donderdag 14 november 2013

Pompoentaart met wortel en geitenkaas


Ingrediënten voor het deeg:
- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk

Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte geitenkaas
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. (proef even, dit is zó lekker!)
4. Vet een vorm van 24  doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. (Ik heb alles iets langer in de oven gedaan, omdat ik een grote taart gemaakt heb).
5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot  zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.
6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.
7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 8-10 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is (omdat ik een grote taart heb gemaakt moest hij langer in de oven, ca 20 minuten). Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Lees voor je begint het recept goed door, want deze taart vergt enige voorbereiding, het is niet moeilijk, maar het is geen taart die je eventjes na je werk maakt. Weer een recept van Ottolenghi dat heel erg de moeite waard is.



Het is stil op mijn blog en dat komt omdat ik geblesseerd ben. Een week geleden ben ik op mijn werk gestruikeld over een deurstop en toen heb ik een zweepslag opgelopen in mijn  bovenbeen. Erg pijnlijk en vervelend. Daarom staat het bakken en koken even helemaal stil.
Maar om toch iets met jullie te delen, wil ik dit recept nog een keer onder de aandacht brengen omdat ik dit het lekkerste recept op mijn blog vind. Ik plaatste dit recept al eerder en heb er veel reacties op gekregen van mensen die deze pompoentaart ook gemaakt hebben. Iedereen is er erg enthousiast over. Het is even wat werk, naar dan heb je ook wat! Ik hoop snel weer een nieuw recept te kunnen plaatsen!

22 opmerkingen:

  1. Hi Caroline, wat vervelend zeg. Ik wens je beterschap zodat je snel weer de keuken in kunt. Tot die tijd kun je lekker inspiratie op doen met foodmagazines en onze blogs :)

    Deze taart lijkt me heerlijk en kwam me al zo bekend voor ;-) Misschien moet ik hem toch eens maken.

    Groetjes, Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze is zeker lekker! Vond hem inderdaad veel werk, maar zeker de moeite waard; vooral nu de pompoenen er nog volop zijn!

    Sterkte met je zweepslag, vervelend zeg! Hoop dat je snel weer opknapt!

    Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond het al zo stil. Beterschap!
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dus dat is er aan de hand, het was al zo akelig stil.
    Heel veel beterschap en sterkte met het niet kunnen koken en bakken!

    Groet,
    Karin

    PS lekkere pompoentaart, ik moet hem ook eens maken, we hebben nog pompoenen genoeg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sterkte met je zweepslag. Heel vervelend.
    Ik houd je blog in de gaten want ik kijk weer rijkhalsend uit naar nieuwe recepten.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik volg je blog al langer en geniet ervan!! Dankjewel dat je je kennis, talent en ervaring met zoveel anderen deelt. Heel veel sterkte en beterschap! Mattie Schenkel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat vervelend zeg die zweepslag
    en dat je dan tijdelijk ook nog niet je hobby kunt uitoefenen is echt balen. Heel veel sterkte! Deze taart van Ottolenghi lijkt me nog steeds lekker, toch maar eens maken in het weekend :) pompoen snijden zie ik altijd zo tegen op haha..

    Groetjes, Viviane

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Veel beterschap, want we kunnen je niet missen :-)
    Die pompoentaart heb ik zeker a 4x gemaakt en valt bij iedereen goed in de smaak. Ik kan hem iedereen aanraden.
    gr, Zahra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat vervelend voor je! Van harte beterschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt lieve volgers voor jullie medeleven en beterschapswensen! Het gaat gelukkig al wat beter, heb gisteren zelfs simit broodjes gebakken (ik kon veel werk zittend doen).
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh en net in deze tijd. Heel veel beterschap!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat naar zeg! Heel veel beterschap, hopelijk ben je snel weer helemaal op de been. Letterlijk en figuurlijk in dit geval. Fijn te horen dat er wat verbetering in zit, pas maar goed op jezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heel veel beterschap! En die broodjes die je zittend hebt gemaakt zien er heerlijk uit :).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een spoedig herstel Caroline.
    groetjes,
    Ymme

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nogmaals allemaal bedankt voor de wensen en gelukkig gaat het al een stukje beter met mijn been. Het kost tijd.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een heerlijk recept weer Caroline! Ik heb de pompoen ook helemaal ontdekt deze herfst!

    Hartelijke groet, Eline

    www.voorzoetekoek.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  17. En dit bericht lees ik nu pas...wat rot joh!! Gaat het inmiddels weer?
    Als het goed is krijg ik Plenty met de post.....:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dank je Annemiek, inmiddels gaat het gelukkig weer goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Carolien, Ik heb je blog kortgeleden ontdekt en neus graag wat rond. Mijn man en ik zijn ook grote liefhebbers van de gerechten van Ottolenghi. Morgen wil ik de pompoentaart gaan maken. Ik heb een vraagje over de oventijden. Ik ga ook één grote taart maken ipv 6 kleinere. Ik gebruik dan wel de hoeveelheden zoals in het oorspronkelijke recept genoemd. Heb jij dat ook gedaan? Of heb je een nog grotere taart gemaakt? Ik lees dat je alle oventijden aangepast hebt maar je noemt alleen bij punt 7 hoeveel langer je de taart in de oven hebt gedaan. Bij punt 4 zeg je dat je alles iets langer hebt gedaan maar je noemt geen tijden. Ik ben nog niet zo'n ervaren kok, en nog wat onzeker, en zou graag willen weten welke tijd ik ongeveer aan moet houden om de bodem blind te bakken en hoelang de vorm, na het verwijderen van de steunvulling, nog terug moet in de oven. Ik hoor het graag van je. In ieder geval, bedankt voor je leuke blog.
    vriendelijke groeten Maya

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo Marja,
    Ik heb dezelfde hoeveelheid gemaakt en alleen een grotere vorm gebruikt. Bij mij ging de taart (zoals bij punt 7 staat) 20 minuten langer in de oven. De bodem (punt 4), zou ik ongeveer 10 minuten langer in de oven doen. Veel succes! Het is een van de lekkerste recepten op mijn blog.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Bedankt! We hebben de taart inmiddels achter de kiezen. De bodem is prima gelukt. De pompoen was echter nog vrij hard. Ik had hem eerst even moeten proeven op beetgaarheid. Dat had ik niet gedaan. Verder wilde de slagroom niet stijf worden. Omdat ik niet meer had, en niet meer naar de winkel kon heb ik het toch maar over de taart gedaan. Ondanks dit vonden we de taart lekker. Verdient absoluut een 2e kans. Wij vinden tot nu toe de pittige tofu en de pistachesoep het lekkerst. In eerste instantie had ik bij de pittige tofu mijn twijfels toen ik de enorme lijst ingrediënten las. Maar echt verrukkelijk. En ook de pistachesoep was verrassend lekker. Twee toppers!
    vriendelijke groeten Maya

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo Maya,
    Dat de slagroom niet stijf wordt, dat klopt wel hoor. Maar dat is niet echt van belang. Jammer dat de pompoen nog te hard was. Die pittige tofu moet ik ook nog steeds maken en de pistachesoep zal ik ook eens naar kijken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen