het alleen als je kersen gebruikt. Neem je ander fruit, heet het een flaugnarde. Maar in de volksmond wordt het allemaal clafoutis genoemd.
    Frangipane is meer een vulling met amandelen, die vooral in taarten gebruikt wordt.
    Ben ik geslaagd Hazel?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bodem staat in de oven, frangipane en ontpitte kersen staan klaar. Ziet er heerlijk luchtig&smakelijk uit. Ik maak de taart 1 dag van tevoren, kan ik 'm het beste in de koelkast bewaren en dan ruim voor serveren er uit halen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prima José, maar wel op tijd uit de koelkast dat komt de smaak ten goede!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De taart was heerlijk! Ik serveerde 'm als dessert met een bolletje amarene roomijs. Góddelijk, dit is een blijvertje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen