- 60 g koude boter, in blokjes
- 125 g bloem
- 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 ei
- eventueel een paar lepels water
Voor de vulling:
- 125 g ontbijtspek, in dikke plakken
- 150 ml room
- 150 ml crème fraîche
- 3 eieren
- peper
- 100 g Gruyère, geraspt
Bereiden:
1. Begin met het deeg: meng in een kom de bloem met het zout en wrijf met je vingers de klontjes boter erdoor tot je een kruimeldeeg hebt. Meng het eitje en de Parmezaanse kaas erdoor en kneed tot je een soepel deeg hebt. Verpak het in plasticfolie en leg het een half uurtje te rusten in de koelkast.
2. Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak ze in een beetje boter op laag vuur uit, zonder te laten kleuren. Laat afkoelen.
3. Klop in een kom de eieren los met de room, de crème fraîche en de peper. Goed mengen, maar niet te hard kloppen (klop met een vork) er mag niet teveel lucht inkomen. Roer het spek en 1/3 van de Gruyère erdoor en voeg wat gemalen zwarte peper toe (géén zout, want het ontbijtspek is al zout genoeg).
4.Verwarm de oven voor op 200'C boven-en onderwarmte en vet een quichevorm van 24 cm doorsnede in met boter in en strooi er een beetje bloem op, draai rond.
5. Rol het deeg uit tot een gelijkmatige lap en bekleed de quichevorm ermee, snijd het overtollige deeg weg.
Giet de vulling erin en bestrooi met de rest van de Gruyère.
6. Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 180' en bak de quiche nog 20 minuten.
7. Laat de quiche nog even rusten en serveer met een lekkere groene salade en een glas gekoelde witte wijn.
Hier een filmpje hoe je deze quiche maakt.
Bron: Marina's Bakery
Het is weer tijd voor de Foodblogswap van september, dit keer kreeg ik het blog van Marina's Bakery toegewezen. Marina is al een tijdje bezig met bloggen en heeft dus heel veel keus. Een scala aan zoete recepten, maar dit keer koos ik voor een hartig klassiek gerecht; de quiche Lorraine. Het is al een aantal jaren geleden dat ik een quiche Lorraine maakte en het recept stond nog niet op mijn blog. Dit deegrecept is erg lekker en kun je ook voor andere quiches gebruiken. De Quiche Lorraine komt oorspronkelijk uit het voormalig Duitse Lorraine (Lotharingen), nu noordoost Frankrijk. Voeg je in het recept een uitje toe (erg lekker hoor), dan is het geen quiche Lorraine meer, maar een quiche Alsacienne.
Bedankt Marina, we vonden het weer heerlijk! Neem ook eens kijkje bij Marina voor heel veel lekkere recepten!
Ageeth eet en kookt maakte deze maand iets van mijn blog.
Hoi, ik heb mij vandaag ook maar eens aangemeld bij de foodswap.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk heb ik ook al een beetje meegedaan want ik heb jouw/Marina's quiche als inspiratie gebruikt voor een ham/prei-quiche. Groot succes, lekkere korst.
Gr, Gerry
Hallo Gerry,
BeantwoordenVerwijderenIk zag dat jij je ook aangemeld had voor de Foodblogswap. Het is ontzettend leuk om aan mee te doen!
Ik had ook al bedacht dat ik deze korst ga maken voor andere quiches. Ik heb altijd wel een restje Parmezaan liggen en een andere kaas is natuurlijk ook goed.
groeten, Caroline
Hoi Caroline,
BeantwoordenVerwijderenDit was een heerlijk hapje! De quiche was makkelijk te maken dankzij je goede beschrijving. Ik heb hem gemaakt als onderdeel van een warm koud buffet.
groetjes Sylvia
Dank voor je reactie Sylvia. Fijn dat het in de smaak viel.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline