Home made Limoncello |
Ingrediënten:
- 5 biologische citroenen
- ½ liter alcohol (94 %)
- 600 dl water
- 400 g suiker
Bereiden:
1. Was de citroenen en schil ze met een dunschiller. Zorg dat je er geen wit bij hebt, want dat maakt de limoncello bitter. Doe de schillen met de alcohol in een weckpot en laat ze twee weken trekken.
2. Kook het water met de suiker 5 minuten en laat het afkoelen. Doe de siroop bij de alcohol en giet de vloeistof door een zeef. (Je kunt zelf experimenteren met de hoeveelheid suiker, naar gelang hoe zoet je het wilt hebben).
3. Schenk de limoncello over in flessen en laat deze nog 2 weken staan. Bewaar de limoncello in de diepvries zodat je, als je er ineens zin in hebt, altijd een glaasje ijskoude limoncello kunt drinken.
Bron: Kookgek
Soms kan ik echt genieten van een lekker glaasje ijskoude limoncello. Vorig jaar dronk ik voor het eerst zelfgemaakte limoncello bij Wilma van het blog Kookgek. En dan proef je dat zelfgemaakt toch veel lekkerder is dan uit de winkel. In Nederland is het verboden om alcohol te verkopen van 94%. Bij de apotheek hebben ze het wel, maar die is ongeschikt gemaakt voor consumptie. Er wordt vaak als alternatief wodka gebruikt, maar daar zit eigenlijk te weinig alcohol in (37,5 %), zeker omdat je het nog verdunt met suikersiroop. Wilma gaat ieder jaar op vakantie naar Italië en bood aan een fles alcohol voor mij mee te nemen, die je daar zo in de supermarkt kunt kopen (ook in andere landen zoals Duitsland en België). Het recept kreeg ik van haar erbij. Het is eigenlijk zo simpel, je moet alleen een beetje geduld hebben. Wilma bedankt, wij kunnen weer lekker genieten!
Hierbij het etiket dat op de flessen zit. Gemaakt door JB!
Leuk om als kerstcadeautje te geven! Ik hou 'm in gedachten :) (tip: champagne of een ander soort mousserende wijn is super lekker met een scheutje limoncello!)
BeantwoordenVerwijderenMet martini ook lekker
VerwijderenZó lekker, zó gemakkelijk te maken. Gebruik ook dit recept en het is perfect! Ik heb ook al eens een klein flesje (Xenos) kado gegeven, heel leuk!
BeantwoordenVerwijderenJammer dat de alcohol in nl zo moeilijk te verkrijgen is, moet nu wachten tot het volgende zakenreisje...
Groetjes, Monique en ga zo door met dit ontzettend leuke blog waar ik regelmatig inspiratie en recepten haal...dank je wel.
Oooo ik ben ook gek op limoncello! Dronk het voor het eerst op vakantie in Italië en ben sindsdien fan. Wist niet dat het zo makkelijk te maken was... Ga eens kijken of ik ergens zon fles alcohol kan vinden ( gaan volgend jaar weer naar Italië dus daar dan in ieder geval!)
BeantwoordenVerwijderen@Simone, bij de Lidl in Italië!
BeantwoordenVerwijderen@Monique, dank voor je lieve complimenten!
@Lisanne, ik heb er ook twee weggeven. Ik heb nog een ½ liter alcohol, dus kan het nog eens maken!
Ziet er heerlijk uit ! Inderdaad bij ons in de supermarkt (België) gewoon te kopen in de supermarkt :) . Heb jij die labels zelf gemaakt want ze zijn echt knap :) ! Misschien wil je die ook
BeantwoordenVerwijderenMet ons delen ;)?
Hallo Shanna,
BeantwoordenVerwijderenIk heb het etiket ook geplaatst! Heeft mijn man gemaakt. Creatief hè!
Thx :) ! Mag ik je man dan ook eens lenen, wat een handig gerief om in huis te hebben :)
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline, limoncello is t lekkerste uit de diepvries. Gebruik jij nog een speciale fles daarvoor? Ik heb hier al zo lang een fles alcohol uit Italie staan, moet er echt eens iets mee doen!
BeantwoordenVerwijderenGr, mariska
@Mariska, ik bewaar mijn limoncello ook in de diepvries. Bedoel je met een speciale fles waar ik het ingedaan heb (die zijn van de Dille & Kamille) of een speciale fles alcohol? Die komt van de Lidl uit Italië. Maakt verder niet uit, als het maar iets van 94% of zoiets is. Dus niet met wodka!
BeantwoordenVerwijderenThanks, de Italiaanse 94% alcohol heb ik. Ik vroeg mij af of die flessen ook in de vriezer konden, maar die van Dille & Kamille dus wel. Ga t gewoon proberen, heb hier dezelfde variant van de Blokker.
BeantwoordenVerwijderen@Mariska, moet volgens mij geen probleem zijn hoor! Succes!
BeantwoordenVerwijderenIk maak zelf ook limoncello, maar vind het lastig om aan onbespoten citroenen te komen. Weet iemand waar ze te koop zijn?
BeantwoordenVerwijderen@Jeanette, AH verkocht biologische citroenen bij ons, maar helaas omdat er te weinig vraag naar was, hebben ze het uit hun sortiment gehaald. Ik haal ze nu bij de EkoPlaza.
BeantwoordenVerwijderenJumbo verkoopt ze ook!
BeantwoordenVerwijderenGebruik je alleen de schillen van de citroenen?
BeantwoordenVerwijderenZou je de flessen ook buiten de koeling kunnen bewaren? Of moet je ze dan wecken? Groetjes, femke
BeantwoordenVerwijderenHallo Femke,
BeantwoordenVerwijderenJe kunt de flessen gewoon buiten de koeling bewaren. Door de alcohol blijft het onbeperkt goed. Alleen limoncello is het lekkerst als je het ijskoud drinkt. Vandaar dat zo'n fles bij mij permanent in de vriezer ligt. Door het hoge alcohol percentage bevriest het niet.
groeten, Caroline
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenIk heb zo'n anderhalve maand geleden limoncello gemaakt en de fles die ik niet in de driepvies bewaarde, vertoonde bovenaan een groene rand. Kan het zijn dat dit schimmelvorming is? Of is het iets anders? Ik heb de limoncello opnieuw gefilterd. Kan ik deze nog drinken? In de diepvriezer bevriest de fles niet. Ik heb ongeveer 30% alcohol per fles.
Alvast bedankt!
In Belgie is alcohol van 94% wel te verkrijgen.
BeantwoordenVerwijderenBvb in Colruyt winkels, ong €45/l.